Skip to Content

Керівна партія Грузії приймає суперечливий закон про іноземних агентів попри масштабні протести

Be First!
by 22 Травня, 2024 Політика

Партія влади підштовхує Грузію до політичної кризи

Фотоілюстрацію люб'язно надано Маріам Нікурадзе (Mariam Nikuradze)

Масові протести збурюють Грузію з 8 квітня 2024 р., коли керівна партія Грузії повернулася до впровадження суперечливого законопроєкту про іноземних агентів. Та попри місяці гучних протестів громадськості й міжнародного осуду парламент схвалив законопроєкт у третьому читанні 13 травня і прийняв його 14 травня. Тим часом, коли тисячі грузинів продовжують виходити на вулиці на знак протесту, уряд заявив, що створить базу даних про “небажаних”, а саме “людей, які проявляють у своїй діяльності або публічно підтримують насильство, погрози і шантаж під час протестів”.

Також були повідомлення про напади на критиків уряду, що, схоже, є частиною насильницької кампанії, спрямованої змусити замовкнути голоси проти законопроєкту.

Законопроєкт вимагає, щоб усі ЗМІ й неурядові організації у Грузії, які отримують більше 20% свого фінансування з-за кордону, реєструвалися як “іноземні агенти” й подавали звіти про свій річний дохід і донорські джерела. За прогнозами місцевого громадянського суспільства, це “призведе до контролю з боку влади, що може поставити під загрозу внутрішні зв'язки та конфіденційні джерела організацій”.

У відповідь на цей закон дванадцять європейських міністрів закордонних справ звернулися до чиновників ЄС із запитом пояснити, як тепер виглядає шлях Грузії до членства в ЄС після прийняття цього закону. Це йде вже на додачу до окремого запиту щодо адресних санкцій проти “тих, хто відвертає країну від шляху до її європейського майбутнього”, та ще одного заклику призупинити для Грузії статус кандидата, переглянути фінансування з ЄС державного бюджету і програм та провести проміжну оцінку прогресу країни із впровадження решти зобов'язань. У США висловили стурбованість у відкритому листі до прем'єр-міністра Іраклі Кобахідзе, настійно рекомендуючи партії “Грузинська мрія” відкликати законопроєкт.

55 секунд

Всього якихось 55 секунд вистачило парламенту, щоб прийняти закон у третьому читанні 13 травня, як повідомляє медіа-ресурс Civil.ge. Більшість депутатів від опозиції та й багато з представників керівної партії були відсутні під час голосування, бо їх затримала поліція перед парламентською будівлею. 14 травня відбулося голосування за закон на пленарному засіданні, де він був прийнятий 84 голосами “за” від керівної партії при 30 голосах “проти”.

Поспішне рішення відбулося на другий день після найбільшого донині протесту в Грузії:

Тисячі грузинів зібралися перед парламентом у Тбілісі ввечері 12 травня на протест проти закону про так званих “іноагентів”, який, на думку противників, придушуватиме вільні засоби інформації та громадянське суспільство.

Протест у неділю, 12 травня, тривав усю ніч:

Прохолодний час близько півночі у Тбілісі, люди залишаються під парламентом на ніч, щоб протестувати проти російського закону вранці, коли почнеться третє читання законопроєкту.

Сьогодні міністр внутрішніх справ погрожував протестувальникам ув'язненням до 4 років, якщо вони спробують заблокувати парламент.

В той час, коли у столиці та в інших місцях по країні вирували протести, члени владної партії “Грузинська мрія” продовжували просувати закон про іноземних агентів. Наприклад, прем'єр-міністр Іраклі Кобахідзе заявив 12 травня, що прийняття закону — це те, чого хоче грузинський народ, незважаючи на ворожу атмосферу навколо будівлі парламенту.

На протесті у Тбілісі знову звучить гімн Євросоюзу.

13 травня студенти з кількох тбіліських університетів покинули заняття і приєдналися до протестувальників, де вони скандували, що будуть “захищати гідне майбутнє Грузії, її незалежність та європейське майбутнє країни”, за повідомленнями Грузинської служби Радіо Свобода.

