Skip to Content

Новий законопроєкт: турецька керівна партія націлилася на безпритульних собак

Be First!
by 31 Липня, 2024 Політика

Противники кажуть, що присипляти собак – це не вихід

Джексон, безпритульний стамбульський пес, якого усиновили у 2020 році. Зображення люб'язно надане автором.

Туреччина вкотре зазнає критики з боку зоозахисників через запропонований законопроєкт, спрямований проти безпритульних тварин. Востаннє закон про права тварин в країні був змінений у 2021 році. Зміни, внесені тоді, включали обов'язкове мікрочіпування домашніх тварин, покарання за кидання домашніх тварин і положення про стерилізацію безпритульних тварин. Хоча законодавці спочатку включили положення, що дозволяє евтаназію неприлаштованих безпритульних тварин, його зрештою вилучили через суспільний резонанс. Однак зараз це питання знову на порядку денному в новому суперечливому законопроєкті, підготовленому правлячою Партією справедливості і розвитку (ПСР).

Згідно з пропозицією безпритульних тварин фотографуватимуть і розміщуватимуть їхні фотографії на урядовому веб-сайті на термін до 30 днів. Якщо їх ніхто не забере або не прихистить, вони будуть піддані евтаназії шляхом ін'єкції.

Керівна партія стверджує, що нинішня система стерилізації є недостатньою для контролю популяції безпритульних собак і не вирішує проблеми громадської безпеки. Вона також наводить такі країни, як Великобританія, Португалія та Італія, як приклади, де такі заходи діють. Зоозахисники та пересічні громадяни не згодні з цим. Вони закликають уряд до відповідальності, звинувачуючи його в нездатності вирішити проблему мирним шляхом, незважаючи на попередні обіцянки.

Наявні заходи

Туреччина прийняла свій перший закон про захист тварин у 2004 році. На той час він узаконив метод “вилов, стерилізація, вакцинація, повернення” (CNVR). Законопроєкт забороняв вбивство собак, що живуть на вільному вигулі, за винятком “випадків, зазначених у Законі про здоров'я та інспекцію тварин 3285″. Евтаназія була заборонена, за винятком випадків, коли собаки страждали від “невиліковних хвороб”.

Місцеві муніципалітети були зобов'язані піклуватися про вуличних собак, включаючи стерилізацію, вакцинацію та реабілітацію в притулках, що перебувають під управлінням громади. У притулку собакам присвоювали ідентифікаційні номери з чіпами для відстеження.

У 2012 році правляча ПСР запропонувала закон “про видалення безпритульних тварин з вулиць і розміщення їх у притулках за межами великих і малих міст”. Законопроєкт був поданий після масових протестів.

У 2018 році після перемоги на президентських виборах президент Реджеп Таїп Ердоган пообіцяв посилити закони про захист тварин. У 2021 році парламент Туреччини схвалив новий законопроєкт про права тварин. Закон заборонив продаж усіх котів і собак у зоомагазинах, класифікувавши їх як “живих істот”, а не як товар, і встановив покарання за жорстоке поводження з тваринами (чотирьох років ув'язнення). Згідно з новим законом, було заборонено розводити і продавати пітбулів, тосів та інші стереотипно небезпечні породи собак. На тих, хто був визнаний винним у порушенні закону, накладалися штрафи. Закон також зобов'язував власників домашніх тварин реєструвати своїх улюбленців за допомогою цифрових ідентифікаторів. 7 грудня 2021 року до законопроєкту про захист тварин були внесені поправки, які зобов'язали власників порід, віднесених до категорії “небезпечних”, стерилізувати і зареєструвати їх в органах влади до січня 2022 року.

У грудні 2021 року Ердоган закликав усі міські муніципалітети по всій країні відловлювати безпритульних собак і відправляти їх до притулків. Президент також зажадав, щоб власники домашніх тварин, яких він назвав “білими турками” – термін, який використовується для позначення світських, західних і здебільшого лівих людей, – дбали про своїх улюбленців. У той час суперечки розгорілися, коли в турецькій провінції Газіантеп на чотирирічну дівчинку напали два пітбулі без повідка, що викликало заклики до суворого покарання власника двох собак. Після виступу Ердогана в Анкарі багато муніципалітетів почали збирати безпритульних собак з вулиць часто насильницькими методами.

Але питання безпритульних собак знову повернулося на політичний порядок денний, і очікується, що протягом наступних двох тижнів перед тим, як парламент піде на літні канікули, буде обговорено відповідну пропозицію.

Недостатні та антигуманні заходи

Критики нової пропозиції кажуть, що вдаватися до евтаназії як до вирішення проблеми негуманно. Вони також нагадують владі, що нинішні притулки перебувають у поганому стані, недофінансовуються і мають обмежену кількість місць. Крім того, було занадто багато випадків негуманного поводження з безпритульними тваринами в притулках. Вірусним стало відео, на якому працівник притулку для тварин у турецькій провінції Конья в листопаді 2022 року вбиває безпритульного собаку, б'ючи його лопатою по голові.

