Skip to Content

Франко-малійська співачка Ая Накамура на церемонії відкриття Олімпійських ігор 2024 року в Парижі

Be First!

Ая Накамура – найпопулярніша французька виконавиця

На фотографії Ая Накамура – франко-малійська співачка та авторка пісень  Скріншот з YouTube-каналу артистки.

26 липня 2024 року Олімпійські ігри 2024 року в Парижі офіційно розпочалися церемонією відкриття за участю Аї Накамури, запрошення якої викликало палкі суперечки в країні, поляризованій через питання імміграції.

Ая Коко Даніоко (сценічне ім'я  Ая Накамура) – співачка і авторка пісень, що народилася в Бамако, столиці Малі, 10 травня 1995 року. Йдучи слідами своєї матері, традиційної малійської співачки та оповідачки, у 2014 році 19-річна Ая стала відомою шанувальникам поп-музики завдяки своїй пісні «Karma». Незабаром з'явилося ще кілька популярних релізів, зокрема «Love d'un Voyou» («Закохана в бандита»), спільна робота з французьким репером Fababy; «Super Héros» з французьким репером Gradur; і «Oumou Sangaré», пісня на честь легендарного малійського співака Уму Сангаре.

Її кар'єра почала розвиватися з дебютного альбому «Journal Intime» («Щоденник»), випущеного в серпні 2017 року. Другий альбом, «Nakamura», вийшов у 2018 році, а в 2020 році – третій, «», який був записаний у співпраці з британським репером Stormzy. Четвертий альбом, DNK, випущений у 2023 році, зробив її міжнародною зіркою. На момент написання цієї статті її музичні відео набрали майже 4 мільярди переглядів на YouTube, де вона має понад 7,5 мільйонів підписників. На Spotify вона збирає майже 10 мільйонів слухачів щомісяця, що робить її найбільш прослуховуваною французькою артисткою на міжнародній музичній сцені.

Ця надзвичайна статистика сприяла тому, що її було обрано як головного  виконавця на церемонії відкриття Олімпійських ігор 2024 року в Парижі. Але враховуючи нинішній політичний клімат Франції, це також призвело до того, що вона стала мішенню для расистських нападок. Після оголошення в березні 2024, що її було обрано для церемонії відкриття, члени французького політичного руху Les Natifs («Корінні») засудили це рішення. У мережі X (раніше Twitter) вони заявили:

Банер – Та годі, Ая, це ж Париж, а не ринок Бамако!

Після оголошення про можливу присутність Аї Накамури на церемонії відкриття Олімпійських ігор у Парижі, десяток членів Les Natifs вийшли на протест у четвертому окрузі, щоб засудити рішення президента. Заміна французької елегантності вульгарністю, африканізація наших популярних пісень та витіснення корінних жителів на користь неєвропейських іммігрантів.

Враховуючи нинішню нестабільність, туристи можуть бути впевнені, що зможуть почути солодку «афробітову» версію «Гімну коханню» Едіт Піаф, що відлунюватиме по всьому Парижу, у виконанні Аї.  Що далі? Кавер Magic System на «Пісню партизанів»?

В умовах нинішньої нестабільності туристи можуть бути впевнені, що вони зможуть почути солодку «афробітову» версію «Гімну коханню» Едіт Піаф у виконанні Аї, що луною розноситься по всьому Парижу. Що далі? Кавер Magic System на «Партизанську пісню»?

Як завжди, Еммануель Макрон демонструє свою зневагу до французького народу та його культури.

Les Natifs виступають проти цього безглуздя і вимагають, щоб Францію представляв артист, який є втіленням нашої спадщини, цінностей та ідентичності!

Політики також не залишилися осторонь. Лідерка парламентської партії «Національне об'єднання» (RN) Марін Ле Пен скористалася нагодою, щоб розкритикувати президента Еммануеля Макрона за цей вибір, звинувативши його в тому, що він принижує репутацію Франції:

Ce n’est pas un symbole positif. C’est une provocation de plus de la part d’Emmanuel Macron, qui semble se lever chaque matin avec pour objectif d’humilier le peuple français. Je ne vais pas m’étendre sur son entourage. Je vais simplement évoquer son style, sa vulgarité, et le fait qu’elle ne chante ni en français ni dans une autre langue reconnaissable. C’est loin d’être un exemple de diversité, c’est simplement du grand n’importe quoi.

У цьому немає нічого позитивного. Це просто чергова образа від Еммануеля Макрона, який, здається, прокидається щоранку з наміром принизити французький народ. Я не буду довго розповідати про її оточення. Просто зверну увагу на її стиль, вульгарність і той факт, що вона не співає ні французькою, ні будь-якою іншою впізнаваною мовою. Це далеко не приклад різноманітності. Це суцільний нонсенс.

