Skip to Content

Гвінея: Військові затримуюють повернення до цивільної влади

Be First!
by 29 Липня, 2024 Політика

Влада запевняє: нічого не можна зробити до створення виборчого реєстру

Солдати військової хунти після захоплення влади в Гвінеї у вересні 2021 року. Скриншот відео «Le Lieutenant-colonel guinéen Mamady Doumbouya, chef du GFS, a prononcé un discours» на YouTube-каналі CGTN Français. Добропоря́дне кори́стування

Можливість повернення до цивільного правління в Республіці Гвінея[укр.] до 2025 року є малоймовірною, оскільки військове керівництво проголосило про свій намір продовжити[фр.] політичний перехідний період

На початку квітня 2022 року полковник Мамаді Думбуяв[укр.] , лідер військової хунти, що править в Гвінеї з вересня 2021 року, оголосив про 39-місячний перехідний період, після якого буде розглянуто питання про повернення до цивільного правління. 11 травня 2022 року він переглянув це рішення, запровадивши 36-місячний перехідний період, таким чином давши три роки на перехід до цивільної влади. Проте, під тиском з боку Економічного співтовариства країн Західної Африки  (ЕКОВАС), він вирішив[фр.] скоротити цей період до двох років. За цієї умови, віськова хунта повина передати владу до кінця грудня 2024 року.

Хоча гвінейська опозиція з нетерпінням чекає на закінчення перехідного періоду, військова влада не збирається дотримуватися цього терміну. Натомість вони планують в першу чергу створити реєстр виборців[фр.], а не займатися організацією самих президентських виборів 2024 року. Цей крок порушує їхні зобов'язання перед Економічним співтовариством західноафриканських держав[фр.] (ЕКОВАС), які вони взяли на себе після державного перевороту 5 вересня 2021 року.

21 лютого 2024 року в статті[фр.] Radio France Internationale[фр.](RFI), що базується на публікації з професійного політичного вебсайту Africa Intelligence[фр.], зазначалося, що полковник Мамаді Думбуя[укр.] розпочав переговори із західними партнерами про продовження перехідного періоду після офіційного крайнього терміну, що закінчується в грудні 2024 року. 27 лютого 2024 року призначений на посаду виконувача обов'язків прем'єр міністра Амаду Оурі Ба[укр.], публічно обговорив[фр.] це питання більш детально:

 

Il y a beaucoup de contingences. Dans un contexte où nous accusons une fragilité sur le plan économique, sur le plan financier, nous devons travailler à une stabilisation, à une décrispation politique pour avoir la possibilité d'examiner et de faire les étapes du chronogramme dans une relative sérénité. L'objectif, c'est de finir cela et je pense que 2025 est une bonne période pour couronner l'ensemble du processus.

Існує багато непередбачуваних труднощів. У час економічної та фінансової нестабільності ми повинні працювати над стабілізацією та доланням політичної кризи, щоб переглянути графік та вкластися в нього у більш спокійний для країни спосіб. Головна мета – це успішний перехід влади, і я вважаю, що 2025 рік – найкращий час для остаточного завершення цього процесу.

 

Читайте теж: Токсичний медіа-простір Гвінеї загрожує свободі преси[англ.]

Обурення в Гвінеї

Представники опозиції не мають наміру сидіти склавши руки і спостерігати за цим захопленням влади. В квітні 2024 року, коаліція деяких опозиційний та громадських діячів, відома як The Vital Forces of Guinea (FVG), засудили[фр.] дії хунти:

(…)Après plus de deux ans de transition, la Guinée ne dispose toujours pas de projet de constitution, ni de code électoral, ni d'organe de gestion des élections, ni de fichier (électoral)

(…).Після більш ніж двох років перехідного періоду Гвінея все ще не мала проект конституції, виборчий кодекс, систему управління виборами та виборчий реєстр.

