Skip to Content

Робота для профі: де вже сьогодні бракує кваліфікованих працівників

Робота для профі: де вже сьогодні бракує кваліфікованих працівників

Be First!

Попит на них обумовлений необхідністю відбудови зруйнованої інфраструктури, відновленням виробництва та сфери послуг.

За даними дослідження порталу Work.ua, найбільше вакансій у першому кварталі 2023 року було саме в категорії “робітничі спеціальності та виробництво” – понад 12 тисяч. Лідером стала сфера готельно-ресторанного бізнесу та туризму, – понад 8 тисяч вакансій.

Статистика Державної служби зайнятості демонструє п’ять робітничих професій, де станом на 1 квітня вакансій більше ніж фахівців – це швачка, електромонтер з ремонту та обслуговування електроустаткування, слюсар з ремонту колісних та транспортних засобів, токар, слюсар-сантехнік.

Представників робітничих професій потребують усі регіони України, але лідирують за кількістю вакансій Київ, Львівська, Дніпропетровська, Одеська та Івано-Франківська області.

Галузі де вже сьогодні бракує кваліфікованих робітників

Будівництво

Попри війну, зводяться нові будинки. Там, де є можливість, відновлюють дороги, мости, критичну інфраструктуру. Тому будівельники, муляри, тинькарі, облицювальники, плиточники та інші фахівці будівельних професій мають попит на ринку праці.

Середня зарплата у цій категорії 18 000 грн. Також критично важливі для країни робота компаній, що займаються виробництвом будматеріалів та їх доставленням.

Громадське харчування

У галузі готельно-ресторанного бізнесу спостерігається пожвавлення і брак кваліфікованих барменів, кухарів, кондитерів, пекарів. Країна потребуватиме тих, хто готує, за будь-яких умов. Середня зарплата кухаря – від 16 000 грн, шеф-кухаря – від 40 000 грн.

Швейна промисловість

Швачка, кравець, закрійник – фахівців цієї галузі критично бракує країні вже зараз. Роботодавці часто звертаються до закладів ПТО в яких навчають фахівців швейної справи, але вакансій нині все ще більше, ніж фахівців.

У Державному центрі зайнятості у квітні на 1541 вакансію швачки претендувало лише 802 фахівці. Середній рівень заробітної плати для цієї професії – 16 000 грн.

Обслуговування і ремонт автомобілів

Галузі технічного обслуговування та ремонту автотранспорту бракує токарів, слюсарів, автомеханіків. Цих фахівців повсякчас потребують на станціях техобслуговування, в автосервісах і ремонтних майстернях з обслуговування та ремонту автотранспорту різної спеціалізації.

Середня зарплата автомеханіка – 27 000 грн, автослюсаря – 25 000 грн, токаря – 18 500 грн.

Енергетична сфера

Ракетні атаки на об’єкти енергетичної інфраструктури країни актуалізували потребу посилення незалежності енергетичних ресурсів.

Це породжує попит на представників робітничих професій енергетичної галузі: електриків, електромеханіків, фахівці з монтажу та сервісного обслуговування вітрових електростанцій, сонячних батарей, та інших фахівців альтернативної енергетики.

Середня зарплата у цій галузі – від 25 000 грн.

Якості справжнього профі

За даними дослідження ринку праці 2022-23 років Державного центру зайнятості, 37% працедавців співпрацюють із закладами ПТО. Знайти роботу фахівцям робітничих спеціальностей не складно – навіть без досвіду роботи або з мінімальним досвідом 1-3 роки.

Та окрім професійних умінь, сучасному працівнику слід мати високий рівень загального розвитку й певні якості характеру.

Серед найважливіших для роботодавців якостей ідеального кандидата: відповідальність, уважність, здатність до навчання, орієнтованість на результат, вміння працювати в команді, робота з сучасним обладнанням, зокрема і з цифровим, комп’ютерна грамотність, знання іноземних мов.