Студентська демонстрація на проспекті Руставелі в цей момент. Студенти більше ніж 30 університетів вийшли на акцію спротиву. Вони планують пройти маршем з 10:00 від різних університетів до парламенту, де о 12:00 має відбутися третє й останнє пленарне читання законопроєкту про іноземних агентів.

Воля грузинського народу також була зазначена в заяві, яку опублікували понад сотня місцевих організацій громадянського суспільства:

The unprecedentedly large number of demonstrators on May 11 clearly showed that the Georgian people understand the insidious goals of this law, do not give in to the government’s attempt to intimidate the population, and unwaveringly defend the country’s western course. Hear the voice of united and strong Georgian society. The government must withdraw this law unconditionally!

Небачено велика кількість демонстрантів 11 травня явно показала, що грузинський народ розуміє підступні цілі цього закону, не піддається на спроби влади залякати населення і непохитно захищає західний курс країни. Почуйте голос об'єднаного й сильного грузинського суспільства. Влада мусить безумовно відкликати цей закон!

Висловлювання опозиції теж звучали в такому дусі. “Влада порушила конституцію. Якщо вони й далі йтимуть цим шляхом, вони втратять легітимність на міжнародній арені, тому що накладуть міжнародні санкції на всіх депутатів, які підтримують цей закон […] більшість грузинського парламенту буде [вважатися] представниками Росії, а не Грузії”, — сказала опозиційна політична діячка Саломе Самадашвілі.

“Опір триватиме, не до відкликання закону, а доки не піде з влади “Грузинська мрія”, яка стала виконавцем волі Кремля у країні”, — висловилася незалежна депутатка парламенту Теона Акубардія.

Насильство з боку поліції

Протягом тижнів протестів стрімко поширювалися повідомлення про насильство з боку поліції. Упродовж тижнів місцеві медіа були заповнені новинами про застосування сльозогінного газу, гумових куль, водометів і масових арештів, а також повідомленнями про бандитів, які фізично нападали на критиків влади, на членів їхніх сімей і на приватну власність.

Поліція б'є протестувальників у Тбілісі. Відео

В інтерв'ю журналу Foreign Policy Ето Бузіашвілі, колишня радниця Ради національної безпеки Грузії, сказала: “Те, що відбувалося цими днями, — це просто безпрецедентний рівень переслідування”.

За інформацією місцевого ресурсу OC Media, члени опозиційних партій та активісти зазнали побиття за межами своїх домівок. Активісти, політики й демонстранти також розповідали, що отримують дзвінки з лайкою і погрозами з невідомих номерів. Раніше повідомлялося, що багато представників громадянського суспільства стали жертвами кампанії постерів, на яких були їхні обличчя й підписи “зрадники, раби іноземних грошей” і т.п. Міністр юстиції Раті Брегадзе, не довго думаючи, перекинув вину на демонстрантів: “Якщо хтось і може організовувати такі заворушення, так це точно люди, які стоять на чолі цих зборищ, які хочуть [розпалити іскру] протесту в країні”.

Законопроєкт про іноземних агентів був уперше внесений на розгляд у березні 2023 року, й тоді він зіткнувся з гучними протестами громадськості й міжнародною критикою, що змусило керівну партію полишити законопроєкт. Трохи більше ніж через рік, 3 квітня 2024 року, лідер “Грузинської мрії” в парламенті Мамука Мдинарадзе оголосив про їхнє рішення повторно розглянути законопроєкт. Такий хід загалом сприйняли як крок на зближення країни з Росією і прагнення змусити критиків замовкнути перед майбутніми виборами до парламенту, що мають пройти у жовтні.

Після такого оголошення від правлячої партії звичними стали новини про щоденні протести. Минулого місяця Європейський парламент ухвалив резолюцію, що засуджує законопроєкт і закликає до санкцій проти засновника керівної партії “Грузинська мрія” Бідзіни Іванішвілі. Іванішвілі — ключова фігура в грузинській політиці, відомий своїми тісними зв'язками з Росією.

Тим часом кілька членів “Грузинської мрії” оголосили про своє звільнення, що може вказувати на розкол у владі. Серед них посол Грузії у Франції та радник державного міністра з питань примирення і громадянської рівноправності. Після повернення до розгляду законопроєкту президентка Грузії говорила, що накладе на нього вето. Але парламентська більшість може подолати президентське вето.

About Author

Previous
Next

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*