Skip to Content

Які професії виявилися стійкими під час війни

Які професії виявилися стійкими під час війни

Be First!

За даними сайту work.ua, на початку червня кількість щотижневих вакансій перевищила 54 тис. Це найкращий показник з початку великої війни і навіть вищий, ніж, наприклад, у січні 2022 року.

“Кількість вакансій продовжує зростати. Частково зростання попиту на робочу силу пов’язане із сезонністю, зокрема, сільськогосподарськими роботами, а частково – з мобілізацією співробітників, у тому числі критичних, та посиленням складнощів з пошуком персоналу”, – пояснюють у Національному банку.

Зростання кількості пропозицій роботи відбувається швидшими темпами, ніж очікувалося. Оцінити це можна шляхом порівняння лінійних трендів за кількістю вакансій, розбивши їх на два періоди: до і після 24 лютого 2022 року.

Перший період, з березня 2020 року по лютий 2022 року, через карантин приніс економіці чималі проблеми. ВВП України у 2020 році впав майже на 10%.

Проте з падінням економіки майже на 30%, яке приніс рік російського вторгнення, це важко порівняти. Попри це кількість нових вакансій, які пропонують роботодавці, уже вища, ніж у будь-якому місяці карантинного 2020 року.

Кількість щотижневих вакансій

[INFO_700914]

Однак відновлення відбувається нерівномірно для різних професій. Найшвидше відновлюється попит на медиків, бухгалтерів, аграріїв, освітян, науковців, продавців, закупівельників, страхувальників, юристів і топменеджерів. У них криві відновлення навіть кращі, ніж були, наприклад, у 2020 році.

Попит на фармацевтів перевищив усі рекорди і зараз вищий, ніж у будь-який місяць до великої війни. На це, на жаль, можуть бути нерадісні причини.

Є професії, які відверто стагнують. Низький попит залишається на будівельників та IT-спеціалістів. Це може свідчити про слабкі темпи відновлення руйнувань та низьку активність галузі загалом через відсутність попиту на нерухомість.

На IT-сектор тиснуть внутрішні проблеми і світова криза в галузі. За даними Djinni, кількість вакансій в IT-секторі з початку 2023 року майже не змінюється.

Умови диктують компанії: як війна перевернула ринок праці в ІТ-сфері

Найбільше попит упав на працівників культури та шоу-бізнесу. Ця галузь під час дії воєнного стану фактично під забороною через технічні та моральні обмеження. Мова, у першу чергу, про корпоративні та розважальні заходи.

Відновлення попиту на професії у 2020-2022 роках

[INFO_700915]

Попри загалом позитивний тренд на ринку праці, НБУ нагадує про потенційні ризики, зокрема, регіональну диспропорцію у відновленні через велику кількість внутрішньо переміщених осіб (близько 4,8 млн) і релокованих підприємств.

Схід, північ і південь ще не повернулися до показників початку 2022 року, а захід і частково центр пропонують більше вакансій, ніж до початку великої війни.

Зсув ринку праці. Де в Україні шукати роботу?

Річ у тім, що в спустошених війною областях багато підприємств знищені чи зупинені. Інші переїхали в більш безпечні регіони. За даними Міністерства реінтеграції, до квітня 2023 року релокувалися близько 800 підприємств. Тільки з Харківської області в інші регіони переїхали понад 200 компаній.

З одного боку, кількість претендентів на вакансію в середньому в країні суттєво знизилася і в травні 2023 року була близькою до показника травня 2021 року. З іншого боку, співвідношення попиту і пропозиції нерівномірне залежно від регіону.

Наприклад, у Закарпатській області, яка уособлює острівець відносної безпеки, вакансій удвічі більше, ніж було на початку 2022 року. На одну вакансію там претендують лише півтора шукача, у Харкові – три, у Херсоні пʼять.

У публікації використані відкриті дані сайту work.ua

About Author

Previous
Next

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*