Skip to Content

Пам’ятки Кілії: гуляємо одним з найстаровинніших міст Одещини

Be First!
by 20 Жовтня, 2020 Без категорії

Найстаріше місто України –  Кілія може похвалитися одним з небагатьох напівпідземних храмів, розташованих на території нашої країни, рисовими полями та жабенячими лапками в кафе.

На місці зведеної візантійцями фортеці розбитий міський парк, а про минуле торгівельного міста нагадає порт. Кілія портове місто генуезців,  Угорщини, Молдови, Османської імперії.

Photo by Oleksiy Sumskiy. © nezalezhna-ukraina.com

В Кілії збереглася унікальна напівпідземна церква Святого Миколая, старообрядницька Покровська церква та собор Покрова Богородиці, обидві зведені у 19 столітті.

Церква Святого Миколая

Храм був зведений у 1485 році, коли Кілія входила до складу Османської імперії. На території завойованих земель діяла заборона будувати християнські храми вище турецького вершника – приблизно 2,5 м. Якщо не можна будувати вгору, то заборони в землю не було. Доречи, храм зведений на залишках більш давнього  – грецького. Від церкви існували підземні ходи, що вели у центр міста та до фортеці.

Photo by Oleksiy Sumskiy. © nezalezhna-ukraina.com

Собор Покрова Пресвятої Богородиці

Старообрядницька Покровська церква в Кілії була побудована в 1846 році з саману. Настоятелем цієї церкви був Авдей Кузьмін, в майбутньому став єпископом Тульчинським Алімпієм. У 1912 році при протоієрея Іоанна Кравцова навколо старої церкви почали споруджувати кам’яні стіни. У 1916 році будівництво було закінчено, стару церкву розібрали і винесли зсередини. Нову церкву освятив керуючий Ізмаїльської та Бессарабської єпархії Кирило (Политов).

До 1930 року була побудована нова дзвіниця заввишки в 51 метр, також збільшується розмір храму. У 1951—1954 роках при священнику Несторі Соловйові була зроблена огорожа навколо церкви.

Влітку 1998 року від удару кульової блискавки в храмі спалахнула пожежа, від якої згоріли всі дерев’яні конструкції, іконостас, восьмерик, покрівля трапезній частині і перекриття дзвіниці. Антимінс, освячений ще владикою Кирилом, вдалося врятувати. Через два тижні в будівлі колишнього церковного будинку була освячена церква на честь Введення в храм Пресвятої Богородиці. У грудні 2004 року відновлений Покровський храм був освячений.

Photo by Oleksiy Sumskiy. © nezalezhna-ukraina.com

About Author

Previous
Next

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*