Skip to Content

Чому дівчата та жінки продовжують гинути в Туреччині?

Be First!
by 20 Вересня, 2024 Політика

Ця трагедія викликала хвилю обурення.

Зображення Арзу Гейбуллаєвої

[Усі посилання в тексті — турецькою мовою, якщо не вказано інше].

Ім'я Нарін Гюран та її зникнення тримали Туреччину в напрузі з моменту, коли 21 серпня країну сколихнула новина про зникнення восьмирічної дівчинки. 8 вересня, через 19 днів, міністр внутрішніх справ оголосив про завершення пошуків: тіло дитини знайшли поблизу села Тавшантепе, у південно-східній провінції Діярбакир. Міністр пообіцяв найсуворіше покарання за цей злочин.

У рамках розслідування було затримано [англ.] 24 особи, включаючи членів сім'ї дівчинки. Як повідомляє [англ.] Hurriyet Daily News, “попередні результати вказують на те, що Нарін було вбито, а її тіло поклали в мішок, який потім занурили у воду”. Зізнання [англ.] одного із затриманих жителів села додало ще більше жаху до цієї історії, що стала надто звичною для країни, яка вийшла [англ.]  з Стамбульської конвенції [англ.] у 2021 році та досі не здатна належним чином захистити [укр.] дівчат і жінок від насильства та домашнього знущання.

За перші сім місяців 2024 року було вбито щонайменше 14 дівчат. Ім'я Нарін тепер очолює список ініціативи “Ми зупинимо феміцид”, яка документує випадки вбивств жінок. Станом на вересень 2024 року вбито вже 268 жінок. Останній звіт державного комітету зі статистики про зниклих дітей був опублікований у 2016 році, після чого публікація цих даних припинилася.

Зізнання

Дядько Нарін, Салім Гюран, є сільським головою. Його затримали 31 серпня, а 2 вересня заарештували за звинуваченням у навмисному вбивстві, після того як слідство виявило зразки ДНК у його машині, які збігалися із ДНК зниклої племінниці. 9 вересня один із затриманих зізнався, що Салім наказав йому позбутися тіла 21 серпня і запропонував 200 000 турецьких лір (приблизно 5 800 доларів США). Підозрюваний розповів, що взяв тіло з машини Саліма і разом із ним поклав його в мішок, який знайшов у багажнику, а потім за вказівкою Саліма відвіз до найближчої річки. Після цього він повернувся додому, помолився і приєднався до пошуково-рятувальної операції.

Підозрюваний також заявив, що боявся Саліма, бо той міг його підставити, тому, коли жандармерія прийшла до нього додому, він вирішив зізнатися у скоєному.

Новинна платформа T24 повідомила, що інші члени родини видалили свої переписки в WhatsApp. Наразі слідчі співпрацюють з Meta для відновлення видалених повідомлень у рамках розслідування.

Повні результати розтину будуть доступні лише через 15 днів. Попередні висновки свідчать, що видимих ознак поранень гострими предметами, вогнепальної зброї чи внутрішніх крововиливів не було. Однак через тривалий час, протягом якого тіло перебувало в мішку, воно сильно розклалося, як повідомляє Bianet.

9 вересня Вища рада з питань радіо і телебачення (RTÜK) скасувала заборону на трансляцію, яку ввели 29 серпня.

Зростання чисельності та провальна політика

У низці міст, таких як Діярбакир, Стамбул, Анкара, Елазиг, а також в інших провінціях, було організовано протести та ініціативи різними жіночими організаціями. На всіх акціях висувалися вимоги до держави щодо відповідальності та лунала критика державної політики, що базується на релігійних цінностях та застарілих нормах.

Журналістка Седеф Кабаш поділилася відео колишнього міністра юстиції Бекіра Боздага, у якому він виправдовував зґвалтування неповнолітніх, заявляючи: «Це не ґвалтівники, це не люди, які скоїли злочин сексуального насильства з примусу. Все це сталося з повної згоди сімей і маленьких дівчаток». Міністр зробив цю заяву під час обговорення у парламенті пропозиції про помилування [англ.] ґвалтівників, якщо вони вирішать одружитися зі своїми жертвами. Пропозицію скасували [англ.]  після загальнонаціонального обурення.

