Skip to Content

У Росії затримали журналістку за “вибачення” на адресу талібів

Be First!
by 23 Травня, 2024 Політика

Лицемірний крок, враховуючи зміцнення зв'язків Кремля з цим угрупованням

Надія Кеворкова стоїть у суді в Москві. Скриншот з відео “Черговий журналіст кинутий до в'язниці за дописи – Надія Кеворкова в Басманному суді Москви” з YouTube-каналу Sotavision. Добросовісне використання.

7 травня відома 65-річна мусульманська журналістка Надія Кеворкова була заарештована в Москві й відправлена до СІЗО на два місяці у кримінальній справі за “виправдання тероризму”. Звинувачення ґрунтується на двох постах на її Telegram-каналі “Кеворкова”. Перший був опублікований у 2018 році і є репостом тексту російського журналіста Орхана Джемаля, який був убитий у Центральноафриканській Республіці за місяць до посту Кеворкової.

Другий пост був написаний у 2021 році і пов'язаний з так званим виправданням руху “Талібан”, який досі визнаний в Росії терористичною організацією, незважаючи на стрімке зростання двосторонніх торговельних і політичних зв'язків між Росією і керованим талібами Афганістаном. Через тиждень Кеворкову внесли до списку терористів і екстремістів, що суттєво обмежило її соціальні, економічні та політичні права. У 2021 році Кеворкова опублікувала на своєму каналі три пости, пов'язані з Талібаном, – поки що незрозуміло, який з них використовується для її переслідування. В одному з них йшлося про те, як російська влада таємно допомагала талібам і використовувала загрозу тероризму за кордоном для виправдання своєї репресивної політики всередині країни.

Кеворкова відома в Росії і за її межами як журналістка й авторка документального серіалу “Джихад російської літератури”, у якому досліджувалося ставлення російських письменників до ісламу, а також трьох книг про ситуацію в Палестині. У 2010 році Надія Кеворкова була номінована на міжнародну премію “Найхоробріша жінка світу“, що присуджується Державним департаментом США.

Фото Руслана Айсіна. Використано з дозволу.

Global Voices поговорив з її колегою, політичним оглядачем і головним редактором журналу “Poistine” Русланом Айсіним про причини затримання Кеворкової, посилення репресій проти журналістів та активістів у Росії і про те, як можна потрапити до в'язниці за “виправдання” Талібану. Інтерв'ю було відредаговано для більшої ясності та стислості.

Раміль Ніязов-Адильджан (РНА): Затримання Кеворкової привернуло увагу всього російськомовного ісламського медіа-простору. Яке значення має її діяльність для російськомовних мусульман, які проживають на теренах пострадянського світу?

Руслан Айсин (РА): Надежда Кеворкова журналист высочайшего уровня, хорошо известная за пределами Российской Федерации. Она была во многих горячих точках от Афганистана, Ирака, Ирана, Палестины, Ливана и до африканских стран. Делала блестящие репортажи на английском и русском языках. Прославлена она еще и тем, что отстаивала интересы мусульман, трудовых мигрантов, просто угнетённых людей, журналистов, политических активистов. Деятельно участвовала во всевозможных таких акциях по отстаиванию интересов мусульман по всему миру.

Мусульманское сообщество очень гордилось ею, она была близким другом убитого российского журналиста Орхана Джемаля, являлась ученицей Гейдара Джемаля, известного исламского мыслителя, общественного деятеля. Надежда приняла Ислам. Много времени уделяла вопросам политической субъектности мусульман. Из под ее пера вышло три книги про Палестину, которые переведены на ряд языков.

Руслан Айсін (РА): Надія Кеворкова – журналістка найвищого рівня, добре відома за межами Російської Федерації. Вона була в багатьох гарячих точках від Афганістану, Іраку, Ірану, Палестини, Лівану і до африканських країн. Робила блискучі репортажі англійською та російською мовами. Прославлена вона ще й тим, що відстоювала інтереси мусульман, трудових мігрантів, просто пригноблених людей, журналістів, політичних активістів. Брала активну участь у різноманітних акціях з відстоювання інтересів мусульман по всьому світу.

Мусульманська спільнота дуже пишалася нею, вона була близькою подругою вбитого російського журналіста Орхана Джемаля, була ученицею Гейдара Джемаля – відомого ісламського мислителя, громадського діяча. Надія прийняла іслам. Багато часу приділяла питанням політичної суб'єктності мусульман. З-під її пера вийшло три книжки про Палестину, які перекладені кількома мовами.

