Skip to Content

Онлайн-партизани: ставлення до кандидатів у президенти Шрі-Ланки у фейсбуці

Be First!
by 20 Вересня, 2024 Політика

“Враховуючи, що близько 200 000 осіб голосуватимуть уперше і з'явиться мільйон нових виборців, соціальні мережі відіграватимуть небачену досі роль у пропаганді цієї кампанії…”

Photo by Bastian Riccardi. Used under a Pexels License.

Зображення Бастіана Ріккарді (Bastian Riccardi) з Pexels. Використано за ліцензією Pexels.

[Усі посилання в тексті — англійською мовою, якщо не вказано інше].

Ця стаття доктора Санаджани Гаттотуви була вперше оприлюднена на Groundviews, відзначеному нагородами шри-ланкійському сайті громадянської журналістики. Відредагована і скорочена версія публікується нижче за угодою про медіа-партнерство.

У липні 2024 року я дослідив понад 4000 твітів, пов'язаних із трьома головними кандидатами у президенти — нинішнім президентом Ранілом Вікрамасінгхе (РВ) [укр.] з Об'єднаної національної партії, лідером опозиції Саджитхом Премадасою (СП) та Анурою Кумарою Діссанаяке (АКД), лідером партії “Джанатха вімуктхі перамуна” (ДВП, “Національний визвольний фронт”) і політичного союзу “Національна народна сила” (ННС) — для того щоб дізнатися, як вони представляють себе і якими їх бачить широка громадськість. Врешті-решт я зауважив: “Те, що в політиці подається як ‘справжнє’ й ‘автентичне’, часто є штучним. […] Ті РВ, СП й АКД, яких ми бачимо в медіа, — це фікційні конструкти, створені в інтересах тієї чи іншої сторони. Інформовані громадяни чітко усвідомлюють це, а також те, якими маніпулятивними є за своєю природою виборчі кампанії”.

Мені схотілося повернутися до політичного дискурсу навколо цих трьох постатей після того, як різні політичні сили висунули своїх кандидатів у президенти. Протягом не менше ніж десятиліття, й особливо після протестів на Шри-Ланці 2022 року [укр.] (відомих також під назвою “Арагалая” — “боротьба” (з сингальської)), навколополітичний дискурс на фейсбуці був на порядок жвавішим, ніж те, що зараз бачимо на X (колишньому твітері).

Багато хто припускається фундаментальної помилки, спрощено сприймаючи обмін поглядами й обговорення у твітері як репрезентативне відображення суспільних настроїв у Шри-Ланці. Хоч там і справді відображаються погляди частини суспільства, користувачі фейбука, яких у країні налічується приблизно вісім з половиною мільйонів, публікують набагато більше контенту й коментарів, за будь-який проміжок часу і стосовно будь-якого питання або політика.

Відповідно коментарі на фейсбуці краще вловлюють суспільні настрої у Шри-Ланці і сприйняття — у цьому випадку — того, як себе представляють три провідні кандидати у президенти (один з яких є нині президентом). Через нерозважливий, невчасний і для дослідників катастрофічний похорон фейсбукового інструмента CrowdTangle стало майже неможливо досліджувати комп'ютерну пропаганду та рої проксі-акаунтів навколо кожного кандидата, що постять чималі обсяги коментарів і контенту. Жахливі настанови для засобів масової інформації, видані виборчою комісією, тільки гарантують зростання цифрової пропаганди, включно з контентом і коментарями, створеними не без генеративного ШІ, — наповнення, стратегічно спрямованого на заглушення, публічний осуд і часто, на жаль, зведення наклепів щодо опозиції кожного з кандидатів.

