Skip to Content

У Польщі – рекордний експорт у Білорусь. Частина з нього йде в Росію. Що відбувається?

У Польщі – рекордний експорт у Білорусь. Частина з нього йде в Росію. Що відбувається?

Be First!

Республіка Білорусь, яка межує одразу з трьома країнами Європейського Союзу, є важливим “вікном” для росіян, які хочуть отримувати важливі та звичні для себе товари з цивілізованого світу, перебуваючи в державі-спонсорі тероризму.

Раніше ЕП розповідала, як Польща продовжує імпортувати російську та білоруську агропродукцію. А журналіст УП Михайло Ткач показав, як польсько-білоруський кордон повноцінно функціонує, поки міждержавні переходи з Україною блокують польські фермери.

Проте, як виявляється, торгівля між країною-членом блоку НАТО і “воюючими” з альянсом державами полягає не лише в продажі товарів. Поки польський експорт до РФ падає, продаж товарів до Білорусі у 2023 році аномально зріс.

[INFO_710808]

За даними UN Comtrade у 2023 році Польща поставила в Білорусь товарів на 2,9 млрд дол, а в Росію – на 3,7 млрд дол. Якщо у випадку з країною-агресором експорт обвалився одразу після початку великої війни, то обсяги продажу товарів до Білорусі, після незначного просідання на початку 2022 року, поступово зростали і дійшли до рекордного, щонайменше, з 2000 року рівня.

Аналіз торговельних даних свідчить про те, що тоді як Росія залишається “токсичним” партнером у торгівлі навіть для позицій, на які не накладено жодних санкцій, на Білорусь це реноме не поширюється. Навіть якщо з її території так само летять ракети по Україні.

З чого ж складається польський експорт до Білорусі? Передусім, з автівок: їх торік поставили на майже 1 млрд дол – третина від усіх проданих товарів Польщі до цієї країни. На другій позиції знаходиться експорт пластику (217 млн дол), на третій – машинне обладнання (158 млн дол), на четвертій – електроніка (148 млн дол), а на п’ятій – фарби (125 млн дол).

Загалом у першій двадцятці товарів на експорт зустрічається чимало позицій, пов’язаних з виробництвом: промислове обладнання, локомотиви, оптичне приладдя, електроніка. Зокрема, саме їхній експорт до Білорусі зростав протягом минулого року.

[INFO_710809]

Якщо поглянути детальніше, то під “механічними пристроями” криються техніка для збору врожаю, виготовлення молочної та іншої харчової продукції, а також побутової техніки: посудомийок, пральних машин, холодильників тощо.

Електричні машини, або, простіше – електроніка, це здебільшого монітори та екрани, нагрівачі та обігрівачі. Проте в цій категорії міститься багато позицій, які використовуються в енергетиці: вимикачі, реле, запобіжники, обмежувачі перенапруги, діоди, транзистори, напівпровідникові прилади.

За класифікацією санкційної групи Єрмака-Макфола та KSE, це позиції “подвійного призначення”, тобто цивільні товари, які можуть використовуватися у військових цілях. Усього торік Польща їх експортувала до Білорусі на 7,4 млн дол. І це лише в групі “електроніка”.

На кордоні з Україною – висипають зерно, а з Білоруссю – вільний трафік. Як Польща купує російську агропродукцію

Чимало позицій подвійного призначення сховано в категорії “оптика”. Загалом її польський експорт в Білорусь торік сягнув 34 млн дол, переважно в частині медтехніки, контактних лінз та окулярів для корекції зору. З цієї суми на позиції подвійного призначення припало близько 650 тис дол.

Примітно, що з вересня 2023 року продажі у Білорусь саме товарів подвійного призначення суттєво впали або зовсім припинилися за низкою позицій. Але не всіма.

Як вказувалось вище, найбільшими категоріями за вартістю експорту з Польщі у Білорусь були транспортні засоби: легкові автівки, причепи і напівпричепи, вантажівки, трактори, автозапчастини.

Навряд чи у Білорусі настільки різко зросло споживання усіх вище згаданих товарів, аби торік закупити їхню рекордну кількість за щонайменше 20 років. Як тоді пояснити стрибок у торгівлі? Можливо, відповісти допоможуть митні дані торгівлі між Білоруссю та Росією.

З них видно, що експорт цих товарів з Білорусі до Росії зріс одночасно із збільшенням торгівлі першої країни з Польщею. Особливо яскраво це видно в частині транспортних засобів, торішні поставки яких до РФ сягнули 60 млн дол. Так само зріс експорт у напрямку держави-агресора для електричних машин та оптики.

[INFO_710810]

Історії, коли з ЄС через Білорусь товари потрапляють в Росію, не нові. З виявлених прикладів – кейс Leica Camera AG, яка, ймовірно, після виходу з російського ринку переорієнтувала свої поставки через Східну Європу до Білорусі, а звідти – до Росії. Так, за даними, проаналізованими ЕП, підрозділ Leica Geosystems AG у Швейцарії через Білорусь тільки у 2023 році поставив дальнометрів і тахометрів на щонайменше 100 тис дол. Зокрема, це продукція, яку KSE та група Єрмака-Макфола відносять до товарів подвійного призначення.

Так само продовжує везтися до Росії і побутова техніка. Зростання експорту електроніки з Польщі до Білорусі, і з Білорусі до Росії, свідчать проаналізовані дані, здебільшого зумовлене постачанням електроніки LG Electronics.

Після історій про пральні машини, які розбирають, щоб дістати з них чіпи для військової техніки, постачання будь-якої техніки в Росію та Білорусь виглядає щонайменше дивно. І “гуманітарними цілями” як у випадку з фармацевтикою чи їжею таку торгівлю пояснити не можна.

About Author

Previous
Next

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*