Skip to Content

Журналістів із Гонконгу визнали винними в підбурюванні до заколоту

Be First!
by 31 Серпня, 2024 Політика

Суд визнав підбурювальними 11 матеріалів на забороненому сайті Stand News.

Редактори Stand News Патрік Лам (ліворуч) та Чунг Пуй-куен біля Окружного суду 15 листопада 2023 р. Фото взято у Kyle Lam/HKPF. Використано з дозволу.

Цей звіт підсумовує два звіти (1 та 2), написані Хань Тсе та опубліковані на Hong Kong Free Press 29 серпня 2024 року. Публікується в рамках угоди про контент-партнерство.

29 серпня 2024 р. двох колишніх головних редакторів забороненого тепер сайту Stand News визнали винними у підбурюванні до заколоту, що стало першим подібним засудженням журналістів у Гонконзі з того часу, як колишня британська колонія повернулась під правління Китаю у 1997 р.

Чунг Пуй-куена та Патріка Лама, які були головними редакторами видання до його закриття у грудні 2021 р., а також материнську компанію Stand News — Best Pencil Limited, звинуватили в участі у «змові з метою публікації та розповсюдження підбурювальних матеріалів». У жовтні 2022 року вони відмовилися визнати провину, і в разі визнання їх винними, їм загрожує до двох років позбавлення волі.

Суддя окружного суду Квок Вай-Кін, також призначений суддею у справах національної безпеки, написав у своєму рішенні:

Суд постановив, що політична атмосфера на час розгляду справи була надзвичайно напруженою. Багато жителів були незадоволені або навіть виступали проти [гонконгської] та [центральної] влади […] Враховуючи ці обставини, суд визнав 11 з 17 статей підбурювальними.

Сторона обвинувачення висунула 17 статей, опублікованих Stand News, як доказ підбурювання до заколоту, заявляючи, що з їх допомогою сайт мав на меті розпалювання ненависті проти влади.

Статті включали інтерв’ю з затриманими тепер активістами та авторські статті, що нібито просували «радикальні політичні ідеології» та розпалювали ненависть проти нав’язаного Пекіном закону про безпеку.

Серед тих, які визнали «підбурювальними», було інтерв’ю з колишньою журналісткою Stand News, що стала активісткою — Гвінет Хо, яку в травні засудили за змову з метою підривної діяльності через її роль у неофіційних первинних виборах разом з 44 іншими продемократичними діячами, а також — авторські статті активіста у самовигнанні Натана Ло та викладача журналістики Аллана Ау.

Квок визнав, що Чунг несе відповідальність за публікацію 10 з 11 вищезгаданих статей, тоді як Лам — за публікацію останньої статті. У своєму рішенні він пише:

[Чунг та Лам] знали про підбурювальний намір статей і погоджувались з ним. Вони надали Stand News як публікаційну платформу для розпалювання ненависті проти Гонконгу та Китаю […] Вона навіть стала інструментом для поширення наклепів на центральну та [гонконгську] владу під час протестів 2019 р.

Квок також постановив, що Stand News підтримує «локалізм» та просував ідею «локалістської автономії» для Гонконгу.

Винесення вироку було призначено на 26 вересня, до цього часу Чунг та Лам можуть бути звільнені під заставу.

«Для безсилих, соціально незахищених»

Представляючи інтереси Чунга та Лама, старша радниця Одрі Ю повідомила суду, що обидва обвинувачені підготували листи про пом’якшення покарання. Вона зачитала вголос тільки лист Лама, в той час як лист Чунга передали безпосередньо судді.

У своєму листі Лам нагадав, що прийшов до новинної індустрії у 2010 р., в той час, як ця сфера стикалась з «різними проблемами», а «явна або прихована цензура» ставала все частішою.

За словами Лама, Stand News заснували на тлі зменшення редакційної автономії в гонконгських ЗМІ, але цифрове новинне видання заприсяглося «говорити на захист безсилих, соціально незахищених та меншин», навіть попри «засудження і напади». У його листі сказано:

Я вірю, що головною причиною, з якої Stand News змогли проіснувати сім років, було бажання читачів читати новини, які дійсно не залежали від корпорацій, влади чи політичних партій.