Хоча Meta Content Library (MCL, “бібліотека вмісту Meta”) зовсім не така потужна, як CrowdTangle, я скористався цим новим інструментом для збирання трьох найпопулярніших за період останніх 30 днів постів на офіційних фейсбук-сторінках РВ, СП та АКД. З огляду на обмеження в часі й ресурсах неможливо було охопити все обговорення. Для цілей цієї статті я дослідив загалом 1500 коментарів стосовно РВ, таку ж кількість стосовно СП і 1280 стосовно АКД. Майже всі коментарі з усіх трьох облікових записів, а також дев'ять досліджених постів, були написані сингальською мовою, оригінальною абеткою або у транскрипції (тобто сингальська мова записана англійськими літерами).

Я вивчав лише написані коментарі, а не вміст за посиланнями з них (наприклад, на статті або пресрелізи). Також я не розглядав вбудовані аудіовізуальні елементи, такі як меми, фото, аудіо та відео.

Я відповідатиму на ваші запитання НАЖИВО — задавайте запитання нижче [1]
Без політики, з Ранілом Вікрамасінгхе | “Питання — відповідь” [2]
Без політики, з Ранілом Вікрамасінгхе | “Питання — відповідь” [3]
На полі Сат'яваді, що в місті Курунегала, небувала кількість людей зібралася на з'їзд з нагоди обрання кандидата Саджитха Премадаси, організований союзом СДБ в ході кампанії до президентських виборів. На заході були присутні багато політичних лідерів, що представляли політичні союзи “Самагі джана балавегая” та “Самагі джана санандханая”. [4]
Лідер опозиції Саджитх Премадаса (16) поклонився священній реліквії — Зубу Будди — у храмі Зуба Будди (Шри Далада Малігава, у місті Канді) та попросив благословення. Тоді лідер опозиції Саджитх Премадаса, лідер опозиції, також приєднався до ранкової церемонії “тхевава” [5]

Раніл Вікрамасінгхе (1500 коментарів)

Позитивне сприйняття: Раніла Вікрамасінгхе загалом бачать як досвідченого і здібного лідера, який врятував Шри-Ланку від економічної катастрофи і краху в 2022 році. Багато коментаторів хвалять його за те, що він взяв на себе відповідальність за долю країни в часи її найбільшої економічної кризи у 2022 році, коли інші не бралися за цю справу. РВ у заслугу ставлять стабілізацію економіки, припинення черг на пальне і повернення якоїсь подоби нормальності за короткий період приблизно двох років. Прихильники бачать у ньому далекоглядного лідера з чітким планом розвитку Шри-Ланки. Вони цінують його зосередженість на технологіях, освітніх реформах і розширенні можливостей молоді. Його міжнародні зв'язки й дипломатичну майстерність вважають ключовими факторами в залученні іноземних інвестицій та підтримки. Багато хто гадає, що він — єдиний лідер, котрий здатен вивести Шри-Ланку до процвітання, з огляду на його знання, досвід і світове визнання. Дехто бачить у ньому лідера, який ставить країну на перше місце, вище партійної політики. Його зусилля задля взаємодії з публікою через такі ініціативи, як сесії відповідей на запитання на фейсбуці, цінують як ознаки лідера, котрий слухає, що непокоїть його народ.

Негативне сприйняття: Критики бачать у Вікрамасінгхе частину старих політичних кіл, відповідальних за проблеми Шри-Ланки. Дехто звинувачує його у покриванні корумпованих політиків і браку належних заходів проти замішаних у фінансових скандалах, особливо в афері з облігаціями Центрального банку. Існують недоведені твердження про його надмірну наближеність до родини Раджапакси, яку багато хто звинувачує в економічних негараздах країни. Частина коментаторів вважає його не обраним президентом, а політиком, який прийшов до влади через парламентські маневри, а не через народний мандат. Іноді серед приводів для занепокоєння називають його вік (75), і дехто натякає, що час уже йому йти на пенсію та звільняти дорогу молодшим лідерам. Дехто також критикує його економічну політику як надто неоліберальну або орієнтовану на інтереси багатих за рахунок бідних. Занепокоєння викликають приватизація державних активів та високі податки. Кілька коментаторів висловлюють скептицизм стосовно реальної міри економічного відновлення за його керівництва.

