Skip to Content

«У нас немає нічого, крім наших сердець і нашої свідомості»: В’єтнамського активіста засудили до п’яти років ув’язнення

Be First!
by 23 Серпня, 2024 Політика

Відео Ан Чі на ютубі викривали зловживання владою

Anh Chi

Нгуєн Чі Туєн, також відомий як Ан Чі, в розмові з громадською організацією The 88 Project, контент-партнером Global Voices. Скриншот з відео «Послання В'єтнаму з арештом Нгуєн Чі Туєна – ми будемо заарештовувати кого захочемо і коли захочемо» на сайті The 88 Project. Добросовісне використання.

В'єтнамський активіст і відомий ютубер Нгуєн Чі Туєн, також відомий як Ан Чі, був засуджений до п'яти років ув'язнення після того, як п'ятигодинний суд визнав його винним у «пропаганді проти держави».

Ан Чі був заарештований 29 лютого 2024 року і звинувачений за статтею 117 Кримінального кодексу, яка забороняє створювати, зберігати або поширювати інформацію, спрямовану проти держави.

Ань Чі відомий своїми відеороликами на ютубі, у яких він відстоює права на землю та захист навколишнього середовища. Його канал AC Media на ютубі має 1 000 відео з 60 000 підписників. Його другий канал на ютубі Anh Chi Rau Den має 1 600 відео та 98 000 підписників. Його сторінка у фейсбуці має понад 40 000 підписників.

У 2015 році Ан Чі приєднався до демонстрацій, які успішно змусили уряд відмовитися від плану вирубки 7 000 дерев у Ханої. Наступного року він приєднався до протестів, які засуджували наслідки загибелі риби, спричиненої скиданням відходів металургійної компанії.

Він став активним учасником руху, який засуджує політику Китаю щодо лінії дев'яти пунктів, що охоплює майже все Південно-Китайське море, включно з водами всередині морської території В'єтнаму. Оскільки уряд заборонив збирати більше двох осіб, Ан Чі та його колеги заснували футбольний клуб під назвою No-U FC, що відсилає до U-подібної демаркаційної лінії, встановленої Китаєм.

Ань Чі підтримував політичних в'язнів і виступав за свободу слова. Одного разу він опублікував відкритий лист на захист права громадян критикувати зловживання владою. «Єдине, що ми робили, – це діяли згідно зі своєю совістю, висловлювали свої думки, бажання, прагнення».

В інтерв'ю Mekong Review у 2017 році Ан Чі підкреслив роль соціальних мереж у посиленні послань активістів у В'єтнамі та за його межами.

Соціальні мережі є дуже важливим інструментом для нас. У нас є тільки цей інструмент, щоб висловлювати свої думки, обмінюватися ідеями, спілкуватися один з одним … без соціальних мереж це було б великим викликом для нас.

Зараз у нас є пряма трансляція на фейсбуці, [яка] може донести новини до кожного не тільки у В'єтнамі, але й у світі. Це не дозволяє [владі] зловживати своєю могутністю. Завдяки прямій трансляції ми можемо фіксувати їхні злочини. Тому вони бояться.

Старе покоління активістів не мало соціальних мереж, тому їх легко було знищити. Але зараз… В'єтнам більше не є ізольованим островом.

Він також виступив проти придушення дисидентства в країні.

[Комуністична партія] має всю владу в своїх руках. У них є в'язниці, у них є зброя, поліцейські, армія, суд – у них є все. У них є засоби масової інформації. У нас немає нічого, крім наших сердець і нашої свідомості. І ми думаємо, що це правильно… ось і все.

Але потроху [члени моєї сім'ї] отримують все більше і більше інформації. Вони розуміють, що я не один. Я лише попереду, але за мною багато людей. Вони можуть таємно підтримувати мене. І потроху вони розуміють, що я роблю… і зараз, я думаю, вони більш впевнені в собі, ніж кілька років тому.

Журналіст Беннетт Мюррей, колишній керівник бюро Deutsche Presse-Agentur (Німецького пресового агентства) в Ханої, відзначив ефективність відеороликів Ань Чі на ютубі в інтерв'ю громадській організації The 88 Project у серпні 2024 року:

Я думаю, що він спілкувався з людьми на дуже особистому рівні: не просто обмінювався історіями та ідеями з випадковими знайомими, але й активно взаємодіяв у соціальних мережах, дійсно розмовляючи з тими, хто потребував альтернативних поглядів на події у В'єтнамі та діяльність комуністичної партії.

Протягом багатьох років Ань Чі більше не брав активної участі в протестах, але це не завадило його арешту в лютому. На думку 88 Project, арешт ознаменував ескалацію урядових репресій проти інакодумців.

Його арешт спантеличив багатьох і став черговим підтвердженням того, що ніхто не застрахований від репресій проти інакодумства у В'єтнамі. Ці останні репресії характеризуються не лише переслідуванням антидержавних дисидентів, але й криміналізацією політичної активності та супутніми обмеженнями для громадянського суспільства та іноземного фінансування.

Група зазначила, що з 2018 по 2023 рік влада заарештувала щонайменше 330 осіб за політичними звинуваченнями.

Після засудження Ань Чі колишній в'язень сумління Ле Ань Хунг застеріг від його негативного впливу. Про це він сказав в інтерв'ю в'єтнамській службі Радіо Вільна Азія, яка частково фінансується урядом Сполучених Штатів.

Це однозначно несправедливий вирок для людини, яка мирно виступає за прогрес країни.

Такі арешти і вироки змусять людей вагатися і боятися говорити правду. Жодна країна чи нація не може рости чи розвиватися, коли її народ змушений жити в страху.

Адвокат Ань Чі наполягає на тому, що його підзахисний невинний, а вирок є «невідповідним». Його адвокати обговорюють свій наступний крок, який включає можливість подачі апеляції.

About Author

Previous
Next

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*