Skip to Content

Європейський бізнес вкладає у вітчизняний агросектор – Lidea нарощує насіннєве виробництво та виводить на ринок новинки

Європейський бізнес вкладає у вітчизняний агросектор – Lidea нарощує насіннєве виробництво та виводить на ринок новинки

Be First!

Всупереч викликам воєнного часу компанія продовжує розвивати в Україні власне виробництво насіння і підтримувати фермерів, налагоджуючи виробництво органічної продукції.

Заступник гендиректора ТОВ “Лідеа Україна”, – Сергій Бут:

У 2023р. Група “Lidea в Україні”, до складу якої входять чотири компанії, підтримала український бюджет на сотні мільйонів гривень. 

Так, лише ТОВ “Лідеа Україна” за перші три квартали поточного року сплатив державі 145,5 млн грн, зокрема податок на прибуток – 75,6 млн грн, “ввізний” ПДВ – 38,6 млн грн та ПДФО – 15,4 млн грн, а також ЄСВ у розмірі 14,6 млн грн. та  воєнний збір – 1.3 млн грн. 

Інші три компанії, що входять до Групи Lidea в Україні: СТОВ “Ломовате”, ТОВ “МАЯК-ХУДЯКИ” та ТОВ “ЧЕРЛИС” сплатили 84,3 млн грн.

Ми продали всі доступні обсяги насіння соняшника, а продажі ріпаку та сої зросли більше як на 40%.

Власне так змінився попит під час повномасштабної війни: через проблеми з логістикою українські аграрії були вимушені переорієнтуватися на олійні культури,  які дають менший валовий збір, але продаватимуться за вищою ціною за тонну.

Один із ключових викликів в сезоні 2023 р. –  дефіцит обігових коштів у наших фермерів. Вперше ми, мали повні склади збіжжя, але спрогнозувати в яких обсягах та за якою ціною буде його реалізація було складно.

Відтак, сезон 2023 р. спонукав нас розвивати власний відділ трейдингу, що дозволило пропонувати господарствам більший набір послуг. Водночас, ми кредитували наших аграріїв під час весняної кампанії, – фермерів, які купляють продукцію Lidea.

Група сконцентрувалася на забезпеченні збіжжям українського фермерства.

Зокрема по соняшнику у Lidea з’явилися новинки в сезоні 2022-2023 рр.: ЕС Белфіс, ЕС Слава, ЕС Епік, ЕС Цейлон СУ. Всього висіяно новинок на загальну площу 45 тис. га.

Що стосується ріпаку, то в сезоні 2022-2023 рр. з’явилися нові гібриди ЕС Капелло та ЕС Моменто. Їх висіяно на загальну площу більше 20 тис га.  Крім того, в сезоні-2023 компанія отримала реєстрацію на 2 сорти озимої пшениці Сомтюозо КС та Соліндо КС.

Сумарно даними сортами засіяно більше як 50 га посівів категорії Еліта.  Щодо кукурудзи компанія розпочала реалізацію гібридів ЕС Катамаран, Ініці, Керала.

У компанії переконані, що успішно працювати змогли завдяки людям, – лідеївці не втрачали віру в перемогу і в те, що мають залишатися надійним партнером українського фермера, що створює насіння, потрібне Україні сьогодні, закладаючи фундамент перемоги країни на світовому аграрному ринку завтра.

З вірою у перемогу України

У перші гарячі місяці війни Lidea вдалося зберегти постачання насіння, і, долаючи логістичні складнощі, продовжити експорт матеріалу з Франції.

У компанії період назвали “Україна сіє майбутнє!”: тоді стояло завдання захистити продовольчу безпеку та незалежність аграрного ринку України, забезпечивши можливості весняної посівної ярих культур у 2022 р.: кукурудзи, соняшнику, пшениці, сої, ріпаку, сорго, кормових та покривних культур.

Забезпечуючи українського фермера якісним насіннєвим матеріалом, компанія працює задля майбутнього врожаю українського фермера.