Тонше/змішане сприйняття: Хоча серед 1500 розглянутих коментарів точки зору значною мірою поляризовані, деякі з них подають бачення, де є більше нюансів. В цих коментарях визнається роль РВ у стабілізації економіки, але й висловлюються застереження щодо його довгострокової життєздатності в ролі глави виконавчої влади. Інші, високо цінуючи його зусилля з 2022 року, водночас закликають до більшої активності в таких питаннях, як корупція, вартість життя і створення робочих місць для молоді. Серед деяких людей помітне відчуття, що попри певну незгоду з його політикою чи минулими діями, можливо, РВ — найбільш придатний лідер для Шри-Ланки за нинішніх обставин, особливо з огляду на брак життєздатних альтернатив.

Саджитх Премадаса (1500 коментарів)

Позитивне сприйняття: Багато коментаторів висловлюють рішучу підтримку СП, бачачи його наступним президентом Шри-Ланки. Помітно поширений настрій, ніби він неодмінно переможе, в численних коментарях він згадується як “визначений президент”. Премадаса сприймається прихильниками як лідер, котрий розуміє, з якими труднощами доводиться боротися простим людям, особливо бідним. В коментарях він згадується як “друг бідних”, як той, хто працюватиме для покращення становища безправних. З Премадасою пов'язують відчуття надії й сподівання. Багато коментаторів вірять, що він принесе позитивні зміни в країну, і деякі виражають думку, що він — той лідер, який може врятувати Шри-Ланку від її проблем після 2022 року.

Негативне сприйняття: Попри позитивні коментарі існують і менш помітні, але постійні, як підводна течія, настрої скептицизму, спротиву і критики СП. Дехто розглядає СП як частину усталеної політичної еліти, яка неодноразово підводила Шри-Ланку. Вони висловлюють сумнів щодо його здатності принести справжні зміни, вбачаючи в ньому продовження проблемних, корумпованих і морально збанкрутілих політичних династій. Відповідно, викликають занепокоєння коло його політичних зв'язків і партнери союзу СДБ. Є звинувачення у підкупі виборців і популістській тактиці. Деякі коментарі висловлюють припущення, що юрми людей на його з'їздах такі численні через безкоштовний підвіз і роздавання їжі, а не через щиру підтримку.

Тонше/змішане сприйняття: Деякі коментарі відображають підхід “поживемо — побачимо”, без великого ентузіазму в підтримці й без негайного відкидання Премадаси. Схоже, ці акаунти утримуються від суджень, ймовірно, очікуючи конкретніших політичних планів (наприклад, його маніфесту) чи дій.

Анура Кумара Діссанаяке (1280 коментарів)

Позитивне сприйняття: АКД загалом бачать як чесного, принципового лідера, який дає надію на позитивні зміни у Шри-Ланці. Багато коментаторів висловлюють рішучу підтримку й ентузіазм стосовно АКД та політичного союзу “Національна народна сила” (ННС), вбачаючи в них чисту альтернативу давно відомим корумпованим партіям. Помітно поширена думка, що АКД представляє політику нового типу, де центральне місце відводиться меритократії, належному врядуванню й економічному розвитку. Багато хто виражає впевненість у здатності АКД впоратися з корупцією, покращити державні послуги і створити справедливіше суспільство. Його обіцянки змінити “прогнилу систему” знаходять сильний відгук серед людей, розчарованих у традиційній політиці. Відповідно, існує істотна надія на те, що президентство АКД стане для Шри-Ланки початком нової ери, розірвавши ряд десятиліть поганого управління з політичними династіями на чолі. Прихильники бачать у ньому діяча, який представляє інтереси передусім звичайних людей, а не (політичних) еліт.

