Skip to Content

Війна Ізраїлю проти Гази займає центральне місце на Євробаченні-2024

Be First!
by 14 Травня, 2024 Події

Перформанс розпочався, як і протести

Ірландський гурт Bambi-Thug виконує свою пісню “Doomsday Blue” у перший день півфіналу Євробачення. Гурт одягнений в авангардне вбрання, традиційне для виступів на Євробаченні. Зображення з офіційного YouTube-каналу Євробачення.

Хоча щорічний пісенний конкурс “Євробачення” найбільше відомий своїм кричущим блиском і гламуром, за яскравими виступами часто ховаються регіональна політична напруженість і міжнародні конфлікти.

“Найбільший у світі пісенний конкурс” відбудеться 7-11 травня в Мальме, Швеція, і цього року вся увага прикута до Ізраїлюдавнього учасника європейського пісенного конкурсу, незважаючи на його географічну віддаленість, оскільки він бере участь попри те тривалий геноцид проти Гази.

Хоча організатори наполягають на тому, що Євробачення є “неполітичною подією” і навіть мають правила, що забороняють учасникам ділитися політичними гаслами чи програмами, активізм не є чимось новим для Євробачення. У попередні роки конкурс використовували, щоб привернути увагу до війни Росії проти України, прав і свобод ЛГБТК+, гендерної нерівності тощо. Багато конкурсантів і фанатів історично використовували конкурс як платформу для висловлення своїх претензій і приховували політичні меседжі у своїх піснях, вбранні чи плакатах.

Протягом тижнів, що передували події, протестувальники постійно збиралися біля мерії Мальме, закликаючи організаторів засудити насильство Ізраїлю в Газі і відсторонити їх від участі в конкурсі.

Протестувальники збираються біля мерії Мальме в середині квітня, закликаючи до бойкоту Ізраїлю. Скриншот з відео Reuters на YouTube.

Шведські організатори посилюють заходи безпеки навколо заходу в очікуванні протестів, пов'язаних з конфліктом між Ізраїлем і Газою. Напередодні заходу повсюдно лунали заклики до 20-річної Іден Голан, конкурсантки від Ізраїлю цього року, відмовитися від участі в конкурсі, а також заклики бойкотувати захід, якщо Голан візьме в ньому участь. Голан прийняла рішення продовжувати і в інтерв'ю Reuters сказала: “Я приїжджаю сюди, щоб показати свій голос, поділитися своєю любов'ю, своїм даром від Бога і, сподіваюся, змусити людей відчути щось і залишити слід в їхніх душах, а також об'єднатися за допомогою музики”.

Спочатку Голан мала заспівати власну пісню під назвою “Жовтневий дощ”, яка, ймовірно, стосувалася атаки на ізраїльські поселення, здійсненої 7 жовтня під проводом ХАМАСу. Європейська мовна спілка не погодилася з цим рішенням, і пісня була змінена і перейменована на “Ураган”.

Тим часом деякі конкурсанти використовують платформу, щоб висловити свою солідарність з палестинцями. 33-річний Ерік Сааде, учасник Євробачення 2024 від Швеції, який має палестинське коріння, під час свого виступу на знак протесту проти участі Ізраїлю одягнув на зап'ястя кефію (традиційне палестинське вбрання), чим заслужив похвалу від фанатів і критику від продюсерів шоу. Виконавчий продюсер Євробачення Ебба Адіельссон опублікував заяву, в якій сказав: “Ерік Сааде добре знає правила, які застосовуються, коли він стоїть на сцені Євробачення. Ми шкодуємо, що він скористався своєю участю в конкурсі таким чином”.

ерік сааде ти завжди будеш культовим

— kellie⁷ (@indigoxseoul)

Під час попереднього конкурсу палестинський співак Башар Мурад був обраний представляти Ісландію на цьому заході, хоча й вибув перед фіналом. Він скористався тим, що опинився в центрі уваги, щоб підвищити обізнаність про важке становище палестинців і швидко став улюбленцем глядачів. Він також співпрацював з попереднім учасником від Ісландії, гуртом Hatari, який ледь не був дискваліфікований під час конкурсу Євробачення 2017 року за політичні заяви про окупацію Палестини Ізраїлем. Hatari створили багато пісень, пов'язаних з визволенням Палестини.

У той час як Ізраїль отримав зелене світло на участь у конкурсі, Білорусь не має права брати участь у Євробаченні з 2021 року через придушення протестувальників та порушення прав людини в країні. Росія перебуває під забороною протягом останніх двох років після вторгнення в Україну в лютому 2022 року.

Обговорюючи питання заборони Росії в грудні 2022 року, виконавчий директор Євробачення Мартін Естердаль сказав, що це була викликом, але додав: “Коли ми говоримо, що ми не політизовані, то ми завжди повинні відстоювати основні та найвищі демократичні цінності”.

Українська співачка Альона Альона виступає на Євробачення зі спецефектами, що нагадують бомби, які падають над нею. Зображення з Youtube Screenshot

Від початку вторгнення у 2022 році Україна використовувала конкурс “Євробачення”, щоб заручитися підтримкою громадськості в умовах війни з Росією. Україна виграла конкурс у 2022 році, а пісня-переможець “Серце зі сталі” стала чимось на кшталт неофіційного національного гімну в країні. Минулорічні українські конкурсанти обрали пісню, що описує терор, який відчувають громадяни під час війни, тоді як цьогорічні конкурсанти, Альона Альона та Джеррі Хайль, використали образи та спецефекти, що чітко апелюють до російських ракет та загиблих українців.

Альона Альона та Джеррі Хайль під час свого виступу 7 травня 2024 року показують відео про загиблих українців. Зображення з YouTube.

Так зване нерівномірне застосування дискваліфікацій викликало багато суперечок і закликів до бойкоту цьогорічного Євробачення.

Бойкотуйте Євробачення. Немає жодної причини, чому Ізраїль має залишатися на конкурсі, тоді як ви відсторонили Росію.

(@Paliefer3)

Росію продовжують відстороняти від участі в пісенному конкурсі “Євробачення” за вторгнення в Україну. Палестинські прапори заборонені, щоб уникнути “політизації” заходу.

Але неєвропейська держава Ізраїль, яка зараз здійснює геноцид у Газі, не лише бере участь у конкурсі. Її прапор буде…

— Jonathan Cook (@Jonathan_K_Cook)

Повний відеозапис півфінальних виступів Євробачення дивіться у відео нижче.

About Author

Previous
Next

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*