У травні 2024 року Національний фронт захисту конституції (НФЗК)[фр.] – коаліція громадян Гвінеї, що організувала низку протестів і мітингів, висловив[фр.] своє невдоволнення діями хунти. Ібрагіма Діалло, керівник операцій НФЗК, сказав:

Monsieur Bah Oury s’inscrit très malheureusement dans la continuité des acteurs qui ont grippé cette transition. L’unilatéralisme dans les prises de décision, le mépris et l’arrogance dans le discourt des autorités le rejet et l’exclusion des acteurs socio-politique important pour la vie de la Nation et pour la réussite de cette transition. Je le dis ici et au nom du FNDC que nous nous opposerons fermement à toute idée du glissement ou de prolongation de la transition par tous les moyens légaux (…)

На жаль, пан Ба Оурі є одним з тих, хто перешкоджає процесу передачі влади. Односторонність у прийнятті рішень, презирство та зверхність у публічних обговореннях, а також невизнання та усунення соціально-політичних діячів, необхідних для функціонування цієї держави та успіху її перехідного періоду.Від імені НФЗК я заявляю, що ми будемо рішуче протидіяти будь-яким змінам або продовженням цього переходу, використовуючи всі законні засоби (…)

На початку червня 2024 року телеканал France24[фр.] взяв інтерв'ю у Селлу Далейна Діалло – колишнього прем'єр-міністра країни (2004-2006) та лідера Союзу демократичних сил Гвінеї[фр.] . Діалло охарактеризував нинішню політичну ситуацію в країні як диктатуру, заявивши, що військові хочуть залишитися при владі якомога довше. Пропонуємо вашій увазі відеозапис[фр.] цього інтерв'ю телеканалу France24:

За словами лідера опозиції, гвінейці вкрай розчаровані діями військових і тому вони рішучі вжити заходів для того, щоб хунта виконувала свої зобов'язання.

Влада надалі наполягає на тому, що нічого не можна зробити допоки не буде створено надійного виборчого реєстру.  У статті на Tv5monde[фр.] прем'єр-міністр режиму Амаду Оурі Ба заявив[фр.]:

Après le référendum, tout le reste pourra se faire de manière concertée, parce que les conditionnalités les plus difficiles seront à partir de ce moment-là derrière nous.

Все можна буде узгодити після референдуму, коли всі труднощі будуть позаду.

Цензура ЗМІ є одним з прикладів свавілля влади. Амаду Оурі Ба відмовився прокоментувати закриття[фр.] деяких ЗМІ.

Внутрішні протиріччя

Військова хунта також зіштохнулася з деякими внутрішніми конфліктами. 15 червня 2024 року військовий суд засудив[фр.] колишнього військового офіцера і начальника штабу Гвінейської Республіки Садібу Кулібалі[фр.] до п'яти років ув'язнення. Після його арешту 4 червня 2024 року Кулібалі[фр.] був звинувачений у покиданні посту виконувача обов'язків посла у посольстві Гвінеї на Кубі та незаконному володінні[фр.] зброєю. За наявною інформацією[фр.], полковник Садіба Кулібалі помер в ув'язненні. Військовий прокурор полковник Алі Камара надав більш детальну інформацію про обставини смерті колишнього полковника в прес-релізі, виданому прокуратурою при військовому суді першої інстанції в столиці Гвінеї – Конакрі. У статті на веб-сайті Anadolou[фр.] він повідомив:

Il résulte des conclusions du rapport d’autopsie établi à cet effet que le décès pourrait être imputable à un psycho-traumatisme important et un stress prolongé qui sont à l’origine d’une arythmie cardiaque majeure ayant entraîné une défibrillation et un arrêt cardiaque.

Розтин тіла показав, що смерть є результатом психологічної трамви та великої кількості стресу, які спричинили серйозну серцеву аритмію, яка призвела до  зупинки серця.

Деякі гвінейці вшанували пам'ять[фр.] загиблого. Бурле Конде, громадянин Гвінеї з Сігірі[фр.] (місто на півночі країни), розповів у гвінейській газеті Révelateur224[фр.]:

Nous avons appris avec pincement de cœur la disparition tragique et surprenante du général Sadiba Koulibaly. Comme la mort est inévitable, c’est Dieu seul qui connaît les conditions dans lesquelles il est mort, nous on ne peut rien, dire tôt ou tard on connaîtra la vérité, il était un militaire républicain, que Dieu l’accueil dans son paradis.

З глибоким сумом ми дізналися про трагічну і несподівану смерть генерала Садіби Кулібалі. Оскільки смерть є неминуча, тільки Бог знає, за яких обставин він міг померти. Зараз ми нічого не зможемо зробити, але рано чи пізно правда стане відомою. Він був солдатом республіки. Нехай Бог прийме його до раю.

Ця смерть може вказувати на недовіру режиму Мамаді Бумбуя до свого війська[фр.]. Політичне майбутнє Гвінеї невідоме до тих пір, поки не відбудуться вибори, які повернуть країну до цивільного правління.

Читай також:Гвінейська музика: Політичний проект стає національною та міжнародною спадщиною[фр.]

 

About Author

Previous
Next

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*