Skip to Content

Турецький законопроєкт про безпритульних собак насправді не стосується безпеки на вулицях

Be First!
by 31 Липня, 2024 Політика

Попри протести громадськості та опозиції, законопроєкт не знятий із голосування

Зображення Арзу Гейбуллаєвої

Починаючи з 17 липня, депутати турецького парламенту ведуть палкі дискусії щодо законопроєкту, запропонованого владною Партією справедливості та розвитку (ПСР), спрямованого на зменшення кількості безпритульних тварин, які, на думку уряду, становлять небезпеку для населення. 24 липня законопроєкт був схвалений переважно голосами ПСР та її союзника Націоналістичної народної партії (МНП), незважаючи на критику захисників прав тварин, неурядових організацій та опозиційних політиків. Парламент має завершити обговорення закону до 1 серпня перед літніми канікулами.

Суперечливий законопроєкт

За оцінками чиновників ПСР, на вулицях Туреччини живе близько 4 мільйонів безпритульних собак. Однак деякі депутати ставлять під сумнів цю цифру. Коли опозиційний депутат Деніз Явузільмаз звернувся до керівництва партії з проханням надати дані, що підтверджують інформацію про 4 мільйони безпритульних собак, він не отримав жодної відповіді. “Де ваше джерело? Ніхто з вас не може сказати нам, звідки ви берете цю цифру!”, – заявив Явузильмаз.

Спочатку пропозиція владної партії передбачала евтаназію безпритульних тварин шляхом ін'єкції протягом 30 днів після їх розміщення на урядовому веб-сайті, якщо вона не буде прийнята. ПСР стверджувала, що чинна система стерилізації є недостатньою для контролю популяції безпритульних собак і не вирішує проблеми громадської безпеки.

Зоозахисники та пересічні громадяни не погодилися із цим твердженням, звинувативши уряд у нездатності вирішити проблему, незважаючи на попередні обіцянки. Нещодавнє опитування щодо сприйняття громадськістю законопроєкту про права тварин від липня 2024 року, проведене дослідницькою та консалтинговою фірмою KONDA, показало, що 63 відсотки респондентів покладають відповідальність на державу та місцеві органи влади за пошук рішень без використання жорстких методів, таких як евтаназія. Близько 22% відповіли, що безпритульні тварини взагалі не є проблемою, і лише 15% сказали, що безпритульних тварин можна присипляти, коли це необхідно.

Під час обговорення муніципалітети, очолювані опозиційними партіями, пообіцяли не застосовувати евтаназію до безпритульних тварин, навіть якщо законопроєкт буде прийнятий. Громадським активістам, які були присутні на обговоренні 17 липня, що тривало до пізньої ночі, не дозволили повернутися, коли обговорення поновилися 22 липня. У результаті громадського резонансу ПСР відступила від початково запропонованої евтаназії, звузивши коло умов, за яких вона може бути застосована. Таким чином, безпритульні тварини підлягатимуть евтаназії, “якщо їхня поведінка становить загрозу для життя людей і тварин, вони невиліковно хворі або їхній відбір необхідний для запобігання поширенню гострої інфекційної хвороби”.

Наявні заходи

У 2018 році після перемоги на президентських виборах президент Реджеп Таїп Ердоган пообіцяв покращити чинне законодавство про захист тварин. У 2021 році парламент Туреччини схвалив новий законопроєкт про права тварин. Закон заборонив продаж усіх котів і собак у зоомагазинах, класифікувавши їх як “живих істот”, а не як товар, і запровадив покарання за жорстоке поводження з тваринами (до чотирьох років ув'язнення). Згідно з новим законом, було заборонено розводити й продавати пітбулів, тосів та інші потенційно небезпечні породи собак. На тих, хто був визнаний винним у порушенні закону, накладалися штрафи. Закон також зобов'язував власників домашніх тварин реєструвати своїх улюбленців за допомогою цифрових ідентифікаторів. 7 грудня 2021 року до законопроєкту про захист тварин були внесені поправки, які зобов'язали власників порід, віднесених до категорії “небезпечних”, провести стерилізацію й зареєструвати їх в органах влади до січня 2022 року.

У грудні 2021 року Ердоган закликав усі міські муніципалітети по всій країні відловлювати безпритульних собак і відправляти їх до притулків. Президент також зажадав, щоб власники домашніх тварин, яких він назвав “білими турками” – термін, який використовується для позначення світських, західних і здебільшого лівих людей, – дбали про своїх улюбленців. У той час суперечки розгорілися, коли в турецькій провінції Газіантеп на чотирирічну дівчинку напали два пітбулі без повідка, що викликало заклики до суворого покарання власника двох собак. Після виступу Ердогана в Анкарі багато муніципалітетів почали жорстоко відловлювати безпритульних собак на вулицях.

