Skip to Content

США та Панама планують заблокувати міграційний коридор

Be First!
by 5 Серпня, 2024 Політика

Питання, як уряд Муліно збирається «закрити» Дар'єн, дискусійне.

 

Фото жінки, яка мігрує через Дар'єнську ущелину, з документального фільму “Міграція до США через небезпечну Дар'єнську ущелину | Fault Lines Documentary” на YouTube-каналі Al Jazeera English.

1 липня 2024 року Хосе Рауль Муліно склав присягу як новообраний президент Панами. Дотримуючись обіцянок, даних під час передвиборчої кампанії, одним із його перших офіційних кроків на посаді президента стало підписання угоди зі США про припинення міграції через Дар'єнську ущелину – смугу густих і суворих джунглів на панамсько-колумбійському кордоні, яка є одним із найбільших міграційних коридорів у Латинській Америці. Довгий час Дар'єнська ущелина вважалася непрохідною через складний ландшафт та екстремальні умови, але сотні тисяч мігрантів проходят її щороку як нелегкий шлях до кращого життя.

Меморандум про взаєморозуміння між Панамою та США, підписаний із міністром внутрішньої безпеки США Алехандро Майоркасом у перший день президентства Муліно, зобов'язує США підтримувати зусилля Панами з депортації мігрантів, які нелегально в'їжджають до цієї країни. На реалізацію ініціативи було виділено 6 мільйонів доларів США.

Ось що говорить речниця Білого дому з питань національної безпеки Едріенн Вотсон:

Повертаючи таких людей до країни їх походження, ми допоможемо стримати нелегальну міграцію в цьому регіоні та на нашому південному кордоні, а також завадимо розростанню зловмисних мереж контрабандистів, які наживаються на беззахисних мігрантах.

Дар'єнська ущелина вже давно є предметом суперечок і напружених дипломатичних відносин у цій центральноамериканській країні, оскільки більшість мігрантів, що проходять через неї, прямують до США, найважливішого міжнародного партнера Панами. Муліно, представник правої партії Realizando Metas (“Досягнення цілей”), у своїй передвиборчій кампанії обіцяв “закрити” Дар'єнську ущелину, незважаючи на занепокоєння щодо його стратегії та наслідків для сотень тисяч мігрантів, які щорічно перетинають її.

Між 2010 та 2020 роками кількість мігрантів, які перетинали Дар'єнську ущелину, стрімко зростала, а у 2023 році сягнула максимуму – понад 500 000 осіб. Це зростання співпало зі збільшенням кількості нелегальних мігрантів, які перетинають південний кордон США. У 2023 році, сподіваючись зупинити цей потік, адміністрація Байдена поновила план, подібний до запропонованого адміністрацією Трампа у 2018 році, і пообіцяла надати Панамі до 10 мільйонів доларів США зовнішньої допомоги для депортації мігрантів, які не мають права на захист, щоб запобігти їхньому прибуттю до кордону США. Це стало першим випадком, коли зовнішня допомога США була використана для фінансування депортаційних заходів в іншій країні.

Більшість мігрантів, близько 60 %, є венесуельцями, що є наслідком триваючої кризи біженців у Венесуелі, найбільшого напливу біженців у Америці. Станом на вересень 2023 року майже 8 мільйонів венесуельців — 20 % докризового населення Венесуели — покинули свою країну через нестримну гіперінфляцію, голод і злочинність, які стали масовими за часів автократичного уряду Ніколаса Мадуро. Більшість із них спочатку оселилися в інших країнах Латинської Америки, де вони зіткнулися з юридичними проблемами, економічними труднощами та обмеженими можливостями довгострокової інтеграції. Серед інших основних країн походження мігрантів — Гаїті, Еквадор, Колумбія та Китай.

Для багатьох, хто прагнув потрапити до США, Дар'єнська ущелина відкривала шлях до нових можливостей і кращого життя. Проте для урядів і правоохоронних органів Центральної Америки, Мексики і США венесуельська міграція є проблемою, яку необхідно контролювати. Для адміністрації Байдена, а тепер і для Муліно в Панамі, депортація мігрантів є найкращою стратегією. Проте ситуацію ускладнює той факт, що венесуельський уряд скасував авіаперельоти для венесуельських мігрантів, депортованих зі США та Мексики, після відновлення американських санкцій проти венесуельської нафтогазової галузі.

