Skip to Content

Севдалінка – ідеальне поєднання спадщини минулого з сучасністю

Be First!
by 5 Червня, 2024 Події

«З традиційною музикою мене пов'язує любов…”

Дуня Бахтіяревич – поетесса, співачка та перекладачка. Вона виконує пісні в традиційному стилі та досліджує їх музичний контекст, щоб вдихнути нове життя в старі мелодії. Фото: Лав Турскі через Balkan Diskurs, публікується за згодою автора

Ця стаття Бояни Радич була вперше опублікована організацією Пост-Конфлікт Рісерч Сенте (Post-Conflict Research Center) на сайті Balkan Diskurs та у першому виданні журналу MIR Magazine. MIR, що преекладається як “мир” з боснійської мови, це щорічне видання та платформа для молодих творчих людей. Відредагована версія статті була опублікована на сайті Global Voices за згодою про обмін матеріалами.

Севдалінка (також відома як севдах) це вид фольклорного музичного мистецтва Боснії та Герцоговини. Термін “севдалінка” походить від арабського слова sawda, що перекладається як “чорна жовч” – одна з чотирьох “тілесних рідин”, яка, згідно з віруваннями, впливала на меланхолійний стан людини.

В Боснії севдах набув значення бажання, пристрастного та сумного кохання. Неможливо визначити точний період появи севдалінки, та припускають, що цей жанр з'явився відразу після того, як Османська імперія захопила середньовічну Боснію, коли з'явились перші міста. Оселившись в новій країні, османи принесли з собоюдеякі музичні традиції та мелодії, характерні для регіону Анатолії. Ці мелодії є частиною ладово-мелодичної моделі, що новить назву макам та мають свої особливості, які жители Балканського півострову пристосували до своїх почуттів за допомогою пісень. Севдалінка – це в основному мілька народна пісня босняків, але цей жанр також є популярним на території північносхідної Європи.

Севдалінка характеризується легким, повільним темпом та гармонійністю, що лишають по собі відчуття меланхолії у слухача. Це пісні зі складною структурою, наповнені глибокими почуттями, що традиційно виконуються з пристрастю та почуттям. Як і будь-яка інша форма мистецтва, традиційна музика цієї місцевості має свої закони, минуле та майбутнє, і багато з виконавців надають перевагу більш сучасним версіям класичних пісень, додаючи до них щось від себе.

“Севдах, який я співаю, че чудовий жанр, що магічним чином поєднує у собі поезію та музику. Я бачу незліченну кількість нових можливостей” – каже Дамір Імамович, боснійський музикант, виконавець традиційних пісень, а також автор і виконацець севдалінок.

Він грав у кількох групах та заснував колектив Damir Imamović Sevdah Takht band в 2012 році. Також він пише власні пісні та каже, що тільки невимовна краса тексту чи мелодії може змусити його записати пісню. Пісня “Pjevat ćemo šta nam srce zna” (Ми будемо співати про те, що знає наше серце), яку виконує Аміра Медунянін, була написана Даміром. Альбом “Singer of Tales” отримав премію Best of Europe після того, як на кілька місяців посів вершину всесвітнього чарту. Серед ста кращих музичних альбомів з усього світу, він посів шосте місце, і його альбом також був визнаний кращим в категорії традиційної музики Німецькою Асоціацією Музичних Критиків.

Дамір Ісламович  – світоч боснійської музики, музикант, співак та композитор, а також незрівняний авторитет у темі традиційної музики Босніх та Герцоговини, особливо незабутні “севдалінки” чи “севдах”. Фото: Альмін Жрно через Balkan Diskurs, публікується за згодою автора.

Говорячи про найкращих виконавців седалінки, неможливо не згадати про Biljana Krstić (Біля Крстіч) з Сербії. Зробивши кар'єру в поп-музиці, в 2001 році вона заснувала групу Bistrik, за допомогою якої популяризує музичну спадщину. На даний момент вони випустили чотири альбоми: “Bistrik,” “Zapisi,” “Tarpoš,” and “Izvorište.”

“Tarpoš” з'явився у добірці “Кращі в світі” британського журналуSonglines, а також виграв нагороду “Bravos” французького журналу Trad Magazine за кращий текст пісні місяця.

Окрім багатьох інших нагород, Біля Крстіч та Bistrik отримали нагороду ‘Vitez srpske muzike’ (Лицар Сербської музики) в 2009, а в 2015 Крстіч та Мікі Станоєвич виграли головний приз за музику з фільму   “Branio sam mladu Bosnu” (досл. переклад “Я Захищав Молоду Боснію”, англомовна версія фільму має назву “The Man Who Defended Gavrilo Princip”).

Крстіч каже:

Пісні моїх далеких пращурів одночасно роблять мене щасливою та зцілюють. Коли я згадую, скільки часу провела наодинці зі старою музикою та аудіозаписами, з архівними та польовими записами пісень… Одному Богу відомо, по скільки разів я переслухала їх, аналізуючи та вивчаючи ці композиції. Джерело традиційних текстів завжди чисте та сильне. Ці прекрасні пісні торкаються серця та затоплюють береги всіх ваших відчуттів. Вам здається, ніби час зупинився, і це почуття доповнюється невимовним задоволенням та радістю.

Віра Джосіфовська-Мілошевска з Македонії ставиться до музики як до живої істоти. Вона – вокалістка Ljubojna, однієї з найвідоміших представників сучасних груп, що виконують пісні в традиційному стилі. Група була створена в 2001 році, а в 2005 вони записали свій дебютний альбом “Parite se otepuvačka” (Гроші приносять смерть – македонське прислів'я та вистава).

В 2012 році Віра Мілосевска стала однією з 12 найкращих балканських вокалістів, яких обрали для участі в проекті Регіональної Ради Співробітництва ‘Les femmes des Balkans.’

“Любов єднає мене з традиційною музикою. Місцеві мелодії у моєму виконанні набувають сучасного звучання та значення,” каже вона.

Вера Мілосефська Джосіфовська – одна з найвидатніших сучасних співачок Македонії. Фото: Влатко Чачоровскі через Balkan Diskurs, використовується за згодою автора.

Серед нових виконавців традиційної музики слід виділити етно групу з Загребу Kazan. Група утворилась в 2012 році, а в 2018 вийшов їх дебютний альбом “Ružo”. Співачка Дуня Бахтіяревич каже, що для неї дуже важливе переосмислити традиційну музику на сучасний лад.

Хоча з цього приводу існують різні точки зору мені здається. що традиційна музика продовжує існувати, якщо виконавці роблять її сучаснішою, адаптують та переосмислюють. Спочатку, я не розуміла звідки взялося моє бажання вивчати старі пісні. Спочатку, вони просто здавались мені прекрасними, а пізніше я зрозуміла, що можу об'єднати в свой творчості цю любов до традицій з сучасними тенденціями. Всі пісні, що залишились в пам'яті людей зробили це тому, що слухачі знаходили в них щось дуже близьке.

Бахтіяревич, як і для багато інших митців, захоплюється часом та шляхом, який подолала кожна пісняз моменту створення і до того, як набула сучасного звучання.

Щоб ознайомитись зі списком пісень-севдалінок, пройдіть по посиланню нижче , а також зайдіть на  акаунт Spotify компанії Global Voices щоб послухати ще більше різноманітної музики з різних куточків Землі.

About Author

Previous
Next

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*