Skip to Content

ЛЬВІВСЬКИЙ БАНДИТ З КАНАДСЬКИМ ПАСПОРТОМ РОСТИСЛАВ КІСІЛЬ: КОНТРАБАНДИСТ, ШАХРАЙ І РАБОВЛАСНИК ПЛЮЮЩИЙ НА ЗАКОНИ

ЛЬВІВСЬКИЙ БАНДИТ З КАНАДСЬКИМ ПАСПОРТОМ РОСТИСЛАВ КІСІЛЬ: КОНТРАБАНДИСТ, ШАХРАЙ І РАБОВЛАСНИК ПЛЮЮЩИЙ НА ЗАКОНИ

Be First!
by 17 Червня, 2018 Корупція

Прихід на внутрішній український ринок зарубіжних компаній, що працюють у сфері надання послуг населенню, безсумнівно, позитивне явище. Настав час, коли, раніше однозначно сприймається, як утопічний, слоган «Клієнт завжди правий», повинен витіснити з повсякденного життя звичний диктат виробника послуг, пише Головком інфо.

Вітер з Канади з запахом минулого

Двигуном будь-якого бізнесу на Заході завжди була і залишається конкуренція. У сфері логістики на Україні довгий час монопольне становище займала «Укрпошта». Поява приватних компаній, що займається доставкою та зберіганням вантажів, посилок, бандеролей та інших відправлень не тільки похитнуло безапеляційну впевненість у вічному монопольне становище державної структури, але і змусило її прокинутися від сплячки і тягнутися до нового. Одним з основних гравців логистичекого ринку в Україні стала канадська компанія Meest Express, заснована бізнесменом з українськими коренями Ростиславом Киселем. Якщо вже бути буквально точним, то Кісіль більше українець, ніж канадець. Він зовсім нещодавно перебрався за океан і зумів заснувати і розвинути там власну справу. Опанувавши правила гри на міжнародних напрямках, бізнесмен вирішив ощасливити наданням якісних послуг своїх колишніх співгромадян. Meest Express швидко освоїлася в Україні, відкривши представництва майже в кожному регіоні країни. Компанія знаходиться в трійці лідерів ринку і поступово починає тіснити «Укрпошту».

Здавалося б, можна радіти, що українцям, нарешті, випала можливість користуватися послугами, не уступає по швидкості виконання і якості високим світовим рівням. Бажають пов’язати свою долю з компанією можуть отримати відмінну можливість ознайомитись з організацією роботи в іноземній компанії і використовувати отримані навички з користю для себе в перспективі. Для тих, у кого немає настільки далекосяжних планів, достатньої виявилася можливість отримувати гідну зарплату за свою працю. Сувора реальність розвіяла рожеві хмари. Meest Express приніс з собою в Україну не просто вже призабутий «совок», а коктейль з байдужого ставлення до клієнтів і власним працівникам, рясно присмачений відвертим шахрайством. Постраждали, як завжди, залишилися споживачі.

Мета виправдовує засоби

Яницький і Кісіль

З ім’ям компанії пов’язано безліч судових розглядів, що сталися протягом усього часу її присутності на українському ринку, притому майже в кожній області. Особливою різноманітністю теми позовів, пов’язаних з фірмою Киселя, не відрізняються. Працівники компанії частенько розкривають посилки і крадуть їх вміст. Сама компанія не проти скористатися нагодою і недоплатити державного бюджету, а також своїм партнерам та працівникам. Взагалі то щось подібне Ростиславом Киселем водиться давно. Виїхавши за океан, він не втратив зв’язків з батьківщиною і зберіг менталітет люмпенізованої частини суспільства. В Україні його інтереси представляла фінансово-промислова група «Росан». У 1996 році керівництво головного фінансово-інвестиційного підрозділу було замішано в крадіжці майнових сертифікатів. Звичка начальників з «Росана» була підхоплена в Meest Express. Зовсім нещодавно у Львові під арешт потрапив директор центрального представництва компанії Олег Серновский. Його звинувачують у створенні схеми ухилення від сплати податків. Причому, це не одиничний випадок. Керівників регіональних представництв Meest Express регулярно штрафують за подібні витівки.

Читайте також: Євген Мураєв. Великі амбіції чи банальна політична проституція. ЧАСТИНА 1
Несплата податків виявилася самим нешкідливим порушенням закону. Кісіль використовує надані йому можливості для організації контрабандного мосту з сусідньою Польщею. Ще на зорі активності в Україні Кісіль відзначився в 2003 році ввезенням контрабандної свинини на суму 600 тис гривень. Під Львовом функціонує продовольче підрозділ фірми. Через рік продуктова лінійка доповнилася промисловими товарами. Митницю успішно минула велика партія відеозаписуючої апаратури. З польських складів Meest Express забирала брендовий одяг і розвозила її по бутіках українських міст. Це приклади контрабандного переміщення вантажів, що приносить Ростиславу Кисіля суперприбутки.

