Skip to Content

Азербайджан усуває своїх критиків напередодні COP29

Be First!
by 31 Серпня, 2024 Політика

Молоді науковці та дослідники були затримані під час останніх чисток.

Зображення Арзу Гейбуллаєвої

Уряд Азербайджану готується до проведення COP29, найбільшої у світі щорічної міжнародної конференції з питань навколишнього середовища, яка відбудеться в Баку з 11 по 22 листопада. Але підготовка не полягає в розробці планів підтримки зеленої економіки або обмеження глобального потепління нижче 1,5 градусів за Цельсієм, як це передбачено Паризькою угодою 2015 року. Президент Ільхам Алієв чітко дав зрозуміти, що країна не має таких планів і продовжуватиме вкладати кошти у видобуток викопного палива. Натомість напередодні COP29 азербайджанська влада атакує критиків режиму, заарештовуючи десятки активістів, політиків та науковців за сфабрикованими звинуваченнями. Азербайджан має один з найнижчих міжнародних показників дотримання прав і свобод громадян, а президент Алієв наполягає на тому, що переслідування громадянського суспільства є виправданими.

Остання хвиля переслідувань включає арешт молодого вченого Бахруза Самадова, який здобуває ступінь доктора філософії в Карловому університеті в Чехії. Самадов був затриманий 21 серпня в Баку і доставлений до Служби державної безпеки. Через два дні суд в Баку виніс рішення про чотиримісячне попереднє ув'язнення Самадова за звинуваченням у державній зраді. Самадова звинувачують у змові проти держави через спілкування з громадянами Вірменії у вацапі. Самадов заперечує звинувачення.

За останні роки Самадов написав низку публіцистичних статей про Азербайджан для різних міжнародних і регіональних ЗМІ. Він також був серед спільноти борців за мир, які рішуче виступали проти Другої карабахської війни у 2020 році.

В інтерв'ю Global Voices друг Самадова, який побажав залишитися невідомим з міркувань безпеки, сказав, що саме його статті стали причиною арешту.

У своїх статтях він жорстко критикував недемократичний режим в Азербайджані. Він був одним з небагатьох громадських діячів, які виступали проти порушень прав людини і прав вірмен у Карабасі. Бахрузу кілька разів погрожували через його статті та діяльність у соціальних мережах. Він був мішенню для влади через свої погляди.

Окрім Самадова, у липні 2024 року поліція заарештувала і засудила до чотирьох місяців попереднього ув'язнення ще одного молодого дослідника Ільгара Абілова, який займається дослідженням етнічних меншин і живе в Білорусі. Абілова звинувачують у державній зраді, закликах проти держави на замовлення іноземних суб'єктів та розпалюванні національної, расової, соціальної чи релігійної ненависті та ворожнечі.

Незабаром після арешту Бахруза Самадова в аеропорту затримали ще одного борця за мир, Самада Шихі, і не дозволили йому покинути країну. Потім його допитали як свідка у розслідуванні, розпочатому проти Самадова. Нещодавнє затримання в аеропорту також стосується Кавіда Ага, незалежного дослідника, який виїжджав з країни для продовження навчання.

Наприкінці серпня в Азербайджані розпочалася нова чистка молодих науковців і користувачів соціальних мереж, чиїм головним завданням був мир. Це не практичні працівники проектів, програм чи організацій, а студенти + фрилансери з незалежними, часто критичними поглядами.

— Laurence Broers (@LaurenceBroers)

Група молодих вчених, які працюють на Кавказі та в Азербайджані, виступила із заявою, у якій засудила репресії: «Свавільні арешти і затримання членів академічної спільноти несумісні з міжнародними зобов'язаннями Азербайджану і ставлять незгладиму пляму на репутації країни».

Минулого літа ще один аспірант Фазіл Гасімов, студент Стамбульського університету, був депортований з Туреччини до Азербайджану, де його звинуватили у виготовленні фальшивих грошей і засудили до досудового ув'язнення. Гасімов був заарештований в рамках іншого розслідування, розпочатого проти відомого політика, науковця та експерта з питань корупції Губада Ібадоглу. 30 серпня під час судового засідання у його справі Газімов детально описав, як його катували під час утримання під вартою і змушували давати свідчення проти Ібадоглу. Він також повідомив, що, незважаючи на те, що з 11 червня голодує на знак протесту проти незаконного і несправедливого арешту, з ним продовжують поводитися негуманно. «Я голодую з 11 червня. Як наслідок, у мене серйозні проблеми зі здоров'ям. Я не можу нормально пересуватися. І тим не менш, мене утримують годинами, зі скованими за спиною руками, в маленькій темній камері. Це емоційний терор і політичні репресії», – сказав Газімов.

На превелику тривогу громадськості, за останній рік держава посилила репресії і заарештувала десятки журналістів, політиків та активістів. І, схоже, список затриманих продовжує зростати.

У квітні поліція заарештувала Анара Мамедлі, політичного активіста, колишнього політв'язня і голову місцевої демократичної неурядової організації, Центру моніторингу виборів і вивчення демократії (EMDC). Поліція також заарештувала Імрана Алієва, продемократичного активіста і засновника сайту meclis.info, який документує заяви азербайджанських законодавців. Обом було висунуто фальшиві звинувачення у контрабанді та засуджено до попереднього ув'язнення, яке неодноразово продовжувалося.

У серпні 2024 року додаткові звинувачення були висунуті проти команди Abzas Media – контент-партнера Global Voices. Затриманим журналістам потенційно загрожує дванадцятирічне ув'язнення.

«Це не просто чергове рутинне замовчування. Це спланований напад на всіх, хто наважується протистояти авторитарним лещатам режиму», – йдеться в статті Феміністичного колективу за мир.

Уряд і раніше застосовував широкомасштабні репресії і регулярно заарештовує критиків влади. Це один з факторів, який допоміг чинному президенту нещодавно здобути перемогу на дострокових президентських виборах. Нещодавнє придушення громадянського інакодумства перед COP29 є спробою покращити свій міжнародний імідж і водночас усунути критиків перед достроковими парламентськими виборами, які відбудуться 1 вересня.

About Author

Previous
Next

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*