Skip to Content

що відбувається з ринком нерухомості під час війни

що відбувається з ринком нерухомості під час війни

Be First!

Ринок у 2022 році дійсно обвалився, він втратив у кількості проданих квартир від 85 до 90% залежно від регіону. З кінця літа-початку осені минулого року ринок поступово почав зростати.

“У міру того, як будівельники та девелопери відновили роботи на будівельних майданчиках, зважаючи на ту динаміку, яку вони показують, певний попит зростає. Однак зараз ми навіть не дотягуємо до 30 чи 40% до довоєнного обсягу проданих квартир чи показників залучення інвестицій”, – каже Пилипенко.

Якщо порівнювати нинішні показники з показниками у 2021 році, то в середньому ринок у Києві зараз на рівні 30%.

Ситуація дуже різниться залежно від компанії, адже все залежить від ступеня готовності конкретного об’єкту, репутації девелопера, динаміки на будівельному майданчику.

“Якщо компанія будує навіть попри те, що у неї затягуються якісь процеси та розтягуються терміни, у неї є можливість отримати кошти по відтермінуванню від тих, хто платить по графіку, а також залучати нових інвесторів”, – наголосив гендиректор “Ковальської”.

За його словами, основна характеристика ринку у період повномасштабної війни – майже немає інвестиційних продажів. Інвестиції, які надходять у первинний ринок нерухомості, – це кінцевий споживач.

“На ринку інвестиційних квартир на 2021 рік частка квартир, яка купувалася для майбутнього перепродажу або для здачі в оренду, досягала 40%. Зараз їх майже нуль. Це практично одиничні випадки, коли ми спостерігаємо інвестиції для того, щоб потім перепродати житло”, – наголосив Пилипенко.

Фактично, коли люди купують квартири, інвестують у нерухомість, це є свідченням того, що вони будують свої плани на майбутнє в Україні, в конкретному місті, прагнуть до покращення своїх умов.

“Я переконаний, що це заощадження людей або доходи, які вони хочуть інвестувати в нерухомість, для того, щоб захистити кошти від інфляції. У наших людей присутній певний патерн поведінки, що в родині має бути декілька квартир, що кожен член сім’ї при досягненні певного віку має отримати своє власне житло. Загалом інвестиції в нерухомість – це досить традиційний вид збереження своїх статків та заощаджень для української родини”, – зауважив гендиректор компанії.

About Author

Previous
Next

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*