Skip to Content

Чи матиме Мексика першу жінку-президента?

Be First!
by 22 Травня, 2024 Політика

Погляньмо на тих, хто балотується в президенти Мексики

Кадр із відеозапису дебатів у Національному виборчому інституті (INE), розміщеного на YouTube-каналі INETV “Primer Debate Presidencial – México 2024″. Добросовісне використання.

2 червня 2024 року в Мексиці відбудуться президентські вибори, і вперше в історії країни існують реальні умови для того, щоб її президентом стала жінка. Клаудія Шейнбаум Пардо та Берта Ксочітл Гальвес Руїс змагаються за перше місце в опитуваннях, залишаючи третього кандидата Хорхе Альвареса Майнеса на комфортній відстані. Наприклад, опитування, проведене компанією Mitofsky poll для журналу El Economista, показує, що Шейнбаум отримує 56%, Гальвес – 32,2%, а Майнес – 11,8%.

Вибори проходять у напруженій обстановці, коли виконавча і законодавча влада стикаються з судовою, оскільки прийняті в Конгресі законопроєкти блокуються у Верховному суді. Насильство проти місцевих політиків з боку організованої злочинності також зростає.

Клаудія Шейнбаум робить ставку на політичну спадковість

Фотографія Клаудії Шейнбаум, зроблена Родріго Жардоном, вікіпедія. CC BY-SA 4.0 DEED.

Нинішній провідний кандидат Клаудія Шейнбаум – науковиця й дослідниця, яка закінчила Національний автономний університет Мексики (UNAM). Вона була секретарем з питань навколишнього середовища Мехіко (CDMX) у 2000 році, працювала в уряді Андреса Мануеля Лопеса Обрадора (AMLO), коли він був мером міста, а зараз він є президентом Мексики. У 2016 році вона стала мером Тлалпана, району в CDMX. У 2018 році вона стала першою жінкою-мером столиці, дотримуючись тієї ж ідеології, що й АМЛО, і відстоюючи соціал-демократичну позицію.

Клаудія Шейнбаум стала кандидатом від коаліції Руху національного відродження (MORENA), Робочої партії (PT) та Партії зелених екологів Мексики (PVEM) у вересні 2023 року, після суперечливих иісцевих виборів, на яких вона перемогла колишнього міністра міжнародних відносин Марсело Ебрарда Касаубона та колишнього секретаря уряду Адана Аугусто Лопеса Ернандеса.

На посаді мера Мехіко вона очолила одну з найамбітніших програм лісовідновлення, висадивши 30 мільйонів дерев. Вона також схвалила будівництво двох ліній канатної дороги для з'єднання найвищих частин міста, відомих як Cable Bus. Вона також очолила розширення ліній метрополітену. Під час пандемії COVID-19 ЮНЕСКО нагородила місто за його стійку реакцію на COVID-19 та землетруси 2017 року.

Мексиканська опозиція пов'язує з Клаудією такі скандали: хабар, який її колишній чоловік Карлос Імаз отримав у 2006 році від бізнесмена Карлоса Ахумади. Також обвал початкової школи Ребсамен під час землетрусу у вересні 2017 року, що призвів до загибелі 26 людей, переважно дітей, під час перебування Шейнбаум на посаді мера міста Тлалпан. У 2022 році один з мостів метро обвалився під час події, відомої як “Лінія 12″, де загинули 26 людей.

Хохітл Гальвес , яка змагається за друге місце

Фотографія Хохітл Гальвес від EneasMx через вікіпедію. CC BY-SA 4.0 DEED.

Експресивна Хохітл Гальвес – сенатор від правої опозиційної партії, Партії національної дії (PAN). Вона починала скромно, будучи родом із сім'ї корінних жителів штату Ідальго і закінчивши навчання за фахом комп'ютерного інженера в УНАМ. Гальвес прийшла в політику в 2000 році, коли почала очолювати Управління з питань розвитку корінних народів (CDI) в президентській адміністрації Вісенте Фокса. У 2015 році вона стала мером міста Мігель Ідальго в CDMX. У 2018 році стала сенатором від PAN. Крім того, у неї є власний бізнес – будівництво “розумних” будівель та обслуговування комп'ютерних систем.

Як сенатор, вона почала активно критикувати уряд АМЛО. Серед її пам'ятних моментів – прикуття себе ланцюгом до трибуни в Сенаті, участь у виборах у костюмі динозавра та вимога “права на відповідь” на прес-конференції АМЛО. Останнє зробило її кандидатом від опозиційного блоку “Фронт посилення Мексики”, альянсу, що складається з PAN, Інституційно-революційної партії (PRI) та Партії демократичної революції (PRD). Гальвес була обрана після того, як всі її опоненти зняли свої кандидатури.

Наразі лише соціологічна компанія Massive Caller поставила її попереду Шейнбаум, хоча за даними опитувань, 95% виборців утрималися від участі в опитуванні.

Гальвес також була пов'язана з корупційними схемами. У 2023 році наступник Гальвеса на посаді мера Мігель Ідальго Віктор Ромо засудив ймовірні контракти між компаніями Гальвеса та урядом. Аналогічно розслідування газети Sin Embargo показало, що будинок Гальвеса вартістю 482 928 доларів США був побудований за непрозорою будівельною схемою. Цей випадок відомий як “La Casa Roja” (“Червоний будинок”).

Альварес Майнес прокладає третій шлях

 Фотографія Хорхе Альвареса Майнеса (Jorge Álvarez Máynez) від EneasMx через вікіпедію. CC BY 4.0.

Федеральний депутат Хорхе Альварес Майнес не був фаворитом ліберально-прогресивної (лівоцентристської) партії “Громадянський рух” (MC). Насправді обраним кандидатом був губернатор штату Нуево-Леон Самуель Гарсія, який вже розпочав свою передвиборчу кампанію. Однак був змушений піти у відставку конгресом штату та відмовився від участі в перегонах. Таким чином, молодий сакатеанець Майнес зайняв його місце.

Майнес зайняв свою нішу серед молоді, виступаючи за екологічні заходи, зелену енергетику та соціальні питання, такі як скорочення робочого дня або покращення доступності житла.

Альварес Майнс намагався позиціонувати себе за допомогою соціальних мереж і перших двох президентських дебатів, щоб представити свої передвиборчі пропозиції. Досі найгучніша дискусія з будь-яким кандидатом відбулася під час других дебатів, коли він запитав Гальвес про те, чи підтримає вона ініціативу скорочення робочого тижня до 40 годин.

У 2022 році його критикували в соціальних мережах за візит до Києва, який назвали “військовим туризмом”, а в квітні 2023 року прибічниця партії звинуватила його в сексуальних домаганнях.

Незважаючи на те, що партія представляє частину опозиції в Мексиці, вона не бажає приєднуватися до блоку Фронту Ампліо. Рух Сьюдадано прагне збільшити кількість своїх представників у федеральному конгресі і представити себе громадськості як третю альтернативу політичній бінарності.

2 червня, окрім обрання президента, виборці обиратимуть 500 федеральних депутатів та 128 сенаторів. Крім того, у штатах Чьяпас, Гуанахуато, Халіско, Морелос, Пуебла, Табаско, Веракрус та Юкатан обиратимуть губернаторів та конгреси штатів.

About Author

Previous
Next

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*