Skip to Content

Уряд дозволив створення локальних охоронних зон для збереження біорізноманіття – Урядовий Кур’єр

Be First!

Кабінет Міністрів України затвердив Порядок створення охоронних зон для збереження біорізноманіття у лісах та Порядок створення охоронних зон для збереження об’єктів Червоної книги України. Про це повідомляє Урядовий портал.

Такі охоронні зони можуть створюватися для збереження:

  • Об’єктів Червоної книги України;
  • Регіональних рідкісних видів;
  • Типових та унікальних екосистем;
  • Видатних та найстаріших дерев.

“Практика швидкого створення охоронних зон навколо цінних видів чи оселищ успішно показала себе у західних країнах. Цей досвід стане корисним Україні в умовах повоєнного відновлення довкілля. Адже такий гнучкий режим дозволяє адаптувати охоронну зону для збереження абсолютно різних видів та оселищ”, – повідомив Міністр захисту довкілля та природних ресурсів Руслан Стрілець.

Охоронні зони створюються для збереження невеликих місцевостей червонокнижних рослин у лісі або ж, як приклад, гнізда червонокнижного птаха на кшталт лелеки чорного.

Відтепер і в українському законодавстві з’явилася можливість створення таких охоронних зон.

Ініціювати їх створення можуть будь-які юридичні особи, у тому числі громадські організації або ж науково-дослідні установи.

Важливо, що Порядки встановлюють лише мінімальні вимоги до режиму охоронних зон. Тож, не створюється надмірне регулювання і залишається можливість встановити оптимальний для конкретних об’єктів захисту режим охоронної зони.

About Author

Previous
Next

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*