Змінюються не лише умови, але й попит,- тож, команда лідеївців постійно готує для українських аграріїв нові пропозиції. По соняшнику в сезоні 2022-2023 з’явилися такі нові сорти, як ЄС Белфіс, ЄС Слава, ЄС Епік, ЄС Цейлон СУ.

Усього висіяно новинок на загальну площу 45 тис га, і вже є добрі відгуки від задоволених клієнтів. По ріпаку в сезоні 2022-2023 з’явилися нові гібриди ЄС Капелло і ЄС Моменто.

Вони вже висіяні на загальну площу понад 20 тис. га. Клієнти також задоволені, оскільки нові сорти приносять фермерам суттєвий прибуток.

У сезоні 2023 року Lidea також отримала реєстрацію на два сорти пшениці озимої: Сомтюозо КС і Соліндо КС. Сумарно цими сортами засіяно понад 50 га посівів категорії Еліта.

А з кукурудзи компанія почала продавати в Україні гібриди ЄС Катамаран, Ініці та Керала.

Lidea під час весняної посівної кампанії прокредитувала ринок, зокрема фермерів, які купували її продукцію. У компанії очікують закриття кредитних контрактів наприкінці жовтня.

Лідеївці знають та розуміють проблеми своїх клієнтів, намагаються вибудовувати свою роботу з урахуванням потреб українців та очікувань конкретних регіонів, де працює компанія.

Органічні продукти і збереження екосистеми України

Компанія нарощує потужності в сегменті органічного землеробства: гібриди соняшнику для органічного виробництва мають приставку BIO і вирощені відповідно до стандартів виробництва органічної продукції без застосування хімічних препаратів ще на етапі виробництва гібриду.

Це Агора Біо, Саванна Біо, Епік Біо для високоолеїнового напряму. Гібриди кукурудзи цього напрямку маркуються також приставкою BIO. Частка органічного виробництва в Україні в межах 3-5% від загального обсягу, але є фермери, що вирощують лише органічну продукцію – на експорт в ЄС.

Попит зростає на органічне насіння Lidea, а експорт органічної агропродукції до Європи стабільний і не залежить від морських портів.

Фахівці Lidea вбачають перспективи розвитку гібридів круп’яного напряму, що дозволяє виробляти такі продукти харчування, як мамалига, пластівці. Приклад такого гібрида – Тоніфі КС.

Розвиток органічного землеробства є принципово важливим для збереження екосистеми та родючості українських полів. Технологія вирощування відрізняється відсутністю будь-яких обробок хімічними препаратами для захисту рослин (гербіцидів, фунгіцидів, інсектицидів); фермери не вносять хімічних добрив.

Тому гібриди для органіки повинні ефективно чинити опір хворобам завдяки генетичній стійкості, мати високі темпи початкового зростання та розвитку, щоб протистояти бур’янам.

Сьогодні у двох важливих напрямках для розвитку АПК України Lidea закладає фундамент завтрашніх перемог нашої країни на світовому аграрному ринку.

Перший – продовження та збільшення вітчизняного виробництва в Україні насіння соняшнику та кукурудзи. Для країни це – запорука успішності аграрного комплексу в майбутньому, а для комерційної команди Lidea, її партнерів та клієнтів розвинене локальне виробництво насіння дозволяє спокійно планувати обсяги продажів, мати доступність товару на складах.

Розвиваючи власне насіннєве виробництво, Lidea, як великий платник податків, продовжує наповнювати державний бюджет, створювати робочі місця з офіційним оформленням та офіційними виплатами зарплати.

Другий важливий вектор – трейдинг. Саме в ситуації, коли фермерам не вистачає оборотних коштів, він дозволяє знизити фінансове навантаження та закупити насіння за рахунок продажу Lidea товарного зерна. Так створюється стійка основа продовольчої безпеки України.

About Author

Previous
Next

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*