Skip to Content

Азербайджан заборонив проведення весіль під час Конференції ООН з питань зміни клімату (COP29)

Be First!
by 1 Серпня, 2024 Політика

Азербайджанським парам доведеться одружуватися після завершення COP29

Зображення Арзу Гейбуллаєвої

Ця стаття була вперше опублікована на Meydan TV. Відредагована версія передруковується тут за угодою про партнерство у використанні контенту.

За повідомленнями місцевих ЗМІ, молодятам в Азербайджані доведеться почекати з проведенням весільних урочистостей до завершення Конференції ООН зі зміни клімату (COP29). 29-а сесія Конференції ООН з питань зміни клімату (COP29) пройде в Баку, столиці Азербайджану, з 11 по 22 листопада цього року.

Meydan TV поспілкувався з кількома весільними залами, щоб підтвердити, чи відповідають обмеження дійсності. Вони виявилися правдивими. Кілька весільних залів підтвердили Meydan TV, що їм було сказано відмовитися від бронювання з 8 по 22 листопада, щоб зосередитися на комфорті іноземних гостей й запобігти заторам на дорогах.

Економісти, опитані Meydan TV, кажуть, що держава повинна компенсувати витрати весільних залів і запропонувати податкові пільги. Про це в інтерв'ю Meydan TV розповів Натіг Джафарлі:

Держава повинна запропонувати компенсацію за 14 днів недоотриманого доходу, адже люди, які там працюють, є найманими працівниками. Їхнє становище буде важким, якщо вони не працюватимуть половину місяця. На жаль, я не думаю, що менеджери будуть звертатися з такими проханнями, враховуючи, що власниками цих залів є чиновники.

Джафарлі також сказав, що весільні зали “мають право вимагати компенсації. Але питання лише податкових пільг не є вирішенням проблеми. Держава також повинна заплатити за їхні втрачені доходи”.

Сільськогосподарський експерт Вахід Махаррамлі розглядає нещодавнє рішення з точки зору спроможності, стверджуючи, що країна має обмежені можливості для проведення глобальних заходів такого масштабу і, як наслідок, завдає шкоди джерелам існування людей. В інтерв'ю MedanTV він висловив сумнів, чи повинен Азербайджан приймати подібні заходи:

Уже зараз є низка обмежень, запроваджених через COP29. Чому нам не дають нормально жити? Кожного разу, коли в Азербайджані проводиться міжнародний захід, вводяться обмеження. Зупинка роботи весільних залів впливає не лише на їхніх власників, а й на людей, які там працюють.

В інтерв'ю Abzas Media юрист Асабалі Мустафаєв сказав, що оскільки в Азербайджані немає відповідного законодавства щодо управління такими ситуаціями, “незрозуміло, які саме кроки слід зробити [для постраждалого бізнесу]. Під час пандемії уряд закликав людей залишатися вдома і виплачував компенсації як фізичним, так і юридичним особам”. Запровадження обмежень під час COP29, які безпосередньо впливають на бізнес, повинно мати аналогічні заходи, зазначив Мустафаєв.

Наразі не було жодних офіційних заяв від відповідних державних установ щодо можливої компенсації.

Зростання цін та інфляція

Наприкінці червня в країні відбулося підвищення тарифів на бензин, дизпаливо, проїзд у громадському транспорті та вивезення побутових відходів. За даними Тарифної ради, державного органу, відповідального за регулювання місцевих цін, рішення про підвищення цін на дизельне паливо було екологічним, враховуючи вплив дизельного палива на навколишнє середовище. Експерти думають інакше й заявляють, що підвищення цін є спробою уряду компенсувати зниження доходів від нафти й газу за рахунок підвищення цін, при цьому маскуючи це підвищення цін під вирішення “екологічних проблем”. Тим часом столиця Азербайджану Баку перебуває на стадії масової реконструкції, а жителі міста намагаються впоратися з нестерпною спекою, заторами на дорогах через перекриття та пилом від реконструкції.

Незалежні експерти прогнозували, що ціни на основні продукти харчування зростуть, як тільки уряд підвищить вартість палива. І вони зросли. Наприклад, фермери заявили, що підвищення цін на пальне вплинуло на все – від оранки й транспортування до збору врожаю. Махаррамлі, експерт з питань сільського господарства, прогнозує, що витрати фермерів зросли на 60 мільйонів манатів (приблизно 35,2 тисячі доларів США) на основі даних, наданих Державним комітетом статистики, що призведе до зростання цін на всі товари і продукти в найближчі місяці.

11 липня Державний комітет статистики також повідомив про зростання цін на основні продукти харчування, такі як борошно, макаронні вироби, червоне м'ясо та яйця, а також на оливкову олію, фрукти та овочі.

Інші незалежні економісти, такі як Ровшан Агаєв, також прогнозують інфляцію внаслідок нещодавніх підвищень. В інтерв'ю телеканалу Meydan TV Агаєв сказав, що, враховуючи щомісячні витрати на громадський транспорт і бензин, які перевищують 10%, восени слід очікувати додаткової інфляції на один відсоток. Центральний банк Азербайджану оцінює інфляцію в 1,5% в результаті підвищення тарифів.

Натіг Джафарлі також очікує підвищення тарифів на житлово-комунальні послуги. “Витрати зростають, доходи зменшуються, і це тільки початок. Комунальні послуги також зростатимуть, і до 2025 року манат втрачатиме вартість”, – сказав Джафарлі в інтерв'ю телеканалу Meydan TV.

Перед початком COP29 столиця Азербайджану Баку була капітально відремонтована. Мешканці, які поспілкувалися з Global Voices, скаржилися на затори на дорогах і зміну маршрутів громадського транспорту, які тепер роблять звичайну поїздку вдвічі, а то й втричі довшою. Економіст Натіг Джафарлі в інтерв'ю Meydan TV сказав, що близько 470 мільйонів манатів (приблизно 277 мільйонів доларів США) було виділено на загальноміські ремонтні роботи напередодні COP29. “Ці роботи показують, що уряд більше дбає про те, щоб справити враження на міжнародних гостей, а не на своїх громадян”, – сказав Джафарлі в інтерв'ю Meydan TV. Офіційно влада й оргкомітет не розголошують загальний бюджет, виділений на ці проекти реконструкції, а також на фінансування всього заходу.

За оцінками деяких експертів, непрямі витрати на COP29 перевищують 1 мільярд доларів США, включаючи витрати на інфраструктуру, готелі, транспорт, логістику, зв'язок і безпеку.

About Author

Previous
Next

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*