Ще одне звинувачення на адресу виконавиці полягає в тому, що вона нібито не володіє належною французькою мовою, що, згідно з цим коментарем на французькому громадському радіо, демонструє повне нерозуміння того, як вона підходить до гібридності:

Mais qu'elle est-elle, cette langue qui est au cœur de la “polémique”? […]. Car ce qu’on reproche à cette chanteuse d’origine malienne, c’est de ne pas bien parler le français, c’est de chanter des paroles qu’on ne comprend pas […] Pas grand monde pour rappeler que la langue d’Aya Nakamura est une langue chantée, il ne s’agit donc pas de la “comprendre” – depuis quand n’écoute-t-on que les chansons dont on comprend les paroles – ce qui importe pour le dire rapidement, c'est moins dans une chanson le signifié que le signifiant… Bref, pas grand monde pour amener la question sur ce qui me paraît être le bon terrain, une discussion informée sur la chanson populaire, de tout temps licencieuse, bigarrée, pleine d’inventions, d’argot, une langue pour la musique et dès lors au sens premier, poétique.

Але що це за мова, яка лежить в основі «суперечки»? […]. Тому що те, в чому звинувачують цю співачку малійського походження, – це те, що вона погано говорить французькою і співає слова, яких ми не розуміємо […] Мало хто, здається, пам'ятає, що мова Аї Накамури – це  мова співу. Тож тут не йдеться про її «розуміння» – відколи це ми слухаємо лише ті пісні, слова яких розуміємо, – у пісні важливо не стільки те, що позначається, скільки те, що це означає… Коротше кажучи, мало хто задається питанням щодо того, що мені здається правильним простором для початку усвідомленої дискусії про популярну пісню, завжди розкуту, барвисту, сповнену вигадок, сленгу, тобто мову музики, а отже, в першому сенсі, поетичну мову.

Відповідь Аї Накамури на ці ненависні коментарі була однозначною. На X (раніше Twitter) вона написала:

Ви можете бути расистами, але не змусите мене замовкнути… Ось що вас дратує! Я стала темою номер один в державних дискусіях. Але вам я нічого не винна.

Зображення: Та годі, Ая, це Париж, а не ринок Бамако. Вчора ввечері Les Natifs провели акцію протесту проти того, що Ая Накамура представлятиме Францію, виконуючи пісню Едіт Піаф на церемонії відкриття Олімпійських ігор 2024 року в Парижі.

https://t.co/rgnGeAAOfD

— Aya Nakamura (@AyaNakamuraa) March 10, 2024

Даджу, інший французький артист, також не сприйняв расистські заклики, спрямовані проти представниці французької музики, що уособлює інтернаціональну музичну культуру. На X він написав:

Ось чому ми тут стоїмо на місці.
Ви бездумно критикуєте найвідомішу артистку країни, використовуючи аргументи четвертого класу…
Але зараз вона повинна співати, і ми її підтримаємо.
Це не Бамако, це не Бамако. Ви зграя псів.

 pic.twitter.com/YNhfnldGKR

— DADJU (@Dadju) March 10, 2024

Міністерка культури Франції Рашида Даті висловила свою підтримку Аї. У французькій газеті LeMonde Даті зробила попередження тим, хто робить расистські коментарі:

S’attaquer à une artiste pour ce qu’elle est inacceptable, c’est un délit.

Не можна критикувати артиста за те, ким він є. Це неприпустимо. Це злочин.

Томас Джоллі, художній керівник церемонії відкриття, також висловив своє обурення расизмом, спрямованим проти Аї Накамури:

Я глибоко шокований расизмом, з яким зіткнулася Ая Накамура. Церемонії кинуть виклик будь-якій формі дискримінації. Завдяки широкому спектру талантів Франція святкуватиме красу і багатство свого розмаїття.

Олімпійські ігри 2024 року в Парижі: Організаційний комітет вкрай шокований суперечками навколо Айї Накамури.

https://t.co/mvyAWQvxk8

— Thomas JOlly (@Thomajolly) March 11, 2024

Прокуратура Парижа почала розслідування справи у відповідь на запит Міжнародної ліги проти расизму та антисемітизму (LICRA).

На церемонії відкриття у п'ятницю, 26 липня, Накамура виконала попурі з пісень, серед яких були як її власні хіти, так і культові пісні Шарля Азнавура, як можна побачити на цьому відео.

Слухайте більше пісень Аї Накамури у цьому плейлисті. Інші плейлисти світової музики доступні через обліковий запис Global Voices Spotify.

 

About Author

Previous
Next

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*