РНА: Її звинувачують у “виправданні тероризму” виключно на підставі репостів у її Telegram-каналі. Як можна затримати людину за допис про Талібан в Росії, яка постійно приймає делегації талібів протягом останніх кількох років?

РА: К сожалению, ту статью, которую ей инкриминируют: 205 часть 2 Уголовного кодекса Российской Федерации «об оправдании терроризма» – абсолютно  абсурдна в отношении неё.

Во первых, она журналист и имеет профессиональное право для того, чтобы писать о том, что происходит, и она это делала.

Во-вторых, один из эпизодов обвинения состоит в том, что якобы она сделала репост статьи Орхана Джемаля. Написал он ее в 2010 году. Материал про события в Нальчике 2005 года, когда вооружённые люди восстали против властей в этой Кабардино-Балкарской республики.

Дело было нашумевшим. Орхан об этом писал. Статья не была запрещенной. Надежда Кеворкова тоже освещала это дело. В деле было очень много нарушений, силовики посадили людей, которые вообще не имели  никакого отношения к этому событию.

Второй эпизод – оправдание деятельности движения «Талибан». При этом они уже по факту признаны как правительство Афганистана. Находятся в хороших взаимоотношениях с Россией. Талибы участвуют во всевозможных мероприятиях, на высоком уровне встречаются с министром иностранных дел РФ Сергеем Лавровым. Всевозможные экономические форумы проходят с их участием.

В Казани на днях будет проходить ХV Международный экономический форум «Россия – Исламский мир: Kazan Forum», куда они тоже приглашены. В Татарстане работает торговое представительство Талибов. Имеются тесные взаимоотношения торговые, экономические и политические. Министр иностранных дел Лавров говорил о том, что талибы не являются террористической организацией, пресс-секретарь Путина Песков тоже неоднократно говорил об этом. Поэтому абсурдность и идиотизм всей этой обвинительной риторики очевидны для всех.

Видимо, эти слабые уголовные эпизоды выбраны просто для того, чтобы её быстро посадить. А какая там статья уже неважно. Как говорили во времена Сталина: был бы человек, а статья найдётся.

РА: Ту статтю, яку їй інкримінують – 205 частина 2 Кримінального кодексу Російської Федерації “про виправдання тероризму” – абсолютно абсурдна щодо неї.

По-перше, вона журналістка й має професійне право для того, щоб писати про те, що відбувається, і вона це робила.

По-друге, один з епізодів обвинувачення полягає в тому, що нібито вона зробила репост статті Орхана Джемаля. Написав він її у 2010 році. Матеріал про події в Нальчику 2005 року, коли озброєні люди повстали проти влади в цій Кабардино-Балкарській республіці.

Справа була гучною. Орхан про це писав. Стаття не була забороненою. Надія Кеворкова теж висвітлювала цю справу. У справі було дуже багато порушень: силовики кинули за ґрати людей, які взагалі не мали жодного стосунку до цієї події.

Другий епізод – виправдання діяльності руху “Талібан”. При цьому вони вже за фактом визнані як уряд Афганістану. Перебувають у хороших взаєминах із Росією. Таліби беруть участь у всіляких заходах, на високому рівні зустрічаються з міністром закордонних справ РФ Сергієм Лавровим. Різноманітні економічні форуми проходять за їхньої участі.

У Казані днями відбуватиметься ХV Міжнародний економічний форум “Росія – Ісламський світ: Kazan Forum”, куди вони теж запрошені. У Татарстані працює торгове представництво талібів. Є тісні взаємовідносини – торговельні, економічні та політичні. Міністр закордонних справ Лавров говорив про те, що таліби не є терористичною організацією, прес-секретар Путіна Пєсков теж неодноразово говорив про це. Тому абсурдність та ідіотизм усієї цієї обвинувальної риторики очевидні для всіх.

Мабуть, ці слабкі кримінальні епізоди обрані просто для того, щоб її швидко посадити. А яка там стаття вже неважливо. Як говорили за часів Сталіна: була б людина, а стаття знайдеться.

РНА: Чи є у вас якісь теорії щодо справжньої причини її затримання? Чи можете ви прокоментувати чутки про те, що її переслідують за активну пропалестинську позицію?

