Skip to Content

Тайська молодіжна активістка, звинувачена в наклепі на королівську сім’ю, померла під вартою

Be First!
by 21 Травня, 2024 Політика

Нетіпорн “Банг” Санесангхом голодувала 65 днів

Thai activist Netiporn “Bung” Sanesangkhom

Тайська активістка Нетіпорн “Банг” Санесангхом. Фото Ginger Cat. Джерело: Prachatai, контент-партнер Global Voices.

Тайська активістка Нетіпорн “Банг” Санесангхом померла 14 травня під час досудового ув'язнення за звинуваченням у наклепі на королівську родину. Її смерть викликала обурення правозахисників, які закликали уряд реформувати закон про образу королівської величності і припинити переслідування критиків держави.

28-річна Банг працювала вчителькою англійської мови до того, як у 2020 році долучилася до молодіжного демократичного руху, який виступав за відновлення цивільного правління. Пізніше вона приєдналася до Thaluwang – групи, відомої своїми протестами за реформування монархії. Продемократичний рух здобув народну підтримку і став причиною перемоги опозиційних сил, які кинули виклик партіям, що підтримуються військовими, на виборах 2023 року.

Банг була заарештована після проведення опитування в торговому центрі про вплив королівських кортежів на звичайних автомобілістів. Вона була затримана в травні 2022 року і звільнена під заставу через три місяці після того, як оголосила голодування. Її знову заарештували в січні 2024 року за те, що вона нібито порушила умови звільнення під заставу, взявши участь у політичному протесті.

Банг розпочала голодування 27 січня; воно тривало 65 днів. Вона висунула дві вимоги: реформувати закон про образу величності та звільнити політичних в'язнів. Вона перебувала в ув'язненні 110 днів, перш ніж у неї зупинилося серце.

Правіт Роджанафрук, старший штатний автор новин веб-сайту Khaosod English, відзначив абсурдність звинувачень, висунутих проти Банг.

Як у самопроголошеному демократичному суспільстві Банг могли пред'явити звинувачення у наклепі на королівську владу та підбурюванні до заколоту за щось настільки невинне, як публічне прохання до людей прикріпити стікер на паперову дошку, щоб відповісти, чи спричиняють королівські кортежі незручності звичайним людям, чи ні?

Клуб іноземних кореспондентів Таїланду вказав на довільне тлумачення владою королівського закону про наклеп.

Широке тлумачення, яке зазвичай дають тайські суди щодо того, що є наклепом на королівську родину, і величезні перешкоди для захисту обвинувачених за законом, викликають серйозне занепокоєння у журналістів, які намагаються висвітлювати події в Таїланді. Те, що через це загинула молода жінка, має бути предметом тривоги для всіх.

Близько 45 студентських організацій та активістських груп виступили зі спільною заявою, у якій звинуватили уряд Таїланду у ставленні до Банг “як до злочинниці, коли вона не була визнана винною”. У заяві додається, що Банг “була затримана і їй було відмовлено у звільненні під заставу без достатніх підстав, що є порушенням фундаментального права на заставу”. У зв'язку з цим Тайські юристи за права людини закликали уряд “поважати, захищати і реалізовувати право на звільнення під заставу політичних в'язнів, які не були визнані винними в будь-яких правопорушеннях остаточним судовим рішенням”.

Окрім місцевих правозахисних груп, дипломати та міжнародні групи і представники громадянського суспільства виступили із заявами, у яких висловили стурбованість передчасною смертю Банг і переслідуваннями, з якими вона зіткнулася як дисидентка. Акції пройшли в столиці Бангкоку та інших містах, таких як Чіангмай, Чіанг Рай, Пхрае, Лампанг, Накхон Ратчасіма і Кхонкен. Адвокат Пунсук Пунсукчароен взяв участь в одному з таких заходів і розповів про діяльність Банг.

Ми прийшли сюди, тому що вона була дитиною народу… який має права і свободи, і ніхто не повинен бути втраченим через те, що він користується своїми правами і свободами, і щоб наполягати на тому, що кожен, хто не був визнаний винним, повинен мати право на тимчасове звільнення.

Тим часом у Чіангмаї місцеві активісти та представники громадськості зібралися біля воріт Тха Пхе, туристичної пам'ятки старого міста, на віче в пам'ять про Нетіпорна. Вони запалили свічки, читали жалобні вірші та вигукували гасла із закликами до звільнення політв'язнів і…

— Prachatai English (@prachatai_en)

Директор Amnesty International в Таїланді Піянут Коцан наголосив на відповідальності уряду та продовженні жахливої ситуації з правами людини в країні.

Це приголомшливе нагадування про те, що влада Таїланду жорстко відмовляє продемократичним активістам у свободі, очевидно, намагаючись змусити замовкнути мирне вираження інакомислення.

Емілія Паламі Прадічіт з таїландської фундації “Манушья” підтримала думку молодіжних активістів.

Скільки молодих тайців мають вийти на вулиці, ризикувати своїм психічним здоров'ям, фізичним здоров'ям або зазнати брутального порушення прав людини з боку держави, щоб решта тайського суспільства почало діяти?

Карикатурист віддав належне Банг і проілюстрував роль уряду на чолі з прем'єр-міністром Сретта Тхавісіном у створенні умов для подальшого використання закону Lese Majeste (стаття 112 кримінального кодексу) проти інакомислячих.

Вшанування пам'яті Банг Талуванг

— stephff cartoonist (@stephffart)

 

Прем'єр-міністр повідомив ЗМІ, що вже доручив Міністерству юстиції розслідувати обставини, що призвели до смерті Банг.

Сьогодні (19 травня) Банг була кремована, у той час як активісти та прихильники продовжують вимагати справедливості.

Політичні активісти, родичі та друзі ув'язненої Нетіпорни “Банг” Талуванг відвідали сьогодні церемонію кремації Банг у Ват Суттапот, Бангкок.
Банг померла у тюремній лікарні вранці 14 травня.
(Фото: Sarawut Sriphetsai)

— Khaosod English (@KhaosodEnglish)

 

About Author

Previous
Next

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*