Skip to Content

Через 38 років після Чорнобильської катастрофи територія Білорусі залишається забрудненою на 12%

Be First!
by 2 Травня, 2024 Політика

Білорусь не повідомляє іншим країнам нічого, що стосується Чорнобилю

 

26 червня 1986 року на Чорнобильській атомній електростанції сталась катастрофічна аварія. Планова зупинка реактора, що тривала 20 секунд, здавалася звичайною перевіркою електрообладнання. Однак, кількома секундами пізніше в результаті хімічного вибуху в атмосферу вивільнилось близько 520 типів небезпечних радіонуклідів.  Тридцять вісім років по тому влада Білорусі зазначає, що територія залишається забрудненою на 12%.

Чорнобильська атомна електростанція була розташована поблизу міста Прип'ять, що на півночі України, яка тоді входила до складу Української РСР, недалеко від кордону з Білоруською РСР. З часів аварії місто порожнє, а навколо станції створена зона відчуження радіусом 30 км. Із цієї зони було евакуйовано понад 100 000 людей.

Центральна площа Прип'яті. Зображення XEvansGambitx з Вікісховища. CC BY-SA 4.0.

На північ від української частини зони відчуження знаходиться Поліський державний радіаційно-екологічний заповідник, який належить до території Республіки Білорусь. На цій території розташовано 96 покинутих населених пунктів, в яких до аварії та евакуації в 1986 році проживало понад 22 000 мешканців.

Контрольно-пропускний пункт «Брагін» на в'їзді до Поліського державного радіаційно-екологічного заповідника. Зображення від Showmeheaven з Вікісховища. CC BY 3.0 DEED.

Як повідомляють державні ЗМІ Білорусі, наприкінці квітня 2024 року перший заступник начальника Держатомнагляду Білорусі Леонід Дєдуля заявив на пресконференції:

В результаті вибухів і пожеж в атмосферу було викинуто близько 200 видів радіонуклідів з періодом напіврозпаду від декількох годин до сотень тисяч років, причому основний удар прийняла на себе Білорусь. Наприклад, якщо розглядати радіонуклід цезій-137, то 35 відсотків від загальної кількості, що випала, приземлилося в нашій країні. На цей радіонуклід припадає близько 90 відсотків дозового навантаження на населення. За післяаварійний період площа забрудненої цезієм-137 території Білорусі зменшилася майже вдвічі і зараз становить близько 25,5 тисяч квадратних кілометрів, або 12 відсотків від загальної площі країни. 

Сьогодні понад 2 000 населених пунктів розташовані в зонах радіоактивного забруднення, в яких проживає близько 930 000 осіб (185 000 з яких – діти).

Хоча державні ЗМІ повідомляють про успіх білоруської чорнобильської програми, що фінансується державою і спрямована на подолання економічних, соціальних та екологічних наслідків катастрофи, за межами країни до неї ставляться скептично.

Олександр Лукашенко, який є лідером Білорусі вже 30 років, сказав, що програма спрацювала настільки добре, що «дала копняка Чорнобилю».

Однак білоруський історик Олександр Фрідман вважає, що режим Лукашенка за допомогою пропаганди маніпулює громадською пам'яттю і думкою навколо трагедії. За його словами, економічні цілі та можливість використовувати для їх досягнення забруднені території були рушійною силою чорнобильської програми Лукашенка. У своїй критичній статті для DW він говорить, що людьми нехтували, а дослідження, які показували серйозні наслідки використання землі навіть після того, як минули роки, були придушені.

Одним з дослідників був Юрій Бандажевський, колишній директор Медичного інституту в Гомелі, вчений, який працював над наслідками Чорнобильської катастрофи. Він був засуджений до восьми років ув'язнення в Білорусі в 2001 році. На думку багатьох правозахисних груп, доктор Бандажевський був в'язнем совісті. Його заарештували невдовзі після того, як він опублікував доповіді, що критикували офіційні дослідження, які проводились у зв'язку з Чорнобильською катастрофою.

У 2005 році він вийшов на волю умовно-достроково і зараз працює в Україні. Про це Бандажевський розповів в одному з інтерв'ю DW через 30 років після катастрофи:

Я вважаю, що навіть через три десятиліття після Чорнобильської катастрофи ситуація не змінилася настільки, щоб забезпечити безпечне проживання та сільськогосподарську діяльність на цих територіях. Так, рівень радіації цезію-137 і стронцію-90, які мають період напіврозпаду близько 30 років, дійсно знизився. Однак продуктом напіврозпаду цезію є барій, який майже не виводиться з клітин.

Радіонукліди мігрували в ґрунт, потрапляючи біологічними ланцюгами в рослини, тварин і людей, вражаючи клітини життєво важливих органів. Цей факт ігнорується тими [чиновниками], які говорять про безпечне проживання на територіях, що постраждали від аварії на АЕС.

Вивчати зміни, що відбуваються в організмі людини під впливом радіоактивних елементів, ми почали на п'ятий рік після вибуху. Тоді ми зафіксували серйозні патології внутрішніх органів – мозку, серця, ендокринної системи – які можна було оцінити як результат прямого радіотоксичного впливу. Але [білоруські] чиновники не хотіли пов'язувати причину і наслідок. Тим часом у Вєткінському районі Білорусі багато дітей, за якими ми спостерігали в 1993-1995 роках, померли.

Ми повинні враховувати, що постраждалими можуть бути і ті, хто живе далеко від Чорнобильської зони, але споживає продукти звідти. У Білорусі після аварії на ЧАЕС деякі «розумники» придумали змішувати «чисті» продукти з «брудними». У Гомельській області забруднені землі спочатку таємно, а потім і відкрито використовувалися для виробництва сільськогосподарської продукції, зерном з якої годували худобу. Продукція з регіону продовжує розповсюджуватися по всій республіці. Зараз ситуація дійшла до того, що ці території перекваліфікували в «чисті», економлячи на соціальних виплатах.

У жовтні 2023 року, як повідомляли ЗМІ, громадська організація «Діти Чорнобиля», яка допомогла тисячам дітей із забруднених територій відвідати європейські країни для отримання медичної та психологічної підтримки, була закрита білоруським судом в рамках тривалого тиску на білоруське громадянське суспільство. Крім того, вже понад два роки, відколи почалося повномасштабне вторгнення Росії в Україну (за підтримки Лукашенка), Білорусь не повідомляє іншим країнам про жодні дослідження чи інші питання, пов'язані з Чорнобилем, за винятком рідкісних зустрічей МАГАТЕ, про що зазначають білоруські державні ЗМІ. Таким чином, неможливо провести незалежну оцінку того, що відбувається в забруднених районах Білорусі. Можна з упевненістю припустити, що до тих пір, поки режим Лукашенка не зазнає поразки, громадськість в країні і за її межами не дізнається про реальну ціну Чорнобильської катастрофи 1986 року для Білорусі.

 

About Author

Previous
Next

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*