Рівень освіти сучасних вітчизняних профтехів здатен ці запити задовольнити.

Директорка Вінницького вищого професійного училища сфери послуг Валентина Балицька зазначає, що вступники її закладу – учні з сильною базою знань та амбіціями.

“До нас приходять учні з середнім балом шкільного атестата 9-10.Усі вони націлені на результат – швидке навчання і працевлаштування за фахом та змогу заробляти самостійно, зазначає директорка. Прагнуть працювати вже з першого курсу, до того ж демонструють успіхи в різних сферах.

Так, минулого року студентка спеціальності “Оператор програмного забезпечення” Валентина Максимяк посіла перше місце Міжнародного конкурсу з української мови імені Петра Яцика.

А студенти Козловський Максим та Захарчук Іван увійшли до 100 найуспішніших учнів опанування курсу “Абетка з основ житлово-комунального управління” Проєкту ДТЕК “Енергоефективні школи: нова генерація”.

Студенти профтеху спростовують гендерні стереотипи щодо вибору професій. Наприклад уявлення про те, що фах кухаря – жіноча справа.

“На спеціальність кухаря вступає багато хлопців, в деяких групах їх навіть більше, ніж дівчат. Хлопці дуже мотивовані, з першого дня говорять: “Хочу бути шеф-кухарем!”.

І, дійсно, безліч наших успішних випускників обіймають керівні посади. А на традиційно “чоловічу” спеціальність “монтажник радіоелектронної апаратури” вступають і дівчата”, – говорить Валентина Балицька.

Популярні професії в училищі опановують як випускників шкіл, так і дорослі. Фах швачки, кухаря, перукаря, автослюсаря можна здобути за скороченим циклом 2,5 місяці.

Директорка наголошує, що в її закладі є якісні умови для підготовки робітничих фахівців.

“Навіть в умовах війни наші студенти навчаються очно і мають достатньо виробничої практики. Для цього в училищі обладнані три Навчально-практичні центри з новітнім обладнанням”, – зазначає Валентина Балицька.

На деяких спеціальностях практикуємо дуальну форму навчання, що передбачає пропорцію 30% – теоретична підготовка, 70% – практика на виробництві. Також завдяки співпраці з ЄС наші студенти можуть навчатися за програмами закордонного обміну й опановувати робітничі спеціальності за світовими стандартами.

Забезпечуємо можливість перекваліфікації для вразливих категорій населення, зокрема для внутрішньо переміщених осіб. Училище має регіональне замовлення на всі спеціальності.

До того ж маємо понад триста договорів з бізнесом та державними підприємствами, завдяки чому можемо забезпечити студентам виробничу практику і працевлаштування. Здійснюємо моніторинг працевлаштування випускників, особливо у перші три роки.

Багато з них мають власний ресторанний бізнес чи працюють шеф-кухарями ресторанів, відкривають власні салони краси, майстерні з пошиття одягу, автомайстерні. Наші автослюсарі працюють на всіх СТО Вінниці та нашого району.

Крім того, праця студентів профтеху забезпечує волонтерський тил”.

Студенти відчувають потрібність своїх професійних умінь країні уже нині. На початку повномасштабної війни вони готували їжу для бійців Вінницької ТРО, плели маскувальні сітки, виготовляли протитанкові їжаки.

Нині щотижня печуть кондитерські вироби для військових, що лікуються в обласному госпіталі, шиють одяг та білизну для поранених воїнів тощо.

Наталка Шаманова

Ця публікація підготовлена за підтримки Європейського Союзу та його держав-членів Німеччини, Фінляндії, Польщі та Естонії у межах програми “EU4Skills: Кращі навички для сучасної України”.

Програма має на меті надати підтримку у впровадженні реформи профосвіти та модернізації інфраструктури обраних навчальних закладів.

Зміст цієї публікації є виключною відповідальністю її авторів та не може жодним чином сприйматися як такий, що відображає погляди Європейського Союзу, його держав-членів та Програми.

Previous
Next

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*