РА: Я думаю, что есть несколько причин её задержания. Это совокупность различных претензий, скажем, со стороны власти к ней.

Ее позиция не согласуется с линией партии. Она принципиально отстаивала интересы угнетенных и притесненных, беззащитных журналистов, политических активистов. А в России сейчас это, конечно, преступление. Более того, она имела свою точку зрения на многие события, которые, в большинстве своём, расходились с позицией российских властей.

Пропалестинская информационная и правозащитная деятельность Надежды Кеворковой тоже могли стать причиной ареста. Хотя Россия осуждает Израиль и поддерживает создание палестинского государства, но Москва сегодня может говорить так, а завтра поступить противоположным образом. Надежда как стояла на своём, так и стоит до сих пор.

Плюс ко всему Надежда являлась лидером общественного мнения, а в России сейчас все, кто являются таковыми, но при этом не поют в общем провластном хоре, рассматриваются как персоны нон-грата. И маховик репрессий, который сейчас активно раскручивается в России, сметает всех на своём пути.

РА: Я думаю, що є кілька причин її затримання. Це сукупність різних претензій, скажімо, з боку влади до неї.

Її позиція не узгоджується з лінією партії. Вона принципово відстоювала інтереси пригноблених, беззахисних журналістів, політичних активістів. А в Росії зараз це, звісно, злочин. Ба більше, вона мала свою точку зору на багато подій, які, здебільшого, розходилися з позицією російської влади.

Пропалестинська інформаційна та правозахисна діяльність Надії Кеворкової теж могли стати причиною арешту. Хоча Росія засуджує Ізраїль і підтримує створення палестинської держави, але Москва сьогодні може говорити так, а завтра вчинити протилежним чином. Надія як стояла на своєму, так і стоїть досі.

Плюс до всього Надія була лідером громадської думки, а в Росії зараз усіх, хто є такими, але при цьому не співають у загальному провладному хорі, розглядають як персон нон-ґрата. І маховик репресій, який зараз активно розкручується в Росії, змітає всіх на своєму шляху.

РНА: Чи є переслідування відомого на всю Росію журналіста-мусульманина частиною якогось великого націоналістичного повороту в сучасній Росії? Навіщо російській владі, яка оголосила “війну Заходу”, псувати свою репутацію перед світовою більшістю?

РА: Тут можно сказать одно: российские власти не действуют руководствуясь логикой. У таких репрессий есть свой алгоритм, который не согласуется с общей политической логикой. Его достаточно тяжело остановить. Действительно, тренд на шовинизм, русский национализм, исламофобию, ксенофобию в России присутствует давно.

Такие люди как Надежда с независимым суждением воспринимаются как чуждые, как инородные. Формально, конечно, ссориться с мусульманским миром России сейчас политически невыгодно. Но! Если бы политика Москвы была рациональной, осмысленной, то эти доводы можно было бы принять, но здесь, как мы видим, они не обращает на это внимание. Это не вопрос идеологии. Здесь другое – некое безумие. Им пронизано все в России сейчас.

Но будем надеяться на лучшее, на ее скорейшее освобождение. Надежда – волевая и стойкая женщина. Она много раз это доказывала. Ну, а наша задача – содействовать всеми силами, чтобы правда и справедливость восторжествовали.

РА: Тут можна сказати одне: російська влада не діє, керуючись логікою. У таких репресій є свій алгоритм, який не узгоджується із загальною політичною логікою. Його досить важко зупинити. Дійсно, тренд на шовінізм, російський націоналізм, ісламофобію, ксенофобію в Росії присутній давно.

Такі люди як Надія з незалежним судженням сприймаються як чужі, як чужорідні. Формально, звичайно, сваритися з мусульманським світом Росії зараз політично невигідно. Але якби політика Москви була раціональною, осмисленою, то ці докази можна було б прийняти, але тут, як ми бачимо, вони не звертають на це увагу. Це не питання ідеології. Тут інше – якесь безумство. Ним пронизано все в Росії зараз.

Але будемо сподіватися на краще, на її якнайшвидше звільнення. Надія – вольова і стійка жінка. Вона багато разів це доводила. Ну, а наше завдання – сприяти всіма силами, щоб правда і справедливість восторжествували.

About Author

Previous
Next

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*