Ось що Муліно заявив у своїй інавгураційній промові:

No permitiré que Panamá sea un camino abierto a miles de personas que ingresan ilegalmente a nuestro país aupados por toda una organización internacional relacionada con el narcotráfico y el tráfico de personas.

Я не дозволю Панамі стати відкритим каналом для тисяч людей, які нелегально в'їжджають до нашої країни за сприяння міжнародної організації, пов'язаної з наркоторгівлею та торгівлею людьми.

Інші члени уряду Муліно пообіцяли офіційно підтримати його план. У червні Френк Абрего, новий міністр громадської безпеки в уряді Муліно і засновник панамської прикордонної служби SENAFRONT, яка отримує значне фінансування від США, відвідав південну провінцію Дар'єн, щоб оглянути військово-повітряну базу ім. Сальвадора Кордоби, один з основних військових об'єктів у прикордонному регіоні.

Сьогодні ми здійснили робочий візит на авіабазу “Майор Сальвадор Кордоба” в Ніканорі, провінція Дар'єн, щоб отримати перший звіт від Національної військово-повітряної служби. Немає сумнівів, що оновлення повітряного і морського флоту та покращення інфраструктури для проведення операцій – це складна проблема, яку ми почнемо вирішувати з 1 липня. #DignifyingTheUniformed

Абрего, який прийшов до уряду Муліно після тривалої військової кар'єри, є випускником Інституту Західної півкулі зі співробітництва у галузі безпеки — більш відомого як Школа Америк, що має репутацію навчального закладу з підготовки репресивних державних діячів із різних латиноамериканських країн. Абрего, якого одна газета охрестила “царем Дар'єна”, демонструє антиімміграційну позицію, типову для панамських праворадикалів в уряді та військовому керівництві.

Як на практиці уряд Муліно планує “закрити” Дар'єн — питання суперечливе. Проте новий уряд уже вжив заходів, щоб перекрити кілька визначених маршрутів через джунглі. У нещодавньому зверненні, представники SENAFRONT детально описали використання бар'єрів із колючого дроту по периметру для блокування доступу до певних маршрутів і спрямування мігрантів до “вузьких місць”, де їх можуть затримати сили безпеки.

Декотрі, критикуючи потенційно серйозні гуманітарні наслідки плану Муліно, запропонували альтернативні підходи до врегулювання міграційної кризи. Одним з відомих критиків є президент Колумбії Густаво Петро. Ось що він написав у Твіттері 9 червня:

Колючий дріт у джунглях призведе до того, що люди почнуть тонути в морі.

Міграцію можна зупинити, знявши економічну блокаду та покращивши економіку Півдня.

Офіс омбудсмена Колумбії також розкритикував заходи Муліно. Ось що заявив омбудсмен Хуліо Луїс Баланта:

Hemos reiterado a las autoridades nacionales y locales, la necesidad de tomar medidas urgentes y activar mesas de gestión migratoria con un enfoque humanitario. La materialización de las restricciones en el Tapón del Darién podrían desencadenar un crisis de salud pública.

Ми ще раз звернулися до державних та місцевих органів влади з вимогою вжити невідкладних заходів та активізувати механізми управління міграцією на основі гуманітарного підходу. Запровадження обмежень у Дар'єнській ущелині може призвести до кризи у сфері охорони здоров'я.

Однією з причин критики планів Муліно з боку колумбійської влади є те, що якщо йому вдасться заблокувати доступ до Панами через Дар'єнську ущелину, на колумбійському боці кордону може накопичитися натовп мігрантів, що становитиме загрозу місцевій безпеці.

Незважаючи на нещодавні заходи Муліно, спрямовані на перекриття доступу до кількох міграційних маршрутів через Дар'єн, деякі експерти вважають, що його план повністю “закрити” Дар'єн є неможливим. Наприклад, Дієго Чавес-Гонсалес з Інституту міграційної політики в Латинській Америці та Карибському регіоні зазначає що “на кожну закриту ділянку можуть з'явитися три додаткові приховані”.

Враховуючи зростаючі темпи міграції через Дар'єнську ущелину, а також політичну пасивність колумбійської влади та занепокоєння міжнародних експертів із дотримання прав людини, можна лише здогадуватися, чи вдасться Муліно реалізувати свій амбітний план. Однак очевидним залишається те, що мігранти, яким більше нікуди йти, продовжуватимуть прибувати.

About Author

Previous
Next

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*