Skip to Content

Гонконг і згасле неонове світло — символ кінця епохи

Be First!
by 28 Серпня, 2024 Політика

«Мешканці Гонконгу сильно страждають від цієї втрати».

Неонова вивіска біля Tai Ping Koon, ресторану в Йорданії, Гонконг. Фото: Chloe Sze

Активний вир соціополітичних змін накрив Гонконг: прийняття закону про захист національної безпеки у 2020 році та статті 23 внутрішнього закону про національну безпеку у 2024 перетворили місто з ліберального осередка на авторитарний район. Іншим результатом таких трансформацій стало посилене бажання людей пізнати та врятувати спадщину Гонконгу, оскільки багато хто змінив свої пріоритети в іншу сторону, а саме: направив політичну енергію на збереження традиційності міста та культур, що поступово зникають.

Десятиліттями магістралі Гонконгу потопали у калейдоскопічному світлі неонових вивісок, котрі щосили боролись за увагу натовпу. Ця характерна деталь візуального пейзажу району здобула невмирущої слави у таких фільмах, як «Чунцінський експрес» (1994) та «Упалі ангели» (1995) легендарного режисера Вонга Карвая, та іноземних кінострічках, до прикладу, «Той, хто біжить по лезу».

Однак впродовж останніх років велику кількість неонових знаків уже познімали внаслідок більш суворих правил безпеки, а також переходу власників магазинів на дешевші світлодіодні альтернативи.

2/ Кардін Чан з Tetra Neon Exchange, некомерційної організації, котра колекціонує зняті неонові вивіски Гонконгу, сказала журналістам HKFP, що останнім часом вона набагато частіше має справу з усуненням знаків. Чан додала: «У нас таке враження, що вивіски зникають все більше і більше та ще й у дуже швидкому темпі».

— Hong Kong Free Press HKFP (@hkfp) 17 квітня, 2023

Для деяких поступове зникнення культових світлодіодних знаків, популярність яких зародилась ще у квітучий повоєнний період під контролем Великої Британії, відображає соціополітичні зміни міста протягом останніх кількох років. Концепція політичної відданості, контроль ЗМІ й обмеження свободи слова підірвали ліберальні цінності та різноманіття культур.

З відчуттям ностальгії люди неохоче прощаються зі знесеними неоновими знаками:

Останню неонову вивіску бару у #Гонконг #Ваньчай от-от знімуть. Прощавай Pizza Bar, прощавай неон.

— HK9000 (@HKer9000) 4 квітня, 2023

Для багатьох ж відмова від світлодіодного освітлення найкраще символізує колективний відчай щодо яскравої та жвавої атмосфери міста, яка потроху зникає. Фільм «Світло ніколи не гасне» 2022 року випуску чудово висвітлює схожу картину:

Головна героїня — вдова майстра неонових знаків, котра після смерті чоловіка вирішує продовжувати його справу. В інтерв'ю з The New York Times режисер Анастасія Цан пояснила, чому жителі Гонконгу так глибоко переживають через усунення неонових вивісок:

Мешканці Гонконгу сильно страждають від цієї втрати. Так, наче щодня хтось з друзів чи родичів покидає рідне місто. Так, неначе кожного дня частину твоєї плоті відривають від скелету.

Внаслідок розгону урядом протестів на підтримку демократії у 2019 році та подальших обмежень свободи місто зазнало хвилю масової еміграції — сотні тисяч громадян виїхали до Великобританії, Канади, Австралії та Тайваню. Тому таке помітне відчуття втрати не є чимось дивним, ще й враховуючи наслідки пандемії, що спричинила банкрутство бізнес-сектору і різкий спад туризму, який ще досі повністю не відновився.

Спроби врятувати неон 

У такому місті, як Гонконг, де зазвичай для зведення хмарочосів бульдозери згрібають історичні будівлі, збереження залишків минулого може перетворитися на запеклу битву. Тим не менше, жителі не перестають боротися. Взяти до прикладу Tetra Neon Exchange, некомерційну організацію, заснувану у 2020 році з метою «врятувати» й колекціонувати знаки, які от-от мають бути зняті. Згідно зі статтею від Hong Kong Free Press, опублікованої у квітні 2023 року, від початку створення компанія отримала майже 60 світлодіодних вивісок. Окрім колекціонування вже непотрібних неонових знаків, команда також організовує виставки на кшталт «Vital Signs» — колекції легендарних вивісок, котрих повернули до життя, щоб представити публіці.

У соціальних мережах користувачі теж вже більше починають цінувати унікальний міський ландшафт Гонконгу. Інстаграм акаунт @streetsignshk з понад 20,000 підписниками присвячений збереженню вуличних знаків у місті, відслідковує коли їх знімають та де проходять виставки, а також докладає зусиль для того, щоб вберегти різні вивіски — неонові й звичайні.

Інший користувач під іменем @singsimeihok, що у перекладі означає «міська естетика», викладає на своїй сторінці різноманітні фотографії: від мокрих від дощу ринкових вивісок до кнопкових панелей старих ліфтів, стисло їх коментуючи. Опис акаунту — «Наше місто наповнений мистецтвом» — відображає його ціль: сповільнитись і насолоджуватись такими вже недооціненими куточками Гонконгу у новому світлі.

Неонові знаки для «нічної атмосфери»

У спробах знову заманити туристів назад до Гонконгу уряд усвідомив принаду світлодіодних вивісок. Отож минулого року він запустив кампанію «Нічний вайб Гонконгу», спрямовану на відновлення нічної економіки району за допомогою різних заходів, наприклад, нічних ринків, спірних художніх інсталяцій і музичних виступів. Безліч місць кишіли велетенськими тимчасово встановленими знаками, включно з нічним базаром у Туен Мун, де велика та помітна вивіска ломбарду заохочувала відвідувачів сфотографуватись:

У Туен Муні задля створення нічної атмосфери повісили неонові знаки, які туристи могли сфотографувати. Місцеві вважають, що після старань уряду спроби зберегти вивіски нічому не допоможуть.

@Surrealhk, акаунт, що за допомогою фотошопу створює твори мистецтва, щоб коментувати поточний стан справ у місті, особливо звернув увагу на абсурдну політику влади щодо неонового освітлення, котра суперечить сама собі:

About Author

Previous
Next

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*