Skip to Content

Хто з європейців найбільше приторговує з Росією

Be First!

Відразу від початку великої війни Європейський Союз заборонив експорт до Росії продукції подвійного і військового призначення, а також ввів деякі інші обмеження на торгівлю і передачу технологій. Їх загальна оціночна вартість сягнула 48 млрд євро на рік. Це 54% експорту із ЄС до РФ до лютого 2022 року.

І хоча про повне торгове ембарго не йшлося, зараз маємо змогу побачити, як за більш ніж два роки це змінило торговий ландшафт у відносинах між Євросоюзом і Російською Федерацією.

Економічна потужність членів ЄС різна, деякі, як Німеччина, щомісяця торгували з РФ на мільярди євро, тоді як інші – на лічені десятки мільйонів. Щоб порівняти ці країни між собою і побачити відмінності всі показники країн нормалізовані (від мінімуму до максимуму для кожної окремої держави).

На прикладі Словенії це виглядає так. Ця країна після 24 лютого 2022 року і в наступні 25 місяців (відкриті дані UN Comtrade станом на квітень 2024-го) збільшила середньомісячну торгівлю з РФ до 102 млн дол проти 83 млн дол, які були за попередні два роки до великої війни.

Приблизно половина цього об’єму – фармацевтичний експорт від місцевого гіганта КРКА.

Зміни середньомісячного експорту країн ЄС до РФ до та після вторгнення

[INFO_718260]

Всі інші країни ЄС, крім Словенії та Хорватії, зменшили середньомісячну торгівлю. Серед тих хто найменше скоротив операції з РФ – країни Балтії. Так, середньомісячний експорт Латвії та Естонії до Росії лише на 12-16% менше, ніж був у 2020-2021 роках. Майже половина експорту – це продукція тваринних жирів, олії та напої.

Це навіть породило в ЗМІ термін “віскігейт”, коли виявилося, що через прибалтів світові виробники продовжили постачати західний алкоголь і елітні напої до країни-агресора.

На другому за обсягами місці в експорті менш невинна категорія – різна продукція машинобудування, включно з оптикою. Все це відбувається паралельно із новинами у ЗМІ про те, що “країни Балтії активно готуються до вторгнення Росії”.

У більшості країн ЄС експорт до РФ у 2024 році в межах 1-10% того, що було у 2021-2022 років на піку (100%).

У цю гру можна грати удвох. Як Польща заробляє на експорті агропродукції в Україну

Картинка стає менш оптимістичною, якщо подивитися на союзника РФ – Білорусь. Є одразу пів десятка країн ЄС, які суттєво збільшили туди свій експорт. Як показало одне з попередніх розслідувань – ця держава так само пропорціонально збільшила експорт до Росії.

Отже, деякі європейські країни свідомо вирішили використати Білорусь, на яку було накладено менше санкцій і обмежень, ніж на РФ, і прикута менша увага громадськості, як транзитну базу для продовження торгових відносин із Кремлем. А сам білоруський диктатор радо допомагає зберігати європейським “партнерам” обличчя і заробляє гроші, для чого активно розбудовував весь час відповідну сухопутну інфраструктуру.

З боку Білорусі, наприклад, це логістичний хаб “Кам’яний Лог – Белтаможсервіс” на кордоні з Латвією (на малюнку нижче).

[INFO_718262]

На супутникових знімках, які є в розпорядженні ЕП, видно, що він був побудований в проміжку між 2019-2021 роками, попри напруження відносин з ЄС і влаштовану Лукашенком міграційну кризу. З боку Литви – прикордонний пункт Medininkai, розбудова якого почалася у 2021 році, а завершена після початку великої війни.

Як результат середньомісячні обсяги експорту з Литви до Білорусі за останні два роки зросли найбільше – на 38%. Польщі – на 33%, Естонії – на 25%, Німеччини – на 16%.

Більше половини експорту цих країн становлять автомобілі. Крім того, авто преміум-класу прямо заборонені до ввезення в РФ, проте не до Білорусі. Ці та інші лазівки дозволяють через РБ постачати не тільки про безневинні авто, а і продукцію машинобудування, електроніку та оптику, яка потім так само експортується до Росії і потенційно може використовуватися в військових цілях.

Зміни середньомісячного експорту країн ЄС до Білорусі до та після початку великої війни

[INFO_718261]

Очевидно, ця подвійна гра не могла тривати вічно, тому ЄС поступово вирівнює обмеження між РФ і Білоруссю. В червні 2024 року блок ухвалив нові обмеження для економіки країни Лукашенка, які спрямовані на торгівлю, послуги, транспорт і боротьбу з обходом.

“Ці комплексні заходи спрямовані на віддзеркалення кількох обмежувальних заходів, які вже діють проти Росії, і таким чином вирішують проблему обходу, яка виникає внаслідок високого ступеня інтеграції, що існує між російською та білоруською економіками”, – прямо йдеться в заяві Ради ЄС.

About Author

Previous
Next

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*