Подібне державне нехтування є надто поширеним явищем у Туреччині. Після руйнівного землетрусу [англ.] у лютому державний релігійний орган країни, Діянет, заявив, що дозволить дорослим одружуватися з усиновленими дітьми, які стали сиротами внаслідок катастрофи. Цю заяву пізніше видалили [англ.]  через негативну реакцію громадськості.

У 2022 році після публікації звіту [англ.]  Емма Сінклер-Вебб, заступниця директора відділу Європи та Центральної Азії в Human Rights Watch, заявила [англ.] в інтерв’ю, що причин поширеного гендерного насильства в Туреччині є багато.

Державний підхід до боротьби з насильством щодо жінок є патерналістським і консервативним. Влада розглядає це як національний обов'язок — захищати жінок, яких вважає вразливими, і підтримувати інститут сім'ї. Президент Туреччини відкрито [англ.] виступає проти гендерної рівності, і цей принцип був виключений з урядової політики. Тому, хоча уряд і робить зусилля для боротьби з насильством щодо жінок, він одночасно підриває ці зусилля, не пов'язуючи боротьбу з домашнім насильством із захистом прав жінок чи забезпеченням гендерної рівності.

Інший звіт [англ.], опублікований у 2023 році Федерацією асоціацій жінок Туреччини (TKDF) і Фондом народонаселення ООН (UNFPA) у Туреччині, виявив [англ.], що 8 із 10 людей, які зазнали насильства, були жінками. При цьому 73 відсотки цих жінок були одружені, а чоловіки були винуватцями насильства у 90 відсотках зареєстрованих випадків, які були поділені між подружжям (63 відсотки) та членами сім’ї (21 відсоток).

За даними платформи We Will Stop Femicides [англ.], у 2023 році чоловіки вбили 315 жінок, а ще 248 жінок було знайдено мертвими за підозрілих обставин.

Туреччина підписала Конвенцію ООН про права дитини у 1990 році. За даними статистики злочинності Міністерства юстиції Туреччини, у 2023 році кількість зареєстрованих випадків сексуального насильства над дітьми зменшилася на 4 відсотки. Однак, згідно з минулорічним звітом, ця цифра зросла на 33 відсотки порівняно з попереднім роком.

В інтерв’ю [англ.] для Turkey ReCap минулого року, Езгі Коман, фахівчиня з розвитку дитини та співзасновниця Центру прав дитини FISA (FİSA Çocuk Hakları Derneği), коментуючи зростання випадків сексуального насильства щодо дітей, зазначила, що це є наслідком відсутності відповідної політики й нормалізації насильства в країні. «Ми бачимо випадки нехтування, насильства та зловживань щодо дітей лише тоді, коли відбувається особливо жорстокий інцидент. Тому майже всі інші форми насильства можуть сприйматися як більш “прийнятні” або, що ще гірше, “легітимні”».

Журналістка Невсін Менгю розкритикувала рішення батьків покласти весільну сукню на труну Нарін, сказавши, що це символізує ситуацію в Туреччині: восьмирічну дівчинку було вбито в день початку навчального року, і її батьки поклали весільну сукню на її труну. «Якщо ви шукаєте символізм, ось він. Чому маленька дівчинка захотіла б носити весільну сукню? Тому що в цьому селі це те життя, яке пропонують дівчатам — стати чієюсь дружиною. І ось ми тут, з людьми, які говорять, що сьогодні вона мала піти до школи». Пізніше батьки пояснили, що весілля її двоюрідного брата наближалося, і Нарін попросила купити їй весільну сукню для цієї події.

Під час виступу 9 вересня після засідання кабінету міністрів президент Реджеп Таїп Ердоган пообіцяв уважно стежити за розслідуванням і притягнути винних до відповідальності. Проте такі заяви здаються порожніми, оскільки подібні заяви робилися й раніше. Два роки тому речник правлячої Партії справедливості та розвитку Омер Челік заявив, що партія уважно стежить за розслідуванням скандалу з 6-річною нареченою [англ.], який потряс країну. «Ми засуджуємо насильство над дітьми. Насильство над дітьми — це проклятий злочин, який ніколи не буде прощений», — написав Челік у твіттері у відповідь на критику. Судовий процес у цій справі триває, наступне слухання призначене на 23 вересня.

About Author

Previous
Next

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*