Чинний закон про права тварин вимагає від кожного муніципалітету мати притулок. Але лише 294 з 1 394 муніципалітетів мають притулки, а ті, що мають, усе ще відчувають брак ресурсів, фінансування й часто не можуть забезпечити ефективну стерилізацію. У кращому випадку вони можуть вмістити близько 100 000 безпритульних тварин. Крім того, у притулках зафіксовано численні випадки негуманного поводження з безпритульними тваринами.

Зоозахисники кажуть, що єдиний гуманний метод контролю над тваринами – це стерилізація, вакцинація й подальший випуск їх туди, де вони були знайдені. Винятки, однак, повинні стосуватися собак, визначених волонтерами, які займаються захистом тварин, як небезпечні. Такі собаки повинні бути розміщені в районних центрах догляду за тваринами.

Згідно зі змінами, затвердженими 24 липня, безпритульні тварини, зібрані з вулиць, після реабілітації утримуватимуться в притулках до тих пір, поки їх не прилаштують; на Міністерство сільського та лісового господарства буде покладено ведення документації; а у випадках, коли безпритульна собака є носієм інфекційного захворювання, яке не піддається лікуванню, є небезпечною або демонструє негативну поведінку, вона підлягатиме евтаназії за рішенням ветеринара або під наглядом ветеринара.

Затверджений текст також містить вимоги до муніципалітетів, які зобов'язані створити притулки для тварин; у разі невиконання цих умов керівникам муніципалітетів загрожує від шести місяців до двох років позбавлення волі; крайній термін для створення притулків і поліпшення умов утримання в наявних – до 31 грудня 2028 року. На думку журналіста-ветерана Русена Чакіра, ця конкретна стаття може поставити опозиційні муніципалітети в скрутне становище. Особливо це стосується тих муніципалітетів, які здобули перемогу на нещодавніх місцевих виборах, взявши на себе управління муніципалітетами, якими керувала ПСР і які мали значні заборгованості.

Бурхливі дискусії

Під час обговорення опозиційні депутати заявили, що владна партія може з таким же успіхом назвати законопроєкт « Про вбивство тварин», а не «Про захист тварин». У відповідь речник ПСР Омер Челік заявив, що «несправедливо представляти його [законопроєкт] як масове вбивство. Ми хочемо, щоб наші вулиці стали безпечними».

Активісти стверджують, що якщо владна партія хоче захистити вулиці, вона повинна почати з того, щоб забезпечити дотримання прав і свобод турецького народу. Владна партія не дбає про безпеку шахтарів, мешканців фундаменталістських релігійних будинків або жінок, які стають жертвами вбивств, кількість яких значно перевищує кількість нещасних випадків, спричинених безпритульними собаками.

Журналіст Ісмаїл Арі написав про це у своєму твіті на X у відповідь на інфографіку, поширену державним телеканалом TRT, відповідно до якої за останні три роки було зареєстровано 10 смертей, 2 389 поранень і 6 530 жертв від безпритульних собак. У сюжеті також стверджувалося, що безпритульні тварини стали причиною 2 666 дорожньо-транспортних пригод, у яких 37 людей загинули і 3 898 були поранені:

TRT не поширюватиме дані про смерті на виробництві, про тих, хто загинув у будинках, що належать релігійним громадам, а також про вбитих жінок.

За даними громадської організації Health and Safety Labor Watch (ISIG), що діє в Туреччині, за перші шість місяців 2024 року загинуло 878 працівників. Група вважає, що всім нещасним випадкам на виробництві можна було б запобігти, і тому описує нещасні випадки зі смертельними наслідками як вбивства на робочому місці. Платформа, яка відстежує феміциди в Туреччині, повідомляє, що станом на липень в Туреччині було вбито 223 жінки. Тим часом вплив релігійних сект і громад не зменшуєтьсязгідно з дослідженнями, існує близько 30 релігійних громад і сект, які процвітають за правління владної Партії справедливості і розвитку (ПСР).

Представники владної партії голосно заявляють про перевагу людського життя над життям бездомних тварин на тлі поточних дебатів щодо поправок, запропонованих до законопроекту про захист прав тварин. Але, судячи з наведених вище цифр, ці заяви звучать пустопорожньо в країні. Адже легше вирішувати видимі проблеми, що привертають увагу, такі як безпритульні собаки, ніж більш складні, такі як безпека на робочому місці та гендерно зумовлене насильство.

About Author

Previous
Next

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*