Під час слухання щодо пом’якшення наслідків, що відбулось 29 серпня, Ю cказала, що Чунг перебував під вартою більше 11 місяців, а Лам — 10 місяців в очікуванні судового розгляду. Враховуючи те, що максимальне покарання за статтю про підбурювання до заколоту в «Указі про злочини» становило два роки позбавлення волі, журналісти вже відбули більшу частину свого потенційного терміну ув’язнення.

Ю попросила Квока призначити термін, що не перевищував би часу, який вони вже провели за ґратами.

У суді Ю також повідомила про те, що Лам страждає на «рідкісну хворобу», що вимагає хіміотерапії, і неодноразово перебував на лікуванні. У разі ув’язнення Ламу було б складно отримати доступ до необхідної для нього медичної допомоги, каже адвокатка.

Ю додала, що хоча деякі вважають статті, опубліковані Stand News, «пропагандою», висвітлювати різні погляди — обов’язок Чунга та Лама як журналістів.

«У вас є повноваження… ви можете переглянути термін ув'язнення… щоб їм не довелося повертатися до в'язниці», — звернулась Ю до Квока кантонською мовою.

До двох років ув'язнення

Коли у жовтні 2022 р. розпочався суд, Чунг та Лам не визнали себе винними у змові з метою публікації та розповсюдження підбурювальних матеріалів.

Їм загрожує до двох років ув’язнення за звинувачення у підбурюванні до заколотів, яке раніше підпадало під дію «Указу про злочини» колоніальної епохи, але було замінено новим законодавством про безпеку, прийнятим у березні 2024 року, що підвищує максимальне покарання за підбурювання до 10 років.

Журналісти знаходились під вартою майже рік після свого арешту у грудні 2021 р. Після початку судового процесу вони були звільнені під заставу.

Під час судового процесу захист оскаржив те, що вважав несправедливим обвинуваченням, дорікаючи обвинувачам у прискіпливому доборі статей та надаючи нові докази у ході судового розгляду. Йшлося про те, що підсудні були легітимними журналістами, які висвітлювали ті ж питання, що й інші новинні видання.

Арешти, заборона Stand News

У 2019 р. Stand News стали відомі завдяки висвітленню протестів та заворушень, що того року сколихнули Гонконг, спричинених запропонованою поправкою до міського законопроєкту про екстрадицію.

Значною мірою, протести було придушено заходами соціального дистанціювання, запровадженими для стримування поширення COVID-19 на початку 2020 р., а також законом про національну безпеку, яку Пекін наклав на Гонконг у червні того ж року.

29 грудня 2021 р. більше 200 поліцейських національної безпеки влаштували облаву на офіс Stand news, заморозивши 61 мільйон гонконгських доларів (приблизно 7,9 мільйонів доларів США) активів видання. Через кілька годин Stand News оголосили про своє закриття та прибрали весь онлайн контент.

Під час поліцейської облави було арештовано сім людей, пов’язаних зі Stand News, але лише Чунга, Лама та видання звинуватили у підбурюванні до змови.

Ці арешти викликали занепокоєння щодо свободи преси в місті з боку міжнародної спільноти, включно з ООН, ЄС, США, Канадою та Великобританією. Пекін та Тереза Чен, що на той час обіймала посаду міністра юстиції міста, відкинули ці побоювання.

Асоціація журналістів Гонконгу сказала, що вона «глибоко занепокоєна» арештами та закликала уряд захистити свободу преси.

Виконавчий директор Джон Лі, що на той час обіймав посаду головного секретаря в місті, заявив після арештів, що існують «злі елементи, що шкодять свободі преси». Він закликав працівників ЗМІ зберігати свій професіоналізм та триматися на відстані від таких елементів.

Свобода преси

У 2022 р. Гонконг опустився на 68 позицій у міжнародно5му рейтингу свободи преси Reporters Without Borders, зайнявши 148 місце, причому саме примусове закриття Stand News та Apple Daily назвали ознаками погіршення свободи преси.

Міський голова неодноразово заявляв, що Гонконг користується свободою преси відповідно до законів.

About Author

Previous
Next

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*