Негативне сприйняття: Критики вважають економічну політику АКД нереалістичною або потенційно шкідливою. Дехто хвилюється, що його ліве підґрунтя може привести до політики, що відлякає іноземних інвесторів чи загострить економічні проблеми. Трапляються звинувачення АКД у лицемірстві, й деякі коментатори заявляють, що він отримує вигоду від тієї ж політичної системи, яку критикує. Дехто вважає АКД недосвідченим у керівництві, вказуючи, що він ніколи не займав виконавчої посади. Вони сумніваються, чи достатньо в нього практичних навичок для ефективного управління країною.

Тонше/змішане сприйняття: Деякі коментатори, хоча й озиваються про АКД загалом позитивно, висловлюють скептицизм щодо того, чи зможе він виконати свої обіцянки. Їх хвилюють виклики впровадження реформ в умовах укорінених інтересів і захоплення політичного класу й культури Шри-Ланки політичними елітами. Існують питання щодо здатності АКД працювати з міжнародними партнерами й керувати складними економічними справами, зважаючи на його лівий ухил.

Яке значення мають складені схеми сприйняття?

У своїй попередній статті я зауважив: “Голосування — це питання особистості і меншою мірою — політики. Все це підживлюється пропагандою. Кампанії не сильно далекі від телевізійних реаліті-шоу, де всі ми вболіваємо за когось, виходячи з того, як вони представлені, не маючи взагалі ніякого уявлення, хто вони насправді. Забути про це означає дозволити самолюбним презентаціям визначати, як ми дивимося на критичні питання і як кожен з кандидатів говорить про нас, наше минуле, теперішнє і майбутнє”. Зовсім не безсторонні коментарі, які породжуються у відповідь на пропаганду СП, АКД і ПВ відповідно, свідчать про ехокамери, які у свою чергу відображають емоційну поляризацію електоральної бази Шри-Ланки. Після того як не один десяток років вибори у Шри-Ланці представляли як результат з нульовою сумою, кожен з кандидатів прагне подати перемогу суперника як руйнівну для країни. Ехокамери соціальних мереж посилюють таке нагнітання страху й ризикують демонізувати кандидатів-противників.

Враховуючи, що близько 200 000 осіб голосуватимуть уперше і з'явиться мільйон нових виборців, соціальні мережі відіграватимуть небачену досі роль у пропаганді цієї кампанії, особливо після переорієнтації політичних коментарів на дію через соціальні мережі під час протестів 2022 року (коли газетам не вистачало газетного паперу, а через брак електрики ніяк було дивитися ефірне телебачення). Такий перехід до подання політичної інформації через цифрові канали і далі має тривалий вплив, і тому також уже багато коштів витрачається на розміщення контенту в соціальних мережах, вставки оголошень на YouTube та рекламу онлайн.

Складання схем, що відображатимуть, як кожен з кандидатів сприймається своєю основною базою прихильників у соціальних мережах, а також як висвітлюються суперники, допомагає визначити, як широкі кола виборців поставляться до перемоги чи поразки на президентських виборах у вересні. Кандидати можуть піти шляхом підхльостування антипатії, що породжує ризик стрімкого, масштабного і тривалого посилення протистояння сторін. Завжди існує побоювання, що емоції можуть з онлайну перекинутися офлайн, причому не можна заздалегідь визначити, як саме, особливо в умовах пошматованої соціальної згуртованості у Шри-Ланці.

В цьому частковому зібранні небезсторонніх коментарів, написаних у фейсбуці прибічниками того чи іншого кандидата, розглянутих як розширення попереднього дослідження дискурсу на платформі X (колишньому твітері), представлено моментальний відбиток того, як вибудовується сучасний політичний дискурс, на матеріалі тільки офіційних фейсбук-сторінок РВ, СП та АКД. Можна екстраполювати це, щоб уявити, наскільки насправді динамічним та об'ємистим стає цей дискурс, якщо масштабувати його на тисячі сторінок і облікових записів, пов'язаних із кандидатами, тільки на самому фейсбуці, на додачу до коментарів від мейнстримних громадських ЗМІ, громадянського суспільства і спостерігачів за виборами.

About Author

Previous
Next

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*