Skip to Content

Чи порушила президентка Північної Македонії міжнародну угоду?

Be First!
by 14 Травня, 2024 Політика

Напруга зростає після того, як вона назвала країну “Македонією”

Newly elected president Gordana Siljanovska Davkova during the swearing in ceremony when she said “Macedonia” instead of “Republic of North Macedonia” while taking oath of office. Photo: official Facebook page of Parliament of Republic of North Macedonia.

Новообраний президент Гордана Сіляновська Давкова під час церемонії приведення до присяги, коли замість “Республіка Північна Македонія” вона сказала “Македонія” під час складання присяги. Фото: Парламент Республіки Північна Македонія.

Ця стаття була вперше опублікована на Meta.mk 13 травня 2024 року. Відредагована версія передруковується на Global Voices на умовах партнерської угоди.

Міжнародні громадські діячі та деякі внутрішні політичні гравці виступили з публічною реакцією після того, як нова президентка Північної Македонії Гордана Сіляновська Давкова не змогла вимовити конституційну назву держави, Республіка Північна Македонія, під час своєї інавгурації 12 травня 2024 року. Вони вважають цей акт порушенням Преспанської угоди, яка була укладена за посередництва Організації Об'єднаних Націй у 2018 році, поклавши край суперечці з Грецією щодо назви, яка тривала 28 років.

З 1991 по 2018 рік Греція оскаржувала використання назви “Македонія” для тоді ще нової незалежної Республіки Македонія, забороняючи їй вступати в міжнародні інституції, включаючи ООН, НАТО та ЄС. Ця суперечка була основним джерелом нестабільності на Західних Балканах. Він завершився зміною конституційної назви, додаванням до неї географічного позначення “Північна”, щоб задовольнити вимогу Греції відрізнити сусідню країну від свого регіону, який також називається Македонією.

Посол Греції в Північній Македонії Софія Філіпіду залишила засідання парламенту, на якому проходила церемонія приведення до присяги президента, на знак протесту після того, як Сильяновська Давкова сказала “Македонія” замість “Республіка Північна Македонія”.

І в той час, як грецькі ЗМІ заповнили свої перші шпальти статтями про цей крок Сільяновської-Давкової, важлива реакція надійшла від президента Європейської комісії Урсули фон дер Ляєн, яка використала соціальну мережу X (раніше твітер), щоб надіслати повідомлення про те, що Північна Македонія повинна продовжити свій вступ до Європейського Союзу (ЄС) шляхом проведення реформ і дотримання укладених угод, в тому числі Преспанської угоди.

Для того, щоб Північна Македонія продовжила свій успішний шлях до вступу в ЄС, надзвичайно важливо, щоб країна продовжувала йти шляхом реформ і повного дотримання своїх обов'язкових угод, включаючи Преспанську угоду.
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen)

Така реакція з'явилася лише через кілька годин після того, як фон дер Ляєн у твітері привітала Силяновську Давкову як першу президентку Північної Македонії.

ЄС висловлює жаль з приводу того, що новообрана президентка Північної Македонії не використала конституційну назву країни на церемонії складання присяги.

Читати повну версію заяви

— Nabila Massrali (@NabilaEUspox)

Міністерство закордонних справ (МЗС) Греції оприлюднило офіційну реакцію у вигляді заяви.

Цей акт є грубим порушенням Преспанської угоди та Конституції нашої сусідньої країни, яка була приведена у відповідність до міжнародних зобов'язань Північної Македонії. Незважаючи на заперечення, які вона висловлювала як опозиційна партія під час ратифікації Преспанської угоди, нинішній грецький уряд поважає ратифікацію міжнародної угоди, яка має перевагу над будь-якими іншими положеннями законодавства.

У цьому контексті Греція категорично заявила, що подальший прогрес у двосторонніх відносинах з Північною Македонією, а також прогрес на шляху останньої до вступу в Європейський Союз залежить від повної імплементації Преспанської угоди і, головним чином, від використання конституційної назви країни.

У своїй реакції, опублікованій у Facebook македонською та албанською мовами, колишній міністр юстиції в уряді Північної Македонії Кренар Льога заявив, що Сильяновська Давкова зробила її присягу недійсною.

