Skip to Content

Китай наступає. Пекін все більше допомагає Москві

Китай наступає. Пекін все більше допомагає Москві

Be First!

6 квітня видання Financial Times з посиланням на неназваних посадовців повідомило, що державний секретар США Ентоні Блінкен у спілкуванні з колегами в Євросоюзі та НАТО поінформував їх про допомогу Китаю Росії “у масштабах, які викликають занепокоєння”. Ішлося, зокрема, про підтримку у виробництві оптичного обладнання, пропелентів та обладнання в космічній сфері.

Один із співрозмовників видання стверджував, що це пролунало як “дуже чіткі попередження, стався зсув і це відчувалося, відбувся новий розвиток подій”.

Після цього міністерка фінансів Дженет Єллен наголосила, що “компанії, зокрема в КНР, не мають надавати матеріальну підтримку для війни Росії проти України”, та попередила про “значні наслідки, якщо вони будуть це робити”. FT зазначає, що це одне з найбільш жорстких попереджень США на адресу Пекіна.

Як Китай став головним постачальником Росії компонентів для зброї

Те, що Китай заробляє на війні в Україні, уже давно ні для кого не секрет. Рік тому ЕП аналізувала торговельну статистику між Пекіном та Москвою і все виглядало так, що це співробітництво було цілком комерційним.

Китай та Індія купували із знижкою російську нафту, від якої відмовився ЄС, а Пекін експортував електроніку і товари першої необхідності країні-агресору після зведення до мінімуму торгівлі між цивілізованим світом та РФ.

Експорт з країн, які ввели санкції проти Росії (США, Великобританія, члени ЄС), суттєво знизився в усіх групах: на 65% для товарів розкоші і на 96% для товарів подвійного призначення. Однак експорт з країн Кавказу, Центральної Азії, Південно-Східної Європи (наприклад Польщі) та Китаю стрімко зріс, свідчить дослідження Bank of Finland. Проте відкрито з Москвою торгує лише Пекін.

За даними агентства Bruegel, експорт з Китаю в РФ в грудні 2023 року (останні дані) встановив історичний рекорд: 10,71 млрд дол. Це удвічі більше, ніж середні місячні значення у 2019-2021 роках і близько 50% від усього імпорту Росії.

Важливо і те, що саме росіяни завозять з Китаю. Останні доступні дані показують, що це не просто бізнес: Пекін дедалі більше допомагає Москві закривати потребу в товарах подвійного призначення. Ідеться про ключові компоненти для зброї.

Імпорт Росією критичних компонентів з Китаю зростає до рекордних рівнів

[INFO_712186]

У січні KSE Institute повідомляв про обнадійливу ситуацію щодо напівпровідників. За його даними, імпорт цих товарів в РФ у січні-жовтні 2023 року був на 30% нижчим, ніж у другій половині 2022 року, а комп’ютерних компонентів – на 39%.

Проте в кінці 2023 року стався “зсув”, про який вказує FT. У грудні сумарний імпорт критичних компонентів в РФ зріс до 1,6 млрд дол на місяць – мінімум на третину від середніх показників року, свідчать проаналізовані ЕП дані Bruegel.

Найсуттєвіше імпорт зріс у категорії “електричні машини та частини”. У грудні він встановив рекорд: поставки перевищили рівень “довоєнного” періоду і досягли 750 млн дол. Це втричі більше, ніж у середньому у 2019-2021 роках.

Імпорт з Китаю напівпровідників та інтегральних схем, які входять у цей сегмент, тільки протягом 2023 року зріс більш ніж вдвічі – до 200 млн дол у грудні.

Американський слід у Китаї

Проте частину занепокоєнь Блінкен має адресувати американському бізнесу. Мікросхеми в РФ з Китаю постачають американські Analog Devices, Texas Instruments та Intel Corp. Вони кажуть, що припинили прямі поставки в РФ у 2022 році, але не можуть запобігти потраплянню своєї продукції через треті країни.

Коли розбирають уламки російських ракет, які падають на українські міста, спеціалісти знаходять у них до 74% деталей, вироблених американцями і поставленими до Росії з Китаю зокрема згаданими вище компаніями.

Росія по частинах імпортує обладнання ASML для виробництва мікрочипів. Чому санкції не працюють?

“У січні-жовтні 2023 року виробники із штаб-квартирами в країнах коаліції виробляли щонайменше 43,9% бойових товарів і 32,8% критичних компонентів (які використовувалися в Росії – ЕП)”, – констатують у KSE.

У березні виконавчий віцепрезидент Єврокомісії Валдіс Домбровскіс запевнив: ЄС готовий запроваджувати вторинні санкції проти країн, які допомагають Росії обходити первинні санкції, щоб уникнути прогалин у санкційному режимі.

З кінця 2023 року США ввели “вторинний” санкційний режим, правда, поки лише проти порушників нафтових обмежень. Однак без розв’язання китайського питання це навряд чи позбавить Росію цивільних та військових технологій.

About Author

Previous
Next

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*