Skip to Content

Лише 1 з 10 за ґратами. Як в Україні карають за корупційні та економічні злочини

Be First!
by 18 Квітня, 2024 Економіка

Час від часу правоохоронці звітують про викриття нелегальних виробників підакцизної продукції, перевірки незадекларованих активів чиновників, затримання хабарників та хабародавців. Однак які шанси, що в суді ці справи завершаться ухваленням справедливих вироків?

Коли мова йде про розбій, грабіж чи крадіжку, не кажучи про більш тяжкі злочини, то у 80-90% випадках підсудних визнають винними і вони сідають за ґрати.

Проте фундаментальний принцип кримінального процесу – невідворотність покарання – зникає, коли справа стосується злочинів “білих комірців”: корупції, фінансового шахрайства, економічних злочинів (акцизи, підроблення грошей).

ЕП проаналізувала вироки за останні два роки за 15-ма статтями Кримінального кодексу. Їх спільна ознака в тому, що правосуддя за цими статтями здійснюється здебільшого номінально через затвердження “угоди про визнання винуватості”. Таку норму містить глава 35 Кримінально-процесуального кодексу.

За останні два роки це відбулося в 43% усіх справ, які своєю чергою у 87% випадків ведуть до штрафу як основного покарання.

[INFO_712508]

Цю можливість запровадив ще за часів Януковича Андрій Портнов в оновленому ККУ. “У розвинених країнах через цей механізм розкривають понад 90% злочинів”, – переконував в інноваційності рішення тодішній радник президента і керівник головного управління з питань судоустрою Адміністрації президента.

У руках слідчих ця норма перетворилася на швидке штампування беззмістовних вироків. Найбільш резонансною стала історія хабаря в розмірі 6 млн дол, коли Миколу Злочевського викрили на спробі за гроші зняти із себе підозру в корупції.

У підсумку у 2023 році всі фігуранти цієї справи пішли на угоду зі слідством. Ніхто з чотирьох обвинувачених не потрапив до в’язниці, усі отримали м’які покарання. Посередники – умовні строки, а Злочевський – штраф 68 тис грн.

Загалом з 4,8 тис проаналізованих вироків у першій інстанції лише в 9% випадків усе закінчилося максимально суворим покаранням (безальтернативним ув’язненням). З урахуванням апеляцій ця частка може бути ще меншою. Проте є велика різниця між видами злочинів, що впливає на вірогідність бути виправданим і на те, чи потрапить обвинувачений за ґрати.

[INFO_712509]

[INFO_712512]

[INFO_712513]

[INFO_712514]

Так, за ст. 204 ККУ (збут чи виробництво підакцизної продукції) лише в 0,5% випадків звинувачені (369) опинилися у в’язниці. Річ у тім, що частина перша статті (збут) не передбачає ув’язнення, друга (виробництво) – передбачає.

Отже, навіть за загальною статистикою цього напрямку і звітами про боротьбу з нелегалами стає очевидно, що правоохоронці більше ганяються за дрібними злочинцями, ніж за організаторами схем. Тимчасом дрібні злочинці у 63% випадків ідуть на угоду зі слідством та обмежуються мінімальними штрафами.

Схожа ситуація – із ст. 369 ККУ (пропозиція хабаря). Усі її частини передбачають ув’язнення чи обмеження волі, проте справи зазвичай закінчуються однаково: вирок, визнання провини в результаті угоди зі слідством (у 60% випадків), штраф (зазвичай 17 тис грн). У в’язницю потрапляють лише 3% засуджених.

Як і у випадку зі ст. 204 (незаконний обіг підакцизних товарів), тут справа в масштабі підсудних. Основна кількість тих, хто проходить за ст. 369 ККУ, – водії, які продовжують пропонувати хабарі поліцейським з бодікамерами, через що стають легкою здобиччю для поповнення статистики засуджених. З іншого боку, майже гарантоване найсуворіше покарання (штраф 17 тис грн) не зупиняє порушників ПДР від спроб “вирішувати питання на місці”.

Чи стали під час війни краще боротися з корупцією?

Інша ситуація – із ст. 368 (отримання хабаря), де у 27% випадках обвинувачених, як правило, чиновників, виправдовують. Стається це через ту саму угоду зі слідством, коли більшість визнаних винуватими (76%) отримують м’які покарання.

Статистика за цими двома корупційними статтями була б ще гірша без запровадженої у 2019 році антикорупційної вертикалі (НАБУ, САП, ВАКС), яка з того часу відправила за ґрати майже сотню осіб, а виправдала лише девʼять.

Методологія. В аналізі використані 15 статей Кримінального кодексу. Це не вичерпний перелік економічних та корупційних статей, а лише ті, де достатньо вироків, щоб на їх основі можна було побудувати описову статистику.

У кожному випадку одиницею виміру є вирок, а не кількість засуджених осіб. Кожна справа може містити обвинувачення за кількома статтями ККУ. У статистику категорії “ув’язнення” також входить обмеження волі.

1. Давання хабаря (ст. 369) – “пропозиція, обіцянка або надання неправомірної вигоди службовій особі”.

2. Незаконний обіг підакцизних товарів (ст. 204) – “незаконне виготовлення, зберігання, збут або транспортування з метою збуту підакцизних товарів”.

3. Підроблення документів (ст. 358) – “підроблення документів, печаток, штампів та бланків, їх збут, використання підроблених документів”.

4. Службове підроблення (ст. 366) – “службове підроблення”.

5. Отримання хабаря (ст. 368) – “прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою”.

6. Привласнення, розтрата майна (ст. 191) – “привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем”.

7. “Відмивання” доходів (ст. 209) – “легалізація (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом”.

8. Зловживання владою (ст. 364) – “зловживання владою або службовим становищем”.

9. Службова недбалість (ст. 367) – “службова недбалість”.

10. Афери з документами (ст. 200) – “незаконні дії з документами на переказ, платіжними картками та іншими засобами доступу до банківських рахунків”.

11. Комп’ютерний злам (ст. 361) – “несанкціоноване втручання в роботу електронно-обчислювальних машин (комп’ютерів), автоматизованих систем, комп’ютерних мереж чи мереж електрозв’язку”.

12. Перевищення влади (ст. 365) – “перевищення влади або службових повноважень працівником правоохоронного органу”.

13. Комп’ютерне шахрайство (ст. 362) – “несанкціоновані дії з інформацією, яка обробляється в електронно-обчислювальних машинах (комп’ютерах), автоматизованих системах, комп’ютерних мережах або зберігається на носіях такої інформації”.

14. Ухилення від сплати податків (ст. 212) – “ухилення від сплати податків, зборів (обов’язкових платежів)”.

15. Підробка грошей (ст. 199) – “виготовлення, зберігання, придбання, перевезення, пересилання, ввезення в Україну з метою збуту або збут підроблених грошей, державних цінних паперів чи білетів державної лотереї”.

About Author

Previous
Next

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*