︎ Непочитувањето на уставното име на државата ја прави ништовна заклетвата на Силјановска.
︎ Mos respektimi i emrit kushtetues të shtetit e bën betimin e Siljanovskës NUL (të pa vlefshëm)
︎ Или повторување на постапката или функцијата претседател на државата треба да ја преземе Јован Митревски (претседател на собрание), како В.Д.
︎ Ose përsëritje e procedurës ose Jovan Mitrevski (Kryetar i Kuvendit) duhet të marrë funksionin e Kryetarit të Shtetit si ushtrues detyre.

︎ Ігнорування конституційної назви держави робить присягу Сіляновської недійсною.
︎ Або процедура приведення до присяги має бути повторена, або посаду президента держави має зайняти Йован Мітревський (голова парламенту) як виконувач обов'язків президента.

Чи застосують США виконавчий указ щодо санкцій проти осіб, які перешкоджають виконанню Преспанської угоди?

 

Місяць тому речник Державного департаменту США заявив для македонської редакції “Голосу Америки”, що США очікують, що Північна Македонія буде дотримуватися Преспанської угоди, а публічний дискурс залишатиметься заснованим на фактах.

“Оскільки США залишаються відданими Преспанській угоді, ми очікуємо, що Північна Македонія збереже цей дух, а публічний дискурс залишатиметься заснованим на фактах і вкоріненим у відданості майбутньому Північної Македонії в ЄС”, – відповів речник Державного департаменту США на запитання про занепокоєння США щодо потенційного підриву Преспанської угоди.

У 2021 році президент США Джо Байден підписав указ про блокування майна та призупинення в'їзду до Сполучених Штатів особам, які порушують Преспанську угоду та Охридські рамкові угоди, тобто особам, які перешкоджають миру та безпеці в країнах Західних Балкан.

Цей документ має назву “Виконавчий указ про блокування майна та призупинення в'їзду до США певних осіб, які сприяють дестабілізації ситуації на Західних Балканах”.

Державний департамент США також уточнив, що указ стосується не лише осіб із західнобалканських країн, які становлять загрозу Преспанській угоді, але й осіб з інших країн. Там зазначили, що “указ 14033 дозволяє запроваджувати санкції проти осіб, які підривають стабільність на Західних Балканах, де б вони не перебували, за умови, що вони відповідають відповідним критеріям націлювання”.

Указ передбачає санкції в такому випадку:

Нести відповідальність або бути співучасником, або прямо чи опосередковано брати участь у порушенні, або діях, які перешкоджали або загрожували виконанню будь-якої регіональної угоди про безпеку, мир, співробітництво або взаємне визнання, або рамкової угоди, або механізму підзвітності, пов'язаних із Західними Балканами, включаючи Преспанську угоду 2018 року; Охридську рамкову угоду 2001 року …

Лідер тодішньої опозиційної партії VMRO-DPMNE і найбільш вірогідний майбутній депутат нового уряду Християн Мікошкі під час передвиборчих дебатів з головою тодішньої правлячої партії СДСМ Дімітаром Ковачевським заявив, що буде називати країну тільки “Македонією”, незважаючи на Преспанську угоду 2018 року.

 Стево Пендаровскі та Гордана Сіляновська-Давкова. Фото: Кабінет президента Республіки Північна Македонія.

Під час передвиборчої кампанії у квітні тодішній президент Стево Пендаровскі повторив, що скасування Преспанської угоди означатиме, що країна буде виключена з членства в НАТО.

Прем'єр-міністр Греції Кіріакос Міцотакіс попередив 13 травня, що подальші порушення угоди про назву, підписаної між двома країнами, можуть поставити під загрозу амбіції Скоп'є щодо членства в ЄС. Президент Болгарії Румен Радев підтримав ці настрої, підкресливши, що європейські прагнення Північної Македонії залежать від ретельного дотримання міжнародних договорів і переговорних рамок, схвалених Європейською радою в липні 2022 року, які не підлягають перегляду.

About Author

Previous
Next

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*