Skip to Content

Самоанські журналісти проти обмежень на зустрічі Співдружності

Be First!
by 19 Вересня, 2024 Політика

Можновладці заявили, що вони просто дотримуються чинних медіаінструкцій.

CHOGM Samoa

Зустріч лідерів держав Співдружності 2024 року (CHOGM) відбудеться в Апіа, Самоа, з 21 по 26 жовтня 2024 року. Скриншот з відео, розміщеного на сайті Співдружності. Добросовісне використання.

[Усі посилання в тексті — англійською мовою, якщо не вказано інше].

Самоанські журналісти назвали правила роботи ЗМІ на зустрічі глав урядів країн Співдружності «диктаторськими».

До Співдружності входять 56 країн, переважно колишніх колоній Британської імперії. Цього року зустріч (CHOGM), яка проходить раз на два роки, прийматиме Самоа. Це перший випадок, коли маленька острівна держава Тихого океану відповідатиме за проведення цього заходу.

Тема саміту — «Одне стійке спільне майбутнє: Трансформація нашого спільного багатства». Мета цьогорічного CHOGM — сприяти економічним змінам і вирішенню проблем, пов'язаних зі зміною клімату. Це особливо важливо для таких малих острівних держав, як Самоа, які найбільше потерпають від підвищення рівня моря.

Під час брифінгу з підготовки до саміту уряд оголосив, що права на висвітлення отримали лише два державні ЗМІ та компанія з Нової Зеландії. Водночас були введені обмеження для місцевих і міжнародних ЗМІ через вимоги безпеки та місця проведення заходу.

Президент Асоціації журналістів Самоа Лагі Кересома висловив стурбованість щодо обмеженого доступу журналістів.

Дуже прикро, що уряд, який заявляє про свою тверду віру в демократію, прозорість та підзвітність, опинився в авангарді таких обмежень.

Відповідаючи на критику, Підкомітет з питань ЗМІ та комунікацій Самоа CHOGM нагадав про «різноманітні міркування безпеки та логістики» при забезпеченні дотримання медіарегламенту. Він додав, що призначення «медіапулів» є звичайною практикою на міжнародних конференціях.

Очікування, що пулові журналісти поділяться належним обсягом матеріалів, не є новою ідеєю і є звичною практикою в медіасередовищі по всьому світу.

Головний виконавчий директор Міністерства прем'єр-міністра і Кабінету міністрів наполягав на тому, що уряд застосовує керівні принципи лише на основі стандартів, встановлених Секретаріатом Співдружності.

Співдружність встановила вимоги, які Самоа повинна враховувати під час підготовки… Ми діємо відповідно до цих вимог, і наша підготовка не відрізняється від загальноприйнятих стандартів. Це для того, щоб внести ясність у цей процес.

Але в редакційній статті The Samoa Observer виступив проти «диктаторської політики» підкомітету.

Це удар по свободі преси, демократії та свободи слова. Це фарс і спроба недієздатного урядового органу заткнути рота місцевим та міжнародним ЗМІ.

Придушення медіа — це завжди погано, а спроби їх контролювати — ще гірше.

Виправдання таких дій міркуваннями безпеки або свідчить про те, що ви очікуєте, що журналісти “вбиватимуть” делегатів своїми питаннями, або про відсутність належних заходів безпеки навколо заходу. Чи це спроба приховати недоліки підготовки від очей усього світу?

The Samoa Observer нагадали владі, що інші країни не запроваджують такі обмеження, до яких готується уряд.

Зазвичай не існує жодних обмежень для ЗМІ у висвітленні супутніх заходів. Фотографам та операторам дозволяється знімати без перешкод, а журналісти мають вільний доступ до делегатів для інтерв'ю і можуть отримувати будь-який контент без обмежень.

Було зазначено, що покращення рейтингу Самоа у Глобальному індексі свободи преси за 2024 рік, опублікованому Reporters Without Borders, не відображає медіаполітику уряду щодо проведення CHOGM.

Автор Сеусеу Фаалого підкреслив важливість медіа у контролі за діями лідерів.

Робота медіа полягає в тому, щоб інформувати людей про дії лідерів, яких вони обирають на посади. Саме тому, як Четверта влада в демократії, медіа надається Свобода преси. Це дозволяє їм контролювати лідерів, говорити правду владі та перевіряти факти, що доходять до громадськості.

Заплановані обмеження для медіа суперечать заявленій темі саміту CHOGM у Самоа.

About Author

Previous
Next

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*