Skip to Content

Організатори «Ходи за справедливість» у Малайзії подали скаргу на дії поліції

Be First!

Організатори вимагають правосуддя для Тео Бенг Хока, який загинув у 2009

TBH-ADA

Члени Асоціації за розвиток демократії імені Тео Бенг Хока зіткнулися з поліцією біля парламенту Малайзії. Вони домагаються справедливості для Тео Бенг Хока, який помер у 2009 році під час допиту владою. Скриншот з відео на YouTube від KiniTV. Справедливе використання.

Члени Асоціації за розвиток демократії імені Тео Бенг Хока (TBH-ADA) домагаються проведення незалежного розслідування ймовірного застосування поліцією надмірної сили проти учасників Ходи за справедливість, організованої групою 15 липня біля будівлі парламенту в Малайзії.

Спочатку поліція не дозволила членам TBH-ADA передати лист на ім'я прем'єр-міністра й заблокувала учасників маршу біля воріт парламенту.

TBH-ADA домагається правосуддя за смерть Тео Бенг Хока, якого було знайдено мертвим 16 липня 2009 року після нічного допиту в штаб-квартирі Антикорупційної комісії штату Селангор Малайзії (MACC). На той час 30-річний Тео Бенг Хок був помічником політика, який перебував під слідством у справі про корупцію. Його смерть викликала обурення й стала символом зловживань уряду проти критиків і потенційних конкурентів владної партії.

У 2011 році влада встановила, що він покінчив життя самогубством. Через три роки Апеляційний суд постановив, що він зазнав численних тілесних ушкоджень, завданих невідомими особами. Минулого року його сім'я офіційно звернулася до уряду з проханням відновити розслідування справи й притягнути до відповідальності винних у його вбивстві. Наступне судове засідання з перегляду справи призначене на 29 липня.

Голова TBH-ADA Нг Яп Хва розповів про останню зустріч групи з поліцією:

Під час блокування учасників Ходи за справедливість на шляху до головних воріт Парламенту, декілька осіб були побиті. Тео Лі Лан [сестра Тео Бенг Хока] була повалена на землю і кричала від болю, коли її штовхнули на землю.

Іншу членкиню оргкомітету поліція схопила за комір, і довго не відпускала. Це призвело до того, що її намисто порвалося і залишило сліди на шиї.

Під час інциденту постраждав родич Тео Бенг Хока, як показано на відео, розміщеному в мережі X ( твіттер):

Активісти Асоціації Тео Бенг Хок були атаковані й зупинені поліцією при спробі подати меморандум.

За словами Берсіха, поліція відмовилася дозволити представити меморандум перед парламентом і переслідувала активістів, у результаті чого впала сестра Бенг Хока.

— BFM News (@NewsBFM)

Прем'єр-міністр Малайзії Анвар Ібрагім підтвердив факт інциденту і запевнив, що зустрінеться з родиною покійного Тео Бенг Хока.

Я беру до відома інцидент, що стався сьогодні біля Парламенту за участю родини покійного Тео Бенг Хока.

Запевняю вас, що я зустрінуся з ними найближчим часом і уважно вивчу меморандум з позовною заявою.

Мені відомо про інцидент, який…

— Anwar Ibrahim (@anwaribrahim)

За повідомленнями, засідання має відбутися 1 серпня. Анвар, який був лідером опозиції у 2009 році, також зазнав переслідувань з боку держави, коли перебував під вартою. Заступник голови TBH-ADA Кеннет Ченг нагадав Анвару про його обіцянку домогтися правосуддя для Тео Бенг Хока:

…Ваша обіцянка домогтися справедливості для Тео Бенг Хока раніше не коштувала державній скарбниці жодної копійки. А природа обіцянки не залежить від обставин, що змінюються. І це стосується ваших колег по кабінету з ПХ [правляча коаліція «Пакатан Харапан»], де наші вимоги можна було б легко виконати одним розчерком пера, оскільки ви зараз є владою.

Дії поліції, у тому числі її погрози щодо виклику організаторів Ходи за справедливість, були розкритиковані громадськими організаціями. Наприклад, НГО “Агора” нагадало поліції про необхідність зосередитися на пошуках вбивць Тео Бенг Хока. «“Агора” вимагає, щоб поліція спрямувала свій час й енергію на з'ясування правди про смерть Тео Бенг Хока, а також на пошук і переслідування підозрюваних, які повинні понести юридичну відповідальність», – йдеться в заяві організації.

Засновник товариства «Агора» Лім Чі Хан написав листа Тео Бенг Хоку, у якому запевнив його, що правозахисні групи продовжують боротися за справедливість, навіть якщо колишні опозиційні політики, здається, забули про його справу.

Не хвилюйтеся, на відміну від деяких політиків із владних партій, ми ніколи не забудемо вас і будемо продовжувати боротися за вас, добре? У громадянському суспільстві є ще багато людей, які з вами.

Наліні Елумалай, співробітниця малайзійської програми ARTICLE 19, міжнародної правозахисної організації, назвала перешкоджання з боку поліції під час маршу «недоречним і непрофесійним». Вона додала:

Перешкоджання та переслідування мирних активістів, що призводять до фізичної шкоди, є неприйнятними й вимагають негайного розслідування та притягнення винних до відповідальності. Правоохоронці повинні відмовитися від жорсткої тактики і припинити переслідувати мирних протестувальників і критиків влади.

Письменниця Маріам Мохтар підкреслила важливість пам'яті про Тео Бенг Хока та необхідність підтримати заклик до справедливості.

Якщо гучна справа стала наслідком недбалих методів, то скільки інших справ було провалено цією системою?

Чи дотримуються стандартних операційних процедур під час розслідування? Нездатність забезпечити високі стандарти поведінки, моралі, трудової етики та методів роботи деморалізує працівників.

Смерть Тео й подальше розслідування є прикладом грубої некомпетентності. Ми повинні піднятися й виступити проти несправедливості, і ніколи не здаватися, поки не отримаємо відповіді. Тільки тоді Малайзія стане кращим місцем для наших дітей та онуків.

About Author

Previous
Next

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*