Згідно зі статтею 28/a Закону № 5199 жорстоке поводження з тваринами та умисне вбивство тварин вважається злочином. Двох співробітників, яких можна побачити на відео з притулку в Коньї, тоді заарештували, але це навряд чи вирішило питання, оскільки суть проблеми залишилася – недофінансування притулків і недбалість влади, яка перебуває при владі вже понад двадцять років.

Чинний Закон про права тварин зобов'язує кожен муніципалітет утримувати притулок. За словами доктора Гюлая Ертюка, президента Асоціації ветеринарів, муніципалітети досі не виконали ці зобов'язання. Лише 294 з 1 394 муніципалітетів мають притулки, а в тих, що мають, усе ще бракує ефективної стерилізації. За словами Хайдара Озкана, віце-президента Конфедерації захисту прав тварин (HAYKONFED), нова пропозиція є нічим іншим, як “масовим вбивством під виглядом евтаназії”.

“Єдиним рішенням є стійка кампанія стерилізації за участю всіх муніципалітетів. Усі муніципалітети повинні створити стерилізаційний центр, найняти достатню кількість ветеринарів і допоміжного персоналу, а також ініціювати одночасну стійку кампанію стерилізації відповідно до медичних і етичних правил”, – сказав Озкан в інтерв'ю Gazete Duvar.

Відповідно до змін, внесених до Закону про права тварин у 2021 році, муніципалітети були зобов'язані виділяти певну частину свого остаточного бюджету залежно від чисельності місцевого населення, яке обслуговує муніципалітет, на притулки для тварин та реабілітаційні центри. Для доктора Гюлая Ертюка, президента Асоціації ветеринарів, залишається незрозумілим, чи були ці асигнування зроблені в усіх муніципалітетах з 2021 року, враховуючи недостатню прозорість муніципальних бюджетів та їх витрачання. Але навіть якби притулків було достатньо, це не вирішило б проблему, вважає Ертюрк, який в інтерв'ю для Duvar English заявив, що стерилізація, вакцинація та повернення тварин туди, де вони були знайдені, – це шлях до вирішення проблеми. Винятки, однак, повинні стосуватися собак, визначених волонтерами, які займаються захистом тварин, як небезпечні. Таких собак слід не вбивати, а поміщати в районні центри захисту тварин, пояснив Ертюрк.

Окрім муніципалітетів, Міністерство сільського та лісового господарства також не змогло вжити ефективних заходів.

В інтерв'ю газеті Bir Gun Альпер Кармиш, місцевий співробітник Міністерства сільського та лісового господарства з питань захисту тварин і голова Асоціації за збереження життя безпритульних тварин, сказав: “Громадськість часто не усвідомлює, що означає приспати тварину. Лише згодом вони усвідомлюють, що означає вбити її. Влада знає, що більшість наших людей не будуть брати безпородних собак. Тому вони думають, що будуть їх вбивати. Ми не погоджуємося з цим”.

Наводити приклади таких країн, як Великобританія, Італія та Португалія, також недалекоглядно, пише у своєму твіттері журналіст Невшин Менгу. Посилаючись на дослідження магістранта політичної філософії Університету Помпеу Фабра, Менгу написав, що, хоча подібні заходи можуть діяти у Великобританії, у таких країнах, як Португалія та Італія, існує зовсім інший підхід до безпритульних тварин. “У Португалії та Італії здорових собак не вбивають (протягом останніх 30 років). Особливо в Італії, процес перевірки та прийняття остаточного рішення про евтаназію не є простою процедурою. Потрібно довести, що жодне сучасне лікування не допоможе хворим собакам. Саме тому її показують як один з найуспішніших прикладів поряд з Німеччиною та Нідерландами”, – пояснив Менгу.

І знову 1910 рік

Нещодавня пропозиція нагадала зоозахисникам про 1910 рік, коли 80 000 собак у Стамбулі відправили до безлюдної Сівріади на березі Мармурового моря, де вони загинули від голоду та спраги. Цю політику запровадив тодішній султан Мехмед V, намагаючись «вестернізувати» місто незадовго до падіння Османської імперії.

Багато зоозахисників і противників кажуть, що пропозиція правлячої партії масово присипляти безпритульних тварин не так вже й відрізняється від неї.

Останні статистичні дані про кількість безпритульних тварин у Туреччині відсутні. Однак згідно із заявою тодішнього міністра сільського та лісового господарства від 2022 року на той час їхня кількість оцінювалася приблизно в 10 мільйонів.

У Туреччині досить часто можна побачити, як люди піклуються про вуличних тварин, підгодовуючи їх і будуючи їм домівки на вулицях. Деяким з цих безпритульних тварин встановлені пам'ятники, а інші перетворилися на популярні талісмани місцевих муніципалітетів. Існує щонайменше два документальних фільми, «Кеди» та «Безпритульні», що розповідають про життя вуличних тварин у країні. Після руйнівного землетрусу в лютому 2023 року історія про пожежника, який всиновив врятованого кота, зігріла серця по всій країні.

About Author

Previous
Next

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*