Skip to Content

Ціни на автомобільний газ зросли на 25%. Яка причина та що буде далі?

Ціни на автомобільний газ зросли на 25%. Яка причина та що буде далі?

Be First!
by 21 Листопада, 2023 Економіка

З початку листопада польські перевізники блокують три ключові автомобільні пункти перетину кордону з Україною.

Спочатку йшлося про блокування лише одного переходу – Корчова-Краковець, однак пізніше протест розширився й на пункти перетину Дорогуськ-Ягодин та Гребенне-Рава-Руська.

Протестувальники пропускають лише по декілька авто на годину, що не могло не вплинути на критично важливі постачання енергоресурсів для України. Ситуація ускладнюється тим, що страйкарі заявляють про готовність тримати блокаду до двох місяців.

Як блокада на польсько-українському кордоні впливає на вітчизняний паливний ринок та чи є вихід з ситуації?

Що відбувається на кордоні?

6 листопада десятки польських перевізників почали блокувати три прикордонні переходи з Україною в Гребенному, Дорогуську та Корчовій. Вони вимагають повернення системи видачі дозволів українським перевізникам для роботи в Європейському Союзі.

Річ у тім, що після початку великої війни, для підтримки української економіки Євросоюз пішов на безпрецедентні кроки, зокрема скасував на рік необхідність отримання українцями вже згаданих дозволів. А влітку цього року ЄС вирішив продовжити дію цієї норми до червня 2024 року.

А поляки вимагають скасувати цю пільгу у принципі та повернути стару дозвільну систему.

“Шлях” до конфлікту: чому польські далекобійники хочуть заблокувати український кордон

Чи змінилось щось за останні два тижні? За словами заступника міністра розвитку громад, територій та інфраструктури Сергія Деркача, станом на вечір 20 листопада бензовози нормально не пропускають на жодному зі згаданих пунктів пропуску.

“У нас є міжнародні стандарти, які говорять про необхідність пріоритетного пропуску небезпечних вантажів. На сьогодні ні з України, ні в Україну небезпечні вантажі практично не пропускаються”, – додає Деркач.

Підтверджує ці слова експерт ринку нафтопродуктів Геннадій Рябцев: “Ситуація за великим рахунком не змінюється, проблеми з проходженням залишаються. Вони пропускають одну-дві машини на годину”.

Торговий представник України Тарас Качка наголошує, що блокування в першу чергу впливає на вкрай важливі для України поставки нафтопродуктів. Найбільше, за його словами, постраждали поставки зрідженого природного газу, меншою мірою – бензину і дизельного палива. Страждає й важливий для України імпорт пального з країн Балтії.

Качка називає це “передкризовою ситуацією”.

Як блокада впливає на ринок нафтопродуктів?

За словами директора консалтингової групи “А-95” Сергія Куюна, найбільше проблем через страйки на кордоні вдарили по ринку зрідженого або автомобільного газу. Причиною цього є той факт, що найбільша частка цього ресурсу потрапляла в Україну через Польщу автомобільним транспортом. А це понад 30% від імпорту або 20% від усього ринку автогазу країни.

“Ситуація з поставками автогазу не дуже хороша, але поки що не критична”, – констатує Рябцев. За словами Куюна, через проблеми на польському кордоні українські трейдери вже почали переорієнтовувати постачання на інші напрямки.

“Частина трейдерів вже перекинула свої постачання та поїхала в обхід через Словаччину та Румунію, окремі компанії возять з Сербії та Хорватії. Також почали більше переходити на поставки залізницею.

Ситуація не зовсім стабільна, але поки що говорити про якісь серйозні дефіцити не доводиться. До того ж ми переходимо в так званий низький сезон, коли споживання починає падати. Думаю, якщо не буде якихось серйозних сюрпризів, то пройдемо нормально”, – наголошує він.

При цьому на поставки бензинів та дизелю ситуація на кордоні взагалі не вплинула, оскільки з цього напрямку в Україну потрапляло менше ніж 10% від загального балансу внутрішнього ринку споживання.

Що буде з цінами на АЗС?

Страйки перевізників та черги на кордоні вже помітно вплинули на вартість автогазу на заправках, яка з початку листопада зросла вже на чверть. Так, на ранок 21 листопада в окремих мережах АЗС ціна літра зрідженого газу перевищила 36 грн.

На думку Рябцева, ціни на автогаз далі зростати не будуть. “По газу чекаємо, що ринок повністю перелаштується на інші напрямки та закриє існуючу потребу в ресурсі. Але в найближчі пару тижнів ціни протримаються на сьогоднішньому рівні”, – вважає Куюн.

“Коли ситуація з поставками повністю стабілізується вартість має опуститись приблизно до 27 гривень за літр, що є об’єктивним рівнем. По бензинах та дизелю ситуація з поставками абсолютно нормальна, навіть спостерігається певний профіцит, тому очікуємо на подальше зниження цін”, – додає експерт.

Своєю чергою Рябцев вважає, що ціни на світлі нафтопродукти на стелах АЗС знижуватись не будуть, натомість в “програмах лояльності” мереж з’являться більші знижки.

Яким може бути вирішення?

Український уряд робить спроби врегулювати ситуацію з розблокуванням пунктів автомобільного пропуску, однак поки без особливого успіху. Минулого тижня Україна та Польща провели переговори щодо блокування, але обидві сторони повідомили про відсутність прогресу.

19 листопада на польському боці кордону застрягли близько 3 тис, переважно українських вантажівок, у тому числі з паливом і гуманітарною допомогою.

Качка вважає, що відбирати ліцензії в українських перевізників не можна, але каже, що Київ готовий обговорити додаткові правила для поліпшення роботи як українських, так і польських далекобійників.

Представник Комітету захисту польських далекобійників Яцек Сокол заявив, що водії з обох сторін повинні зустрітися, щоб поговорити і спробувати виробити спільну угоду: “Все, що потрібно – це бажання, бажання приїхати, вислухати, зрозуміти проблеми і домовитися про щось з іншою стороною”.

Чому Україна не має права піти назустріч вимогам польських перевізників, що блокують кордон

На цьому тижні мають відбутися тристоронні переговори України, Польщі та Європейського Союзу щодо блокування кордонів.

“ЄС попросив у нас докази, що дійсно небезпечні вантажі стоять в черзі та не пропускаються пріоритетно. В понеділок ми їм такі докази надали, тому чекаємо на реакцію як від міністерства інфраструктури Польщі, так і від Єврокомісії”, – повідомив Деркач в коментарі ЕП.

“Зрозуміло, що це ненормальна ситуація, коли десятки перевізників блокують тисячі вантажівок. Але, на жаль, польська бюрократія не набагато краща за бюрократію українську. Тому дуже довго все це неподобство триває, а рішення досі немає”, – підсумував Рябцев.

About Author

Previous
Next

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*