Контрабанда на потоці

У структурі Meest Express існує спеціальний підрозділ, що займається супроводження контрабандних операцій. За іронією долі, або в якості жарту воно отримало назву Служби безпеки. Очолює її давній знайомий господаря логістичної компанії Володимир Цимбалюк. Разом вони починали у львівській кримінальному угрупованні Завини. Лідера на початку 90-х знищили конкуренти. Кісіль подався подалі від Львова і отримав жаданий канадський паспорт, а Цимбалюк перечекав тривожний час вдома. Повернувшись на батьківщину на коні, канадський українець знайшов перевіреного кадру і доручив йому важливу справу. Цимбалюк тепер персонально відстежує перетин кордону контрабандою, попадання її на внутрішній митний пост і подальший розподіл за кінцевим споживачам і торговельним точкам. Найграндіознішою «сірої» операцією, проведеною під дахом Meest Express, виявилася контрабанда навпаки. Компанія нібито займалася вивезенням на експорт тютюнових виробів. За проведення фіктивного торгової операції держава відшкодовувала ПДВ їй. Не варто вважати, що сигарет насправді в природі не було. Вони просто залишалися в Україні і реалізовувалися на внутрішньому ринку, приносячи свою лепту в прибуток Кисіля.

З Meest Express виявилося небезпечним мати справу не тільки простим громадянам, довіряють їй перевезення своїх посилок, але і сильним комерційним підприємствам. Компанія Ростислава Кисіля не залишила нудьгувати без діла їх юристів. Невиконання умов укладених договорів і відмова від платежів за виконані роботи Meest Express практикує повсюдно, борючись за кожну чужу гривню в судах. Транспортна компанія «Магнат» з Дніпра справедливо высудила у логістичної фірми зі Львова понад 400 тис гривень за невиконання договору. З компанією «Трансгарант» з Луганська на кону стояла набагато більша сума ─ 1,2 млн гривень. Кісіль бився за неї не на життя, а на смерть і програв, але платити за рахунками він вважав гідною високого звання канадського підприємця. У 2011 році власник оголосив про банкрутство ТОВ Meest Express, переписав всі борги компанії на зіц-голови і тут же створив Торговий дім Meest Express, який взяв собі ту ж саму торгову марку і стару клієнтську базу. У 2013 році бізнесмена намагалися притягти до відповідальності за фактом шахрайства. Саме так розцінюється такий спосіб переведення активів і зобов’язань від однієї юридичної особи до іншої, але ТОВ з боргами кануло в лету, а торговий дім продовжує возити вантажі дорогами України.

Читайте також: Пов’язана з Ляшком компанія отримає ще 600 мільйонів за пожежні машини

Наймити, кріпаки, невільники…

Ще небезпечніше мати справу з Meest Express, як з роботодавцем. Ще одне джерело прибутку для Киселю ─ це економія на персоналі. Мова йде не тільки про низькі зарплати, але і не дотримання необхідних умов праці. Кісіль економить буквально на всьому. Робота в Meest Express стає долею екстремалів або мазохістів. Вибіркова перевірка, проведена в січні 2018 року, у центральному підрозділі компанії, виявила невиконання відразу 26 обов’язкових до виконання нормативних актів з охорони праці та промислової безпеки. Керівництво компанії не виконує навіть елементарних речей, не потребують жодної гривні вкладень. Працівники не отримують звичайних інструктажів. Чудес на світі не буває. Рівень виробничого травматизму в Meest Express дуже високий. Співробітники в жахливих умовах змушені ішачити з світанку до заходу. З заробітною платою Кисіля теж трапляються дива. Без затримок зарплати ніде не обходитися. Платять в два прийоми. Офіційно за відомістю і в конверті. Наявність «сірої» зарплати сигнал для керівника будь-якого рівня до проведення махінацій з грошима в особистих цілях. Правди все одно не знайти.

Претендентам на роботу в компанії пропонують пройти безкоштовну двотижневе стажування. Дуже часто трудові відносини на цьому етапі закінчуються. Кісіль широко використовує безкоштовну працю рабів, ніби він живе не в Україні, а в Стародавньому Римі. Для подолали перший бар’єр обіцяні «золоті гори» так і залишається міражем. Обидві складені воєдино частини заробітної плати завжди виявляються менше, ніж пропонувалося при співбесіді. У компанії створена жорстка система штрафів. Незадоволені внутрішньою політикою можуть легко покинути роботу, отримавши при розрахунку крихти. В кінцевому підсумку нормальні фахівці не витримують справжнього знущання і воліють згадувати про місяці або тижні, проведених в Meest Express, як про кошмарний сон або помилку молодості. Залишився контингент працює просто абияк, відбуваючи номер і вважаючи себе тимчасовим працівником до кращого випадку. Навряд чи щось подібне Кісіль може дозволити собі у тій же Канаді, але в Україні у нього виявилися розв’язаними руки.

Читайте також: Рада Ухвалила Закон Про Валюту: Що Зміниться Для Українців
Продовження